Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Αθήνας - Τιράνων με αφορμή την πρόθεση της αλβανικής πλευράς να κατεδαφίσει οικίες που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς στη Χειμάρρα, για να προχωρήσουν «σχέδια ανάπλασης» της πόλης. Εξέλιξη που συνδυάζεται με γενικότερες κόντρες των αστικών τάξεων Ελλάδας και Αλβανίας για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στο Ιόνιο και αλλού.

Μετά την προχτεσινή αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ στα σχέδια της αλβανικής ηγεσίας για τις κατεδαφίσεις, το αλβανικό υπουργείο με δική του ανακοίνωση απάντησε ότι «η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις» και ότι «οι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το Δήμο Χειμάρρας, οι οποίες επικεντρώνονται στη μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία». Παραπέρα, κάλεσε για εξηγήσεις την Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα. Ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός Ε. Ράμα, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, υποστήριξε ότι ο πληθυσμός της Χειμάρρας «σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μη μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως αλβανικός».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε χτες με νέα ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi (σ.σ. παντού) ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους». Μια έμμεση προειδοποίηση ότι η Αθήνα δεν θα στηρίξει την επιδίωξη της αλβανικής αστικής τάξης για ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Συνεχίζει ότι «τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους:τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας, εστάλησαν σε άτομα που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας», σε αντίθεση με «δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ