Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΠΑΙΤΕΙ
Αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας, επενδυτικό περιβάλλον και συναίνεση...

...και η κυβέρνηση ανταποκρίνεται

Η κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, προκειμένου αυτές να «κουμπώσουν» με τα νέα χτυπήματα στις εργασιακές σχέσεις, αποτελεί την προϋπόθεση στην προοπτική ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τους εγχώριους βιομήχανους.

«Η βελτίωση των κανόνων της αγοράς εργασίας δεν μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει μαζικά νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει με διατηρήσιμο τρόπο τα εισοδήματα. Αυτό που ακόμη παραμένει ζητούμενο είναι η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα και θα έδινε στην οικονομία την αναπτυξιακή ώθηση», τονίζει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο». Οπως χαρακτηριστικά τονίζει, «είναι ανεδαφικό να επιδιώκουμε την επαναφορά στο προ του 2009 ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην Ευρω-αραβική Σύνοδο στην Αθήνα, έθεσε τους άξονες των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται απαραίτητες στην προοπτική της καπιταλιστικής ανάκαμψης, εστιάζοντας στα παρακάτω:

-- Επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην «απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επενδύσεων, που θα ελαφρύνει το διοικητικό φόρτο των επιχειρήσεων και θα διευκολύνει τον ανταγωνισμό», το άνοιγμα των κλάδων δικτύων και υποδομών, την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, την «αναβάθμιση» της Δημόσιας Διοίκησης.

-- Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων («κόκκινα» δάνεια) «προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάκαμψη μέσω της σημαντικής ενίσχυσης του δανεισμού». Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων «καθυστερεί την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και έτσι περιορίζει τη δυνατότητα των βιώσιμων επιχειρήσεων να χρηματοδοτήσουν νέα επενδυτικά προγράμματα».

Μάλιστα, σε συνδυασμό και με τις παρεμβάσεις από την πλευρά της συγκυβέρνησης, στο πλαίσιο της «αξιολόγησης», ο Γ. Στουρνάρας εστίασε στη «θέσπιση ενισχυμένου πλαισίου για εξωδικαστικό διακανονισμό χρέους και προπτωχευτικής διαδικασίας», στις «τροποποιήσεις της νομοθεσίας με σκοπό να εξασφαλιστεί η συνεργασία των παλαιών μετόχων στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεών τους» κ.ά.

-- Αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού κρατικού χρέους. «Θα πρέπει να γίνουν επειγόντως ενέργειες για την εξειδίκευση και ποσοτικοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους», με στόχο την «ενίσχυση της αξιοπιστίας», την «παγίωση της εμπιστοσύνης» και τη «μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης», παράγοντες που θα διευκολύνουν «την επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος».

-- Χαλάρωση και τελικά κατάργηση των περιορισμών που απομένουν στην κίνηση κεφαλαίων.

«Πλάτες» στην πολιτική της συγκυβέρνησης

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, «η Ελλάδα ετοιμάζεται να επανέλθει στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κανονικότητα και να εφαρμόσει ένα νέο υπόδειγμα εξωστρεφούς και διατηρήσιμης ανάπτυξης, που θα βασίζεται στους τομείς των εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών». Οπως είπε, «πέρα από τις πρόσφατες αλλαγές πολιτικής, η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες λόγω της γεωγραφικής της θέσης στη ΝΑ Ευρώπη και της εγγύτητάς της με τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο. Υπάρχουν δυνητικά οφέλη στους τομείς του εμπορίου, των logistics, των μεταφορών και της Ενέργειας, καθώς η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος τα προσεχή έτη, πράγμα το οποίο συνεπάγεται σημαντικές ανάγκες επενδύσεων για υποδομές, δίκτυα κ.λπ.».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθήνας, Κ. Μίχαλος, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Ευρω-αραβική Σύνοδο, τόνισε πως «η εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής βαίνει ομαλά, με την Ελλάδα να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της», λέγοντας ότι παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον έχει πλέον σταθεροποιηθεί.

Αναφερόμενος στις αναδιαρθρώσεις, ο Κ. Μίχαλος επικέντρωσε στην «ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές υπηρεσιών, με έμφαση στους κλάδους των μεταφορών, της Ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και του εμπορίου», λέγοντας ότι «νέες μεταρρυθμίσεις αναμένονται και στην αγορά εργασίας, με υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών σε επίπεδο ΕΕ».

Μιλώντας σε άλλη εκδήλωση, ο Κ. Μίχαλος έδωσε την έμφαση στην ανάγκη του εγχώριου κεφαλαίου για την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων και συνεργασιών ανάμεσα στα αστικά πολιτικά κόμματα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Για να μπορεί να ανθίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία, χρειάζεται υπευθυνότητα από κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους. Χρειάζεται συναίνεση και συνεργασία. Αυτό προϋποθέτει αποφασιστικότητα, τόλμη και σχεδιασμό με γνώμονα όχι τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές»...

Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται...

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η μακρά περίοδος ύφεσης μπορεί και πρέπει να αποτελεί παρελθόν για τη χώρα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, στην Ευρω-αραβική Σύνοδο, επισημαίνοντας ότι «η βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος εξαρτάται απόλυτα από τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία συνιστά βασικό στόχο του τρέχοντος προγράμματος 2015 - 2018».

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές προτεραιότητες της ανάκαμψης, ο Γ. Σταθάκης εστίασε στην «ανάγκη στροφής της οικονομίας σε νέους παραγωγικούς κλάδους στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως στον αγροδιατροφικό τομέα, τις νέες τεχνολογίες, την Ενέργεια, τα logistics, τις κατασκευές και επιλεγμένους κλάδους της μεταποίησης».

Επίσης, υπογράμμισε ότι όλες οι προβλέψεις για το 2017 μιλάνε για ανάκαμψη που θα προσεγγίζει το 3% και ότι το μείζον θέμα είναι η χρηματοδότηση για επενδύσεις δημόσιες, ιδιωτικές και μεικτές. Σε ό,τι αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις προοπτικές που έχει ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ, όπως επίσης και στη σημασία της δραστηριοποίησης των ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών, όπως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της EBRD, στην Ελλάδα.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω εντάσσονται στην ενιαία στρατηγική του εγχώριου κεφαλαίου και με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων και των διαχειριστών του.

Κοντύνουν τις προσδοκίες...

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της ως προς το ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία για το 2017 προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, η ανάκαμψη για το 2017 αναμένεται στο 2% έναντι 2,4% στην προηγούμενη έκθεση φέτος το Μάη και έναντι ρυθμού 2,7% που προβλέπεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Για το 2016, η ΕΒRD αναμένει απόλυτη στασιμότητα, έναντι πρόβλεψης για υποχώρηση 0,2% το Μάη.

Υπενθυμίζεται ότι η EBRD, μέσω της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης, είναι σήμερα μέτοχος σε τραπεζικούς ομίλους, ενώ με τη «διαχείριση» και των προβληματικών δανείων (με έμφαση στα μεγάλα επιχειρηματικά) φαίνεται να αναλαμβάνει ρόλο σημαντικού «παίχτη», στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων και των επιχειρηματικών συμφωνιών σε κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ