Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Τουρκικές πιέσεις για «μεγαλύτερο» ρόλο

Μονάδες του ιρακινού στρατού σε χωριό, 9 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη

Copyright 2016 The Associated

Μονάδες του ιρακινού στρατού σε χωριό, 9 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι γεωπολιτικές επιδιώξεις της Τουρκίας σε Βόρεια Συρία και Βόρειο Ιράκ δεν προκαλούν μόνο τις εύλογες αντιδράσεις των άμεσα θιγόμενων χωρών, αλλά και Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων, παρά τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες των δύο τελευταίων.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, άσκησε νέες πιέσεις στον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, προσπαθώντας να τον πείσει αφενός πως θα πρέπει να εξαιρεθούν οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων ΥPG της Συρίας από επικείμενη επιχείρηση στη Ράκα της Β. Συρίας και να πρωταγωνιστήσουν στη θέση τους τουρκικά στρατεύματα και δυνάμεις εκπαιδευμένες από την Αγκυρα, αφετέρου πως «θα πρέπει» να συμμετάσχουν οι τουρκικές δυνάμεις και στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Β. Ιράκ. Και στα δύο αιτήματα εισέπραξε την αρνητική απάντηση του Προέδρου Ομπάμα. Θετική απάντηση φαίνεται να πήρε μόνο στο αίτημα για συνέχιση των τουρκικών επιχειρήσεων με στόχο τους Κούρδους μαχητές της οργάνωσης ΡΚΚ στο Β. Ιράκ, καθώς αμφότεροι διαβεβαίωσαν για την ανάγκη να στερήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο για τους Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ στο Ιράκ. Στη συνέχεια είπαν πως στηρίζουν «σθεναρά» την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, με τον Πρόεδρο Ομπάμα να χαιρετίζει με νόημα το συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ, για να αποσαφηνιστεί «το σωστό επίπεδο και η σωστή μορφή της συμμετοχής της Τουρκίας στις προσπάθειες του Συνασπισμού Εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ».

Στη συνέχεια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, σημείωσε τις διαφορές Αγκυρας - Μόσχας για τις επιχειρήσεις στο Χαλέπι της Βόρειας Συρίας, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο ενός τριπλού μηχανισμού «που λειτουργεί πολύ καλά», στον οποίο μετέχουν και οι συμμαχικές δυνάμεις. «Με τη Ρωσία έχουμε διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά το Χαλέπι. Αλλά πρέπει να έχουμε καλό διάλογο ακόμη και στα θέματα που δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις...».

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες Αμερικανός διοικητής των δυνάμεων της συμμαχίας των ΗΠΑ κατά του ΙΚ στο Ιράκ, στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ, καθώς ξεκαθάρισε κατηγορηματικά (προς το παρόν, τουλάχιστον...) πως απορρίπτεται η τουρκική απαίτηση για εξαίρεση των Κούρδων μαχητών της Συρίας από μελλοντική επιχείρηση στη Ράκα.

Στο μεταξύ, η Μόσχα απέρριψε τις αιτιάσεις πως δικά της βομβαρδιστικά έπληξαν προχτές σχολείο στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα το θάνατο 22 μαθητών και έξι δασκάλων, λέγοντας ότι δεν είχε την παραμικρή ανάμιξη «σε αυτή την τραγωδία». Σημείωσε, ακόμη, πως ρωσικά και συριακά αεροπλάνα δεν έχουν βομβαρδίσει το Χαλέπι σε ακτίνα 10 χλμ. τις τελευταίες εννιά μέρες...

Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε «γελοίους» τους υπαινιγμούς του ΝΑΤΟ πως τα ρωσικά σκάφη και το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» που πλέουν στη Μεσόγειο, έχουν στόχο τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι. Φυσικά, η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εγκυμονεί νέους κινδύνους για τους λαούς.

Αξιωματούχοι της ΕΕ, τέλος, επέβαλαν κυρώσεις σε άλλους 10 Σύρους αξιωματούχους σε σχέση με τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι και παρέτειναν τις συνολικές κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού έως το Μάη του 2017.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ