Με «τεκμηριωμένη κριτική» στην κυβέρνηση διεκδικεί την εμπιστοσύνη του κεφαλαίου
Με αντικείμενο συζήτησης την «πορεία της χώρας, τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα καθώς και θέματα πολιτικής επικαιρότητας», συνεδρίασε χτες το λεγόμενο «Ατυπο συντονιστικό όργανο κοινοβουλευτικού έργου της ΝΔ», υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη.
Θέλοντας να παρουσιάσει εαυτόν και το κόμμα του ως την πιο αξιόπιστη επιλογή για το κεφάλαιο, ώστε να τους εμπιστευτεί την κυβερνητική διαχείριση, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε - σύμφωνα με διαρροές - ότι «μαζί με τη δυναμική και τεκμηριωμένη κριτική προς την κυβέρνηση, η ΝΔ καταθέτει τις δικές της θετικές προτάσεις δημιουργώντας ένα πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα, καθώς αναδεικνύεται ως η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση».
Προκλητικά, η ΝΔ αναφέρεται στα ασφαλιστικά ταμεία «που καταρρέουν», στη ΔΕΗ και τις Αστικές Συγκοινωνίες που «βρίσκονται μπροστά σε τραγική κατάσταση», παραγράφοντας για τον εαυτό της τις ευθύνες που μοιράζεται μαζί με τη σημερινή κυβέρνηση για την άθλια κατάσταση στο Ασφαλιστικό και τις αστικές συγκοινωνίες, ενώ για τις τηλεοπτικές άδεις και τη συνεδρίαση του ΣτΕ, εν αναμονή της απόφασής του, ειπώθηκε ότι η ΝΔ σκοπεύει να καταθέσει πρόταση νόμου για «τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».
Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης με ξένους δημοσιογράφους, δεσμεύτηκε για την αναστήλωση του αστικού πολιτικού συστήματος, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, στη στήριξη της οποίας θέλει να κάνει συμμέτοχο το λαό. Οπως είπε, «στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Ο τρόπος που θα το πετύχουμε είναι λέγοντας την αλήθεια. Δεν θέλουμε να υποσχεθούμε πράγματα που δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε. Αυτό ακριβώς έκανε ο κ. Τσίπρας».
Σε άλλο σημείο, μίλησε για «αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις», εντάσσοντας εκεί τις ιδιωτικοποιήσεις και τη «μεταρρύθμιση της λειτουργίας του Δημοσίου». Ειδικά για το δεύτερο είπε ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει και μπορεί να γίνει «πιο αποδοτικός», τονίζοντας τη σημασία της «αξιολόγησης» και της «διαφάνειας» στη λειτουργία του. Τέλος, σε μια νύξη για το μείγμα «δημοσιονομικής προσαρμογής» που προκρίνει, υποσχέθηκε μείωση της φορολογίας κατά 2 δισ. ευρώ, με αντίστοιχη «εξοικονόμηση» από «περικοπές δαπανών».