Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Χιλιάδες άστεγοι μετά από νέους σεισμούς

Κτίρια κατέρρευσαν σε χωριά πάλι της κεντρικής Ιταλίας

ΡΩΜΗ.--

Μεγάλη αναστάτωση σε χιλιάδες οικογένειες προκάλεσε η νέα σεισμική δόνηση που έγινε προχτές αργά το απόγευμα στην κεντρική Ιταλία, πλήττοντας τις περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια, πολύ κοντά στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού της 24ης Αυγούστου, που ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά και προκάλεσε το θάνατο σχεδόν 300 ανθρώπων.

Μετά την πρώτη δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε λίγο μετά τις 7 μ.μ. στην περιοχή Μασεράτα, ακολούθησε νέα δόνηση, 5,9 βαθμών, περίπου ένα δίωρο αργότερα. Ενας 73χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς και 17 άτομα φέρονται να έχουν τραυματιστεί, αλλά όχι πολύ σοβαρά. Ωστόσο, η εικόνα δεν ήταν πλήρης, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν είχαν φτάσει στα απομακρυσμένα χωριά. Υπήρχαν κοινότητες όπως η Σαντάντζελο όπου ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν και είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Θυμίζουμε ότι μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου και τον Αύγουστο, είχαν προκληθεί τεράστιες ζημιές και είχαν αποκαλυφθεί μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα αντισεισμικής προστασίας, σε μια περιοχή όπου υπάρχουν πολλά παραδοσιακά χωριά με παλιά κτίρια, που χρήζουν ειδικής (και κοστοβόρας) συντήρησης.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας στην επαρχία Μάρκε, Σεζάρε Σπούρι, δήλωνε χτες στο πρακτορείο «Ανσα» ότι ήδη υπάρχουν 2.000 - 3.000 άστεγοι άνθρωποι, αφού τα σπίτια τους είναι ακατάλληλα να επιστρέψουν. Σημαντικές ζημιές καταγράφηκαν και στα χωριά Καμερίνο, Βίσο, Ουσίτα, Μούτσια.

Στο μεταξύ, ήδη από προχτές και την επιστολή που έστειλε η Κομισιόν, ζητώντας «διευκρινίσεις» για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του νέου έτους, η κυβέρνηση Ρέντσι έδειξε πως θα αξιοποιήσει και τους σεισμοπαθείς, στο πλαίσιο των διεργασιών γύρω από τις «αποκλίσεις» στην τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας κ.τ.λ. Οι «διευκρινίσεις» που ζητά η Κομισιόν αφορούν και τις σχεδιαζόμενες δαπάνες για την ανοικοδόμηση περιοχών που επλήγησαν από σεισμό, αλλά και για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που παραμένουν αυξημένες στη χώρα. Πρόκειται για δύο από τους τομείς στους οποίους η κυβέρνηση Ρέντσι λέει ότι θα επιμείνει στο σχεδιασμό της, στο πλαίσιο και της προσπάθειάς της να πείσει το λαό ότι διαφοροποιείται από αντεργατικές κατευθύνσεις των Βρυξελλών. Φυσικά, λαμβάνει υπόψιν της και το δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί στις αρχές Δεκέμβρη σχετικά με τις αρμοδιότητες της Γερουσίας, στο πλαίσιο αναζήτησης μιας πιο «ευέλικτης» εκτελεστικής εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ