Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σχέδια» και προτάσεις που αντανακλούν ανάγκες του κεφαλαίου

Μπορεί ο «κουρνιαχτός» που σηκώνεται γύρω από το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και της συγκρότησης του ΕΣΡ να συνιστά βολικό για την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης αντιπερισπασμό από την αντιλαϊκή πολιτική, αυτή ωστόσο «τρέχει» και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποτάσσει το σχεδιασμό της στην υλοποίησή της και τελικά στον στόχο της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία νέων υπουργείων, που είδαν προχτές το βράδυ το φως της δημοσιότητας, όπως και από τη σχετική συζήτηση για τον επικείμενο ανασχηματισμό που συνεχίζεται.

Οι προχτεσινοβραδινές πληροφορίες ότι εκδόθηκαν δύο Προεδρικά Διατάγματα που φέρουν την υπογραφή του πρωθυπουργού, με τα οποία συστήνονται τέσσερα νέα υπουργεία, μπορεί να επιχειρήθηκε να υποβιβαστούν από την κυβέρνηση, που έκανε λόγο περί «σχεδίων (που) κατά κανέναν τρόπο δεν δεσμεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό», είναι εντούτοις δηλωτικές των κυβερνητικών προθέσεων.

Τα σχέδια αναφέρονται στη σύσταση αυτόνομου υπουργείου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, τη σύσταση υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και υπουργείου Ενέργειας, την ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού και τη μετονομασία του υπουργείου Ναυτιλίας σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών.

Είναι προφανές ότι οι αλλαγές αυτές συνδέονται στενά με τους συνολικότερους στόχους του κεφαλαίου, αφού αφορούν στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας μέσα από τους οποίους «περνάει» η προσπάθεια ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, ενώ συνδέονται και με τις ανάγκες του κεφαλαίου για «αναβάθμιση» της θέσης του στο πλαίσιο και των ευρύτερων ανταγωνισμών που εκδηλώνονται στην περιοχή.

Για παράδειγμα η σύσταση ξεχωριστού υπουργείου Ενέργειας είναι φανερό ότι εξυπηρετεί από τη μια την κυβερνητική προσπάθεια για να ικανοποιηθούν το αίτημα του ΣΕΒ και των άλλων επιχειρηματικών ενώσεων για φτηνό ρεύμα, αλλά και η εναρμόνιση με το ευρωενωσιακό πλαίσιο για την Ενέργεια, και απ' την άλλη την επιδίωξη να καταστεί η χώρα «ενεργειακό κέντρο», ως βασικό στοιχείο της προσπάθειας γεωπολιτικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης. Παρόμοιους στόχους εκφράζει και η πρόθεση για ενιαίο υπουργείο Ναυτιλίας και Μεταφορών, και με διακηρυγμένο το στόχο της κυβέρνησης η Ελλάδα να μετατραπεί σε σημαντικό διαμετακομιστικό και εμπορικό κόμβο, «πύλη εισόδου» για την ΕΕ, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Η ακόμα πιο αποφασιστική στήριξη των καπιταλιστών στον τομέα του Τουρισμού, που από τα αστικά επιτελεία περιλαμβάνεται στους κλάδους «αιχμής» για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, βρίσκεται πίσω από την ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού.

Η σύσταση, τέλος, του υπουργείου για τη Μεταναστευτική Πολιτική συνδέεται με την προσπάθεια διαχείρισης του οξυμένου προβλήματος λόγω του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων από την πολιτική της ΕΕ που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της δεν κρύβει ότι διεκδικεί ρόλο «διεθνούς παίκτη» με όχημα το Προσφυγικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμάζει το πλαίσιο για την ενίσχυση των εφοπλιστών(2021-09-15 00:00:00.0)
Αναδιάταξη ενόψει κλιμάκωσης(2016-11-02 00:00:00.0)
Δομή και σύνθεση με κριτήριο την αποτελεσματική εφαρμογή του μνημονίου(2015-09-23 00:00:00.0)
Η σύνθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ(2015-09-23 00:00:00.0)
«Παράπονα» από την... κυβέρνηση(2010-07-17 00:00:00.0)
Ζώνες ασφαλείας σε όλα τα λεωφορεία(2004-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ