Τρίτη 8 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς είδε ο αστικός Τύπος τον ανασχηματισμό

Με ικανοποίηση και παραινέσεις «υποδέχτηκε» ο αστικός Τύπος τη νέα κυβέρνηση, μετά τον ανασχηματισμό της περασμένης Παρασκευής.

Το «ΕΘΝΟΣ» έκανε λόγο για «νέο ξεκίνημα. Σχέδιο τριετίας. Μεγαλύτερη ευελιξία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Το «ΒΗΜΑ» γράφει για «υπαρκτό φως που φάνηκε στο βάθος του τούνελ» και για κυβέρνηση υπακοής, «πιο φιλική προς τους ξένους και την ...Εκκλησία». Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας διαβάζουμε: «Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου με τις στοχευμένες αλλαγές γεννά την ελπίδα ότι θα εκλείψουν οι περιπτώσεις κακοδιοίκησης».

Η «Καθημερινή» γράφει: «Ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα κινηθεί με θάρρος και αποφασιστικότητα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ιδιωτικοποιήσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων» και συμπληρώνει: «Ο ανασχηματισμός θα κριθεί στην πράξη, σηματοδοτεί ότι ο Τσίπρας επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Σηματοδοτεί βούληση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στροφή προς ένα περισσότερο ευρωπαϊκό προφίλ. Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα έως το τέλος του μήνα».

Η «Αυγή» μιλάει για «κυβέρνηση "ειδικού σκοπού", ικανή να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις των προσεχών μηνών», στην αντιλαϊκή δηλαδή επίθεση, ενώ αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει σε διάφορα δημοσιεύματα ότι «υπάρχει ένα στοιχείο διεύρυνσης με πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον στενό κομματικό μηχανισμό».

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει: «Αν κλείσει η αξιολόγηση με τις λιγότερες απώλειες, έστω και μια μεσοβέζικη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, το σκηνικό μπορεί να αλλάξει (...) σε βάθος χρόνου. Εκτός αν προκύψει σύγκρουση εφ' όλης της ύλης με τους δανειστές. Είναι το σενάριο της αποφασισμένης απόγνωσης ή με άλλα λόγια της ηρωικής εξόδου».

Ομως και ο ξένος Τύπος ασχολήθηκε με τον ανασχηματισμό και τα ...μηνύματά του.

Η γερμανική εφημερίδα «Spiegel» γράφει: «Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές και για το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας, διατηρεί το αξίωμά του. Αυτό θεωρείται μήνυμα ότι ο Τσίπρας στηρίζει την πολιτική λιτότητας και μεταρρυθμίσεων».

Η «Bild» αναφέρει: «Προτού φτάσει ο Ομπάμα στην Ελλάδα, ο Τσίπρας προήγαγε σε υπουργό Οικονομίας τον Δ. Παπαδημητρίου, έναν πρωτοστάτη της ελάφρυνσης του χρέους επικεφαλής του think tank "Levy Intitute" με έδρα τις ΗΠΑ και άριστα δικτυωμένο με αμερικανικούς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους».

Οι «Financial Times» μιλούν για «κατευνασμό των δανειστών», ενώ οι «New York Times» γράφουν πως «οι αλλαγές έγιναν για να καλμάρουν οι πιστωτές, ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ