Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταινία για τη ζωή της Βραζιλιάνας κομμουνίστριας Ολγα

Από την πρεμιέρα
Από την πρεμιέρα
Μια αξιόλογη, ενδιαφέρουσα και πολύ δυνατή ταινία, η «Ολγα», παίζεται από σήμερα αποκλειστικά στους κινηματογράφους «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, Βικτώρια) και «Studio» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής). Η ταινία αφορά τη ζωή της κομμουνίστριας Ολγα Μπενάριο Γκούτμαν Πρέστες (1908 - 1942).

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Φερνάντο Μορέ, που όπως αναφέρει: «Η ιστορία της Ολγας δεν είχε καμία απολύτως αναφορά, σε κανένα βιβλίο ή εγχειρίδιο ιστορίας. Ο πρώτος που μου είχε μιλήσει για την Ολγα ήταν ο πατέρας μου, φοβερά ενοχλημένος από την σκληρότητα με την οποία της φέρθηκαν κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας της. Αργότερα, σαν δημοσιογράφος έκανα εξονυχιστικές έρευνες και δεν βρήκα τίποτα στα αρχεία. Λίγο έλειψε να εγκαταλείψω την έρευνά μου, μέχρι που ταξίδεψα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Μέσα από τα ντοκουμέντα που βρήκα εκεί και τις συναντήσεις με πρόσωπα που έκανα, ανακάλυψα μια γυναίκα καταπληκτική, αφοσιωμένη σώμα και ψυχή σε ένα σκοπό...». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία, που είναι βραζιλιάνικης παραγωγής, του 2004, έχει παιχτεί, κι αυτό για λίγο μόνο, στη Βραζιλία και τη Γερμανία.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στην «Αλκυονίδα», που την παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Πριν την προβολή της ταινίας, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι της ΟΓΕ και της ΕΕΔΔΑ (Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης). Η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, εκ μέρους της ΟΓΕ, σημείωσε ότι πρόκειται για μια ταινία «που αναδεικνύει τη ζωή μιας γυναίκας - επαναστάτριας, που με την ίδια της τη ζωή, τη δράση και τη θυσία, κατέκτησε και καταξίωσε όχι μόνο την ισοτιμία της γυναίκας, αλλά ανέβασε κάθε αγωνιστή άνδρα ή γυναίκα στο μπόι του Ανθρώπου». Η Δέσποινα Μάρκου, από την ΕΕΔΔΑ, ανέφερε ότι για το λαϊκό κίνημα της Βραζιλίας, «η Ολγα παραμένει ένας δικός τους άνθρωπος, μια αγωνίστρια που έδωσε τη ζωή της για ένα καλύτερο αύριο». Την ταινία προλόγισε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, που τη χαρακτήρισε μια δυνατή ταινία, μια ταινία με πολλαπλές αναγνώσεις, που αναφέρεται σε μια γυναίκα «που εμένα με έκανε να ντραπώ. Και ντράπηκα κυρίως με τη δημοσιογραφικο-πολιτική μου ιδιότητα, διότι δεν γνώριζα την τύφλα μου. Δεν τη συνάντησα πουθενά την Ολγα. Ούτε στο ίντερνετ. Ντράπηκα για τον τρόπο που αναπαράγονται οι πληροφορίες για τις αληθινές προσωπικότητες, αυτές που έχουν βγει μέσα από σπλάχνα αγώνων και συνθηκών».

Ποια όμως ήταν η Ολγα Γκούτμαν - Πρέστες;

Γεννήθηκε στη Γερμανία από εβραϊκή οικογένεια και εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα από τα 15 της χρόνια. Διαφεύγει με τον πρώτο της σύζυγο στην Τσεχοσλοβακία κι από εκεί στη Σοβιετική Ενωση. Αναδεικνύεται σε κεντρική μορφή της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων. Αναλαμβάνει και εκτελεί πολλές διεθνείς αποστολές για λογαριασμό της Κομιντέρν.

Το 1934, κι ενώ έχει χωρίσει, της ανατίθεται η αποστολή να βοηθήσει τον ηγέτη του ΚΚ Βραζιλίας, Λουίς Κάρλος Πρέστες, στην προσπάθειά του να εισέλθει παράνομα στη χώρα του. Υποδύονται το ζευγάρι Πορτογάλων, περνούν από μια σειρά χώρες για να μην κινήσουν υποψίες, μέχρι που φτάνουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Μετά την εγκαθίδρυση του καθεστώτος του Ζετούλιο Βάργκας, περνούν στην παρανομία και το Γενάρη του '36 συλλαμβάνονται μετά από κατάδοση.

Η ναζιστική Γερμανία ζητεί την έκδοσή της. Το Σεπτέμβρη του 1936 η Ολγα, έγκυος, παραδίδεται από τις βραζιλιάνικες αρχές. Γέννησε την κόρη της Ανίτα μέσα σε γερμανική φυλακή. Το κοριτσάκι παραδόθηκε τελικά - μετά από πολλές περιπέτειες - στη μητέρα του Λουίς Κάρλος Πρέστες. Η Ολγα Μπενάριο οδηγήθηκε αρχικά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ράβενσμπρουκ. Θανατώθηκε στο θάλαμο αερίων του Κέντρου Ευθανασίας του Μπέρνμπουργκ το 1942.

Μέρες και ώρες προβολών: «Αλκυονίς», Πέμπτη 27/10 - Τετάρτη 2/11, στις 20.30. «Studio», Πέμπτη 27/10 - Τετάρτη 2/11, στις 19.30 και στις 22.00 (μόνο 27/10 - 30/10).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ