Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση στις 7 - 11 Νοέμβρη στην Ελβετία

Σήμερα φτάνει στην Κύπρο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, θα έχει η επικεφαλής της Επιτροπής για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, που σήμερα έχει προγραμματιστεί να φτάσει στην Κύπρο. Η Μογκερίνι θα έχει επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό και θέματα εξωτερικής πολιτικής, φτάνοντας στο νησί σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων, στην οποία οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μοιάζουν να επιταχύνονται συνεχώς.

Είναι ενδεικτικό πως στη διάρκεια της προχτεσινοβραδινής συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί (που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ξεπερνώντας τις πέντε ώρες), καταλήχτηκε οι δυο πλευρές να έχουν συνάντηση από τις 7 μέχρι τις 11 Νοέμβρη στο θέρετρο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, όπου θα γίνει «συζήτηση επί του Κυπριακού θέματος με προτεραιότητα το Εδαφικό», όπως δήλωσε και ο Κύπριος Πρόεδρος. Μεταξύ άλλων, ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι η συζήτηση «σε κάποιο βαθμό ήταν μακρά, μετά ακολούθησε μια πιο φιλική ατμόσφαιρα και γενικότερη συζήτηση», επισημαίνοντας πως στόχος της συνάντησης στην Ελβετία είναι «η συζήτηση του Εδαφικού, αλλά και διασταυρούμενη συζήτηση όλων των πιθανών εκκρεμοτήτων». Συμπλήρωσε ότι «κάθε ηγέτης θα έχει μαζί του τη διαπραγματευτική του ομάδα» και απαντώντας σε ερώτηση για το αν εκεί θα βρεθεί και εκπρόσωπος της Τουρκίας (το ψευδοκράτος φέρεται να επέμεινε πολύ να παραβρεθούν από τώρα στις συναντήσεις τουλάχιστον οι Ελλάδα και Τουρκία), απάντησε πως «όχι, δεν υπάρχει καμιά ανάλογη συμμετοχή ή παρουσία».

Από τη μεριά του, ο Μ. Ακιντζί, στις δικές του δηλώσεις, επέμεινε ότι «είτε δεν θα αποδεχτεί την εκ περιτροπής προεδρία η ελληνοκυπριακή πλευρά και δεν θα έχουμε συμφωνία, είτε για να την αποδεχτεί περιμένει άλλα θέματα», προσθέτοντας ότι δε θα θέσει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο το οποίο δεν θα περιλαμβάνει εκ περιτροπής προεδρία. Επίσης, ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές αντίληψης σε ορισμένα θέματα που αφορούν την ουσία της Ομοσπονδίας, όπως διαφορετικές σκέψεις όσον αφορά το «τι σημαίνει ενεργός συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων».

Στο μεταξύ, την Κυριακή αναμένεται συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου (συμμετέχουν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων και πρώην Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας) ενόψει και των νέων συναντήσεων. Χτες, ο Ν. Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού. Βγαίνοντας από τη συνάντηση, ο τελευταίος ανέφερε ότι υπάρχουν ορισμένοι προβληματισμοί που «μας έχουν τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» για την πρόταση της μετάβασης στην Ελβετία και των πολιτικών αρχηγών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνεται η αβεβαιότητα για συνέχιση των συνομιλιών(2017-02-22 00:00:00.0)
Παραμένει ως στόχος η «μέγιστη δυνατή σύγκλιση»(2016-10-05 00:00:00.0)
Διαρκείς επαφές και δηλώσεις ενδιαφέροντος(2016-09-10 00:00:00.0)
Συνέχιση εντατικών διαπραγματεύσεων(2016-09-01 00:00:00.0)
Ικανοποίηση για συνάντηση με Μουν και αμερικανική «στήριξη»(2016-01-23 00:00:00.0)
Αναγνωρίζονται διαφωνίες ενώ ο Αναστασιάδης πάει Κίνα(2015-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ