Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφασισμένη να συνεχίσει στο δρόμο του Βrexit

Παραίτηση κυβερνητικού βουλευτή

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, διαβεβαίωσε χτες τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, και την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, πως θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 έως το Μάρτη του 2017, παρά την προχτεσινή αρνητική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προσδοκώντας ότι αυτή μπορεί να αλλάξει μετά την έφεση που άσκησε η κυβέρνησή της.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ίδια εξέφρασε ανοικτά «δυσαρέσκεια» για τη δικαστική απόφαση στους ξένους αξιωματούχους, λέγοντας πως έχει την πεποίθηση πως τελικά θα «νικήσει» με βάση τα «ισχυρά νομικά επιχειρήματα» της δικής της κυβέρνησης.

Λίγη ώρα νωρίτερα υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Στέφεν Φίλιπς, βουλευτής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος που στο δημοψήφισμα του Ιούνη είχε συμπαραταχθεί με την πλευρά των υποστηριχτών αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit). Είναι ο δεύτερος κυβερνητικός βουλευτής που παραιτείται σε μία βδομάδα, μετά τον Ζακ Γκόλντσμιθ που δήλωσε δυσαρεστημένος με την κυβερνητική απόφαση για διεύρυνση του αεροδρομίου Χίθροου και τις απαλλοτριώσεις γης πολλών ιδιοκτητών. Δεν είναι επί του παρόντος ξεκάθαρο εάν αυτές οι δύο παραιτήσεις βουλευτών προοιωνίζονται έναν γενικότερο αναβρασμό στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος και εάν αυτός είναι τέτοιος που μπορεί να κλιμακώσει τις πιέσεις έναντι της Τ. Μέι και να την αναγκάσει στην προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Το βέβαιο είναι πως ακόμη και η πιθανότητα αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ δίχως πρότερη εξασφάλιση πρόσβασης των μονοπωλίων στην ενιαία αγορά της ΕΕ (λεγόμενο «σκληρό» Brexit), κλιμακώνει τις κόντρες και τις τριβές ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης στη Βρετανία και μονοπώλια.

Γεγονός είναι πάντως πως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το Brexit (ότι, δηλαδή, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και όχι η κυβέρνηση) προκαλεί τονωτικές «ενέσεις» στην συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας που μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο έχει χάσει περίπου το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Χτες η στερλίνα ανέκαμψε κατά 2,5% έναντι του δολαρίου μέσα στην τελευταία βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ