Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Ντελάλης» για την προσέλκυση αραβικών κεφαλαίων

Στο έδαφος που διαμορφώνει η αντιλαϊκή πολιτική, για την οποία ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί, από το βήμα της Ευρω-αραβικής Συνόδου

Από τις εργασίες της Ευρω-αραβικής Συνόδου
Από τις εργασίες της Ευρω-αραβικής Συνόδου
Ξεκίνησε χτες στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η Ευρω-αραβική Σύνοδος «Εταίροι για την Ανάπτυξη», για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και αραβικού κόσμου. Ως διοργανωτές παρουσιάζονται το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, καθώς και τα Εμπορικά Επιμελητήρια Αραβοελληνικό, Ελληνοαμερικανικό, Γερμανοελληνικό και Ισπανοελληνικό.

Μεταξύ των χορηγών εμφανίζονται η μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «Consolidated Contractors Company», η ενεργειακή «Aegean Oil» και άλλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σε κλάδους όπως της Ενέργειας και των Τηλεπικοινωνιών.

Απευθύνοντας χτες χαιρετισμό, ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε ως στόχο την «ενίσχυση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας», δηλαδή τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους των δύο πλευρών, επικροτώντας τις δυνατότητες «που δημιουργούνται όταν το κράτος συνεργάζεται με πολύτιμους εταίρους» απ' τον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα, ομολόγησε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν «πλατφόρμα» για την προώθηση ευρύτερων σχεδιασμών από την πλευρά της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η σύνοδος μπορεί να ενισχύσει τη συνεργασία της ΕΕ με τον αραβικό κόσμο «σε μια περίοδο που επιβάλλεται για την αντιμετώπιση μεγάλων διεθνών προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία, το προσφυγικό και η μετανάστευση» και τις σχέσεις «στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της Ενέργειας, του Τουρισμού».

Δίνοντας πιο συγκεκριμένα το πλαίσιο των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Ελλάδα στα συσσωρευμένα αραβικά κεφάλαια είπε: «Η Ελλάδα (...) αποτελεί διαμετακομιστικό κέντρο για τα προϊόντα της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη και αντίστροφα. Είμαστε βασικός ενεργειακός παίχτης σε όλη την ευρύτερη περιοχή με πολλά σημαντικά έργα σε εξέλιξη, όπως ο TAP (Trans-Adriatic Pipeline) και ο IGB (Interconnector Greece - Bulgaria), η αναβάθμιση του τερματικού LNG στη Ρεβυθούσα και ο σχεδιαζόμενος σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Τουρισμός είναι ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (...) Διαθέτουμε σύγχρονες υποδομές μεταφορών και δικτύων (...) Εχουμε, λοιπόν, όλες τις δυνατότητες και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να τις αξιοποιήσουμε (...) Θέλω, λοιπόν, να σας καλέσω, όλους και όλες να συνειδητοποιήσετε την καμπή στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά. Και να σας καλέσω να αξιοποιήσετε τη μεγάλη αλλαγή που τώρα συντελείται προκειμένου να θέσουμε μαζί τις βάσεις για ένα νέο όραμα ελληνο-αραβικής και ευρω-αραβικής οικονομικής συνεργασίας».

Με «δέλεαρ» τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Παίζοντας εκ νέου το χαρτί της γεωπολιτικής ισχύος της Ελλάδας, διαβεβαίωσε ότι πάντα «στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προωθεί τη συνεργασία με τις αραβικές χώρες» και μαζί «σχήματα συνεργασίας διμερώς - ή και τριμερώς μαζί με την Κύπρο - με χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Παλαιστίνη και άλλες αραβικές χώρες».

Σκιαγραφώντας το επιχειρηματικό αλισβερίσι, απαρίθμησε τις εξαγωγές ελληνικών επιχειρήσεων προς τις αραβικές χώρες και επισήμανε τη σημαντική επιχειρηματική παρουσία στην Αίγυπτο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στους τομείς των κατασκευών, της Ενέργειας, της αγροτικής παραγωγής, της ναυτιλίας, του τουρισμού και των νέων τεχνολογιών.

Αντίστοιχα, εστίασε στο «επενδυτικό ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των αραβικών χωρών σε επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής, των τραπεζών, στη ναυπηγική και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Οπως είπε, η πιο πρόσφατη είναι η συμμετοχή κεφαλαίων από το Αμπου Ντάμπι, μέσω της «Al Maabar» και της «Global Investment Group», στο Ελληνικό, υπολογίζοντας την επένδυση στα 8 δισ. ευρώ, αλλά και η συμμετοχή αραβικών κεφαλαίων, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, από το Αμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ στην εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα παραπάνω ως τη «βάση πάνω στην οποία μπορούμε να επεκτείνουμε τις μελλοντικές μας συνεργασίες, προσελκύοντας επενδύσεις κρίσιμες για την ελληνική οικονομία και την ανάκαμψή της από funds και επιχειρηματικούς ομίλους που προέρχονται από τον αραβικό κόσμο».

Προς τούτο διαφήμισε τις «αντικειμενικές συνθήκες για να προωθήσουμε παραγωγικές επενδύσεις αμοιβαία επωφελείς», που διαμόρφωσε η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τις οποίες και ανέλυσε, αναφερόμενος στη μείωση του χρόνου αδειοδότησης των επιχειρήσεων, στο νέο «αναπτυξιακό νόμο» που σταθεροποιεί τους φορολογικούς συντελεστές και δίνει σημαντικά κίνητρα σε επενδυτές, ενώ υποσχέθηκε να συνεχίσει στην ίδια ρότα και «να εφαρμόσουμε δραστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία, ώστε να παταχθεί η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα».

Διαβεβαίωσε, επίσης, τους επίδοξους επενδυτές ότι «υπάρχει μεταρρυθμιστική βούληση στην Ελλάδα» και μ' αυτήν την αφορμή επανέλαβε για λογαριασμό της αστικής τάξης το αίτημα να προχωρήσουν τώρα οι πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση του κρατικού χρέους και να δοθεί «ισχυρό σήμα στις αγορές, στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα».

Ανταγωνισμός για τα μάτια του κεφαλαίου

Στη διάσκεψη μίλησε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αργοπορία στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με μια νέα αποφασισμένη και αποτελεσματική κυβέρνηση, η ανάκαμψη της Ελλάδας αναμένεται να είναι θεαματική».

Διαβεβαίωσε κι αυτός το ακροατήριο ότι «υπάρχουν πράγματι σήμερα στην Ελλάδα πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η Ελλάδα σήμερα έχει, παρά ποτέ, τεράστια ανάγκη να απορροφήσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια. Οι ανάγκες της χώρας σε επενδύσεις εκτιμάται ότι πρέπει να ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία (...) Και εκεί ακριβώς, ως ΝΔ, στρέφουμε όλη μας την προσοχή. Πώς θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις (...) Πιστεύουμε ότι, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, η ελληνική οικονομία μπορεί, από το 2018, να αναπτύσσεται με ρυθμούς που θα πλησιάζουν το 4% (...) Η δυναμική της πραγματικής οικονομίας είναι πραγματική».

Θέλοντας να παρουσιάσει την κυβέρνηση ως αναξιόπιστη απέναντι στους υποψήφιους επενδυτές και το κόμμα του φερέγγυο θεματοφύλακα της επιχειρηματικότητας, είπε ότι «η Ελλάδα επί των ημερών μας θα είναι αξιόπιστος συνομιλητής με την διεθνή επενδυτική κοινότητα. Θα είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας η διασφάλιση ενός φιλικού και σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, με δεσμευτικά σταθερή φορολογία και δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας».

Στο ίδιο αντιπολιτευτικό πνεύμα, ισχυρίστηκε ότι «ο χρόνος τρέχει και οι ευκαιρίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Διότι αυτό που λείπει σήμερα από τη χώρα δεν είναι οι επενδυτικές ευκαιρίες. Αυτές υπάρχουν. Είναι μια κυβέρνηση αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν επιτέλους την Ελλάδα ελκυστικό παγκόσμιο επενδυτικό προορισμό».

Κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται μια νέα αποφασισμένη και αποτελεσματική κυβέρνηση, που θα εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα. Με σθένος, με αίσθηση του καθήκοντος, και μέσα από ένα πρόγραμμα του οποίου θα έχει την απόλυτη ιδιοκτησία. Ενα πρόγραμμα που θα έχει εγκρίνει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός», τον οποίο προσπαθεί, όπως και η κυβέρνηση, να καταστήσει συνένοχο στα αντιλαϊκά σχέδια του κόμματός του.

Αναζητούν διεύρυνση των «εταιρικών σχέσεων»

Στο περιθώριο των εργασιών της συνδιάσκεψης, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο για Οικονομικές Υποθέσεις και υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ιορδανίας, Τζαουάντ Ανάνι.

Μιλώντας στη συνδιάσκεψη, ο Ιορδανός αξιωματούχος υπογράμμισε τις δυνατότητες που προσφέρουν οι σημερινές διεθνείς και περιφερειακές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις (σ.σ. μεταξύ αυτών και πόλεμοι) ώστε να μετατρέψουν, όπως είπε, την Ελλάδα σε μία «πολύ καλή πύλη» της Ιορδανίας και του αραβικού κόσμου στην ΕΕ. Ο ίδιος απηύθυνε πρόσκληση στις πλούσιες αραβικές χώρες να πραγματοποιήσουν περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιορδανία.

Ανάλογο ήταν το πνεύμα στις ομιλίες και των άλλων κρατικών αξιωματούχων από τις αραβικές χώρες. Ενδεικτικά, ο Καταριανός υφυπουργός Εξωτερικών, Σουλτάν μπιν Σαάντ αλ Μοράικι, υποστήριξε την ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης «εταιρικής σχέσης για πρόοδο και ανάπτυξη μεταξύ αραβικού κόσμου και ΕΕ», ισχυριζόμενος πως μπορεί να δώσει «ευκαιρίες για τους λαούς».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αραβικών Επιμελητηρίων, Νάελ Αλ Καμπαρίτι, πρότεινε τη θέσπιση μόνιμου φόρουμ ΕΕ - αραβικού κόσμου, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναπτύξουν εταιρικές σχέσεις, πέρα από τους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, σε αυτούς της ανάπτυξης των οδών και πηγών Ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων και των Ανανεώσιμων...) προχωρώντας ακόμη και σε επίπεδο νομισματικής ένωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ