Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Νέα καταδίκη των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της Κούβας

Για πρώτη φορά ΗΠΑ και Ισραήλ δεν καταψήφισαν

Το αποτέλεσμα της χτεσινής ψηφοφορίας στον ΟΗΕ
Το αποτέλεσμα της χτεσινής ψηφοφορίας στον ΟΗΕ
Για άλλη μια φορά, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της άρσης του χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ που ισχύει από το 1962 και παρά κάποια μέτρα χαλάρωσης εξακολουθεί να είναι σε πλήρη ισχύ. Συνολικά 191 χώρες από τις συνολικά 193 στήριξαν το ψήφισμα, που καταθέτει εδώ και 25 χρόνια η Κούβα (μόνο ΗΠΑ και Ισραήλ επέλεξαν να απέχουν αντί να καταψήφισαν, όπως έκαναν πρωτύτερα).

Σύμφωνα με την έκθεση της κουβανικής κυβέρνησης, η συνολική ζημιά από τον 54χρονο αποκλεισμό που ξεκίνησε μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, το 1959, επί κυβέρνησης Κένεντι, ξεπερνάει τα 2 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για ένα πλέγμα νόμων όπως οι «Χελμς - Μπάρτον» και «Τοριτσέλι» (από τα ονόματα των γερουσιαστών που τους πρότειναν), που επιβάλλουν κυρώσεις όχι μόνο στην Κούβα αλλά και σε χώρες που συναλλάσσονται με αυτήν.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ενδυνάμωσε αυτήν την επιθετική πολιτική του αποκλεισμού και, παρά τα βήματα προσέγγισης που γίνονται από το Δεκέμβρη του 2014, είναι σε πλήρη ισχύ. Φυσικά, πρόκειται για άλλη τακτική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να ανατρέψει τις κατακτήσεων που έφερε ο σοσιαλισμός στο λαό της Κούβας, και αυτό όπως κατήγγειλε και ο ΥΠΕΞ της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, διακηρύσσεται και σε πρόσφατη οδηγία στις 14 Οκτώβρη για να καταλήξει ότι η Κούβα δεν πρόκειται «να διαπραγματευτεί τις αξίες της, την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητά της», επανέλαβε το αίτημα να της επιστραφεί το Γκουαντάναμο και κατέληξε ότι «δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στον καπιταλισμό, ο λαός έχει επιλέξει τη σοσιαλιστική κοινωνία, που θέλει να κάνει πιο βιώσιμη και σταθερή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ