Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Αλλα λέει η Μέι στους τραπεζίτες, άλλα δημοσίως...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την αντίθεση μέρους σημαντικών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της βιομηχανίας στην προοπτική αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) αντικατοπτρίζει η επιλογή της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» να δημοσιοποιήσει την ομιλία που εκφώνησε στις 26 Μάη η τότε υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας (νυν πρωθυπουργός), Τερέζα Μέι, σε κλειστό κύκλο τραπεζιτών της «Γκόλντμαν Σακς».

Στην ομιλία της η Μέι έκανε εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις από τις θέσεις που προωθεί σήμερα ως πρωθυπουργός, με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη, αφού τότε προέβλεπε την πιθανή αναχώρηση εταιρειών και επιχειρήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ηπειρωτική Ευρώπη, εκτιμώντας ότι η έως τώρα παρουσία τους στο Σίτι του Λονδίνου και στη χώρα γενικότερα, οφειλόταν στην πραγματικότητα στην ιδιότητα της Βρετανίας να είναι κράτος - μέλος της ΕΕ με πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Σε άλλο σημείο ανέφερε τα σημαντικά πλεονεκτήματα από την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και στον τομέα της ασφάλειας, όπως το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αστυνομίας και μυστικών υπηρεσιών.

Η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δεν αμφισβήτησε την ομιλία, αποφεύγοντας οποιοδήποτε σχόλιο για την προφανή αντίφαση των θέσεων της Μέι σε διάστημα πέντε μηνών. Ιδιαίτερα μετά την περιβόητη ομιλία της, το Σεπτέμβρη, στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μπέρμιγχαμ, όπου είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τον έλεγχο της μετανάστευσης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, είχε δηλώσει «πρόθυμος» να δώσει προτεραιότητα στην πρόσβαση των τραπεζών στην ενιαία αγορά κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, παραδέχθηκε πως είναι «αρκετά σημαντική» η πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, διαβεβαιώνοντας πως το Λονδίνο δεν έχει ως στόχο συγκεκριμένη ισοτιμία της στερλίνας, δίχως να είναι αδιάφορο για το ζήτημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ