Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Νέο ρεκόρ σε εξαγορές δυτικών εταιρειών

Σύμφωνα με δημοσίευμα του οικονομικού περιοδικού «Forbes» («Φορμπς») που επικαλείται έρευνα του ομίλου «Mergermarket» («Μεργκερμάρκετ»), η Κίνα στα τέλη του περασμένου Αυγούστου είχε ήδη ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ της ετησίων εξαγορών. Με 173 συμφωνίες συνολικής αξίας 128,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων «στα βιβλία», «η Κίνα είναι μέχρι τώρα πρώτη σε εξαγορές ξένων εταιρειών το 2016 - μια θέση που, αν διατηρηθεί μέχρι τα τέλη του έτους - θα μπορούσε να εκτοπίσει τις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2006».

Το στέλεχος της «Mergermarket» Γικίνγκ Γουάνγκ σημείωνε χαρακτηριστικά: «Κατά τα έτη 2015 και 2016 γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα πιο επιθετικού αναπτυξιακού "ξεφαντώματος" (της Κίνας)... Το είδος των ξένων εταιρειών, για τις οποίες οι κινεζικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται περισσότερο να αποκτήσουν μετακινήθηκαν πέρα από τους συνηθισμένους τομείς της Ενέργειας και των (φυσικών) πόρων στους χώρους της τεχνολογίας, της βιομηχανίας ευρύτερα και της χημικής βιομηχανίας (ειδικότερα), της κατανάλωσης, που αντανακλά την ευρύτερη οικονομική μετάβαση που σήμερα εξελίσσεται στην Κίνα. Η οποία μετακινείται από τη μεταποίηση που ήταν προσανατολισμένη στις εξαγωγές προς τις προηγμένες και νέες τεχνολογίες που αξιοποιούνται ειδικά στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης και την εγχώρια κατανάλωση. Εκτός από αναρίθμητες, πολλές από τις κινεζικές εξαγορές δυτικών εταιρειών αυτή τη χρονιά ήταν και τεράστιες (σε αξία)». Παραθέτοντας ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο Γικίνγκ αναφέρθηκε:

  • Στην εξαγορά της ελβετικής εταιρείας παραγωγής σπόρων και φυτοφαρμάκων «Syngenta AG» από την κινεζική «ChemChina», μια συμφωνία αξίας 43 δισ. δολ.
  • Την εξαγορά της φινλανδικής «Supercell» (εταιρείας κατασκευής παιχνιδιών κινητών τηλεφώνων) από την «Tencent», αξίας 8,6 δισ. δολ.
  • Την εξαγορά του αμερικανικού αλουμινοπαραγωγού «Aleris» από την «Zhongwang International», αξίας 2,3 δισ. δολ.
  • Την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών και πληροφορικής «Ingram Micro Inc» από την «HNA Group» αξίας 6,3 δισ. δολ.
  • Την εξαγορά του τμήματος οικιακού εξοπλισμού της αμερικανικής «General Electric's» από την κινεζική «Haier Group» αξίας 5,4 δισ. δολ.

Γενικά, η Ευρώπη βρέθηκε πρώτη στο επίκεντρο των κινεζικών εξαγορών που στη συγκεκριμένη ήπειρο έφτασαν τα 76,5 δισ. δολ. το πρώτο 8μηνο του 2016. Ειδικότερα, το ενδιαφέρον των Κινέζων «τραβούν» οι γερμανικοί όμιλοι. Μέχρι τον Ιούνη, συνολικά 24 γερμανικές εταιρείες είχαν περάσει σε κινεζικό «έλεγχο» - σχεδόν μία κάθε βδομάδα.

Να σημειωθεί ότι ευρωπαϊκά ΜΜΕ όπως η «Φιγκαρό», με αφορμή την επίσκεψη Ερό στο Πεκίνο, σημείωναν ότι «οι κινεζικές επενδύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση εκτοξεύτηκαν κατά 44% το 2015 (φτάνοντας) στα 20 δισ. ευρώ, στο διπλάσιο από το ποσό που Ευρωπαίοι επένδυσαν στην Κίνα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org