Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΩΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΝΑΤΟ, ΕΕ, πολεμικές προετοιμασίες και αντικομμουνισμός

Τις δεσμεύσεις Ελλάδας και Πολωνίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ εξέτασαν ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Β. Βαστζικόφκσι, και αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα κατά την επίσημη επίσκεψή του, χτες, στην Ελλάδα, μία μόλις μέρα μετά την παρουσία εδώ του Ρώσου ομολόγου του, Σ. Λαβρόφ.

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη.

«Χαίρομαι γιατί οι δύο χώρες μας συνεργάζονται στο πλαίσιο της ΕΕ πάνω σε κοινούς στόχους και, κυρίως, για μια Ευρώπη ισχυρή, ασφαλή και αναπτυσσόμενη», του είπε ο Ελληνας Πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως «επειδή ακριβώς η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή και ασφαλής, οφείλουμε να τονώσουμε τους δύο πυλώνες: Της Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας».

Λίγο αργότερα, άκουγε τον Πολωνό ΥΠΕΞ να υπογραμμίζει πως «εμείς στην Ανατολική Ευρώπη αντιμετωπίζουμε την κρίση ανεπίλυτων προβλημάτων στη δική μας γειτονιά. Αναφέρομαι στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας» και να σημειώνει ότι θέματα της ατζέντας ήταν «πώς θα προωθήσουμε τη συνεργασία μας μέσα στους θεσμούς στους οποίους ανήκουμε, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Φυσικά, ο Πολωνός ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να χρωματίσει την τοποθέτησή του και με αποχρώσεις αντικομμουνισμού, με αναφορές όπως ότι «στη δεκαετία του '80 βλέπουμε πως δεκάδες χιλιάδες Πολωνών μεταναστών επέλεξαν να μείνουν εδώ στην Ελλάδα, έτσι ώστενα ξεφύγουν από τον κομμουνισμό».

Αργότερα, μετά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ και στις κοινές τους δηλώσεις, ο Ν. Κοτζιάς μιλούσε για τις «δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Πολωνία στη δική της περιοχή, τα ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία και τις πολωνορωσικές σχέσεις», ενώ ο Πολωνός ΥΠΕΞ σημείωσε πως «μιλήσαμε για τα θέματα με τη Ρωσία, μιλήσαμε για ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤΟ, για την ασφάλεια στο δικό μας τμήμα της Ευρώπης, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης». Χαρακτηριστική δε της νέας φάσης στην οποία έχουν μπει οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί είναι και η δήλωσή του πως «όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη είμαστε έτοιμοι. Προετοιμαζόμαστε για την περίπτωση που μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας μπορεί να επέλθει κάποια πολύ σοβαρή κρίση».

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ έβαλε ανοιχτά και το θέμα της εντονότερης παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, με πρόσχημα το Προσφυγικό, αλλά και τη διάθεση της αστικής τάξης της Πολωνίας να συμβάλει στη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων του ευρωατλαντικού άξονα στην περιοχή: «Η Πολωνία στέλνει πολεμικά πλοία στην περιοχή της Μεσογείου, στέλνει υπαλλήλους στη συνοριακή φύλαξη μέσω της FRONTEX, συμμετέχει όσο μπορεί (...) Το θέμα της δράσης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο έχει συζητηθεί και στις Βρυξέλλες (...)», επισημαίνοντας ότι η Πολωνία θα συμμετάσχει και στην επόμενη δράση, στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους με ένα ακόμα πολεμικό πλοίο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Μόσχα στρέφεται προς Πεκίνο και Τεχεράνη για οικονομική και στρατιωτική συνεργασία(2023-09-21 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων(2022-02-04 00:00:00.0)
Μετακίνηση σχεδόν 3.000 στρατιωτών των ΗΠΑ προς Πολωνία και Ρουμανία(2022-02-03 00:00:00.0)
Παζάρια και «προειδοποιήσεις» γύρω από τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητά η Μόσχα(2021-12-21 00:00:00.0)
Με «μαζικές συνέπειες» απειλεί τη Ρωσία το G7(2021-12-14 00:00:00.0)
Σκέψεις των ΗΠΑ για κυρώσεις μόνο σε ρωσικές εταιρείες(2021-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ