Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη για την ένταση της καταστολής»

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις διώξεις αγωνιζόμενων μαθητών

Να σταματήσουν οι διώξεις ενάντια στους μαθητές και στους γονείς που συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα τους ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, μετά από τις προσαγωγές μαθητών και ενός γονέα κατά τη διάρκεια καταλήψεων σε σχολεία της Λαμίας.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση:

«Από την προηγούμενη δεκαετία και μέχρι σήμερα, οι δίκαιοι αγώνες των μαθητών βρέθηκαν στο στόχαστρο των κυβερνήσεων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και στην πραγματικότητα είναι κενό γράμμα για τους μαθητές τα πανηγύρια του υπουργού Παιδείας για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αφού στην πράξη (και με τις χειρότερες μεθόδους) στήνονται νέα "μαθητοδικεία".

Πιο συγκεκριμένα:

Στη Λαμία, στις 20 Οκτώβρη, αστυνομικές δυνάμεις κατόπιν εντολής εισαγγελέα πραγματοποίησαν έφοδο (χρησιμοποιώντας ακόμα και κλούβες), στο 5ο και 6ο Λύκειο Λαμίας, στο 2ο ΕΠΑΛ και στο Νυχτερινό Γυμνάσιο - Λύκειο Λαμίας, συλλαμβάνοντας μαθητές που βρίσκονταν στα σχολεία τους (και στερώντας τους κατά το διάστημα της κράτησής τους στο Αστυνομικό Τμήμα την επικοινωνία με δικηγόρο), ενώ πέρασαν χειροπέδες και σε έναν από τους γονείς που συμπαραστέκονταν στο δίκαιο αγώνα των παιδιών τους.

Ο αγώνας των μαθητών της Λαμίας που αντιμετωπίστηκε με αυταρχισμό δεν είναι ο μόνος. Εχουν προηγηθεί η Κεφαλονιά, τα Γρεβενά και το Ηράκλειο Κρήτης.

Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη για την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού, που παίρνει και το χαρακτήρα απειλής από στελέχη της Εκπαίδευσης προς τους γονείς, καθώς απειλούνται ότι σε περίπτωση καταλήψεων των μαθητών, οι γονείς θα διωχθούν ποινικά για "παραμέληση εποπτείας ανηλίκων".

Οι μαθητές δεν είναι μικροί! Είναι νέοι και έχουν όνειρα και παλεύουν γι' αυτά. Δεν διαπράττουν κανένα αδίκημα, ούτε οι γονείς τους που τους στηρίζουν. Διεκδικούν ουσιαστική, ολόπλευρη μόρφωση για όλους, ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Οι μαθητές των ΕΠΑΛ απαιτούν να σταματήσει η υποβάθμιση των σχολείων τους, βιβλία και σύγχρονες υποδομές.

Η κυβέρνηση, αλλά και όσοι θέλουν να βάλουν στον "πάγο" τους αγώνες των μαθητών, θα πρέπει να έχουν στο νου τους - όπως αναφέρουν και οι μαθητές σε ψήφισμα καταδίκης των όσων έγιναν στη Λαμία - ότι "δε μας φοβίζουν οι διώξεις και ο αυταρχισμός, μας φοβίζει να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι σε όλα αυτά που ζούμε".

Είναι, λοιπόν, ανάγκη να σταματήσουν οι διώξεις στους μαθητές και στους γονείς που συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα τους».

Οι βουλευτές Θ. Παφίλης, Γ. Γκιόκας, Γ. Δελής, Ν. Καραθανασόπουλος και Μαν. Συντυχάκης που υπογράφουν την Ερώτηση, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να παύσει κάθε δίωξη προς τους μαθητές που αγωνίζονται.
  • Να σταματήσουν οι απειλές προς τους γονείς που συμπαραστέκονται στους αγώνες των μαθητών.
  • Να τεθούν άμεσα στο αρχείο υποθέσεις για αξιόποινες πράξεις που φέρονται να έχουν τελεστεί από αγωνιζόμενους μαθητές, είτε με βάση την καταργημένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999 και του κυρωτικού αυτής ν. 2811/2000, είτε με βάση άρθρα του Ποινικού Κώδικα, καθώς και να αρθούν οι συνέπειες τυχόν καταδικών μαθητών για τις πιο πάνω πράξεις.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org