Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1466 Γεννιέται ο Ολλανδός θεολόγος Χέερτ Χέερτσεν (Ερασμος).

1782 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης και βιρτουόζος του βιολιού Νικολό Παγκανίνι.

1920 Δολοφονείται στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς επέστρεφε από τη Μόσχα, ως αντιπρόσωπος του ΣΕΚΕ στο 2ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, ο Δημοσθένης Λιγδόπουλος, ένας από τους πρωτεργάτες του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα και ιδρυτικό μέλος του ΣΕΚΕ. Μαζί με τον Λιγδόπουλο, δολοφονήθηκε επίσης ο κομμουνιστής - επαναστάτης Ωρίων Αλεξάκης, στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων και εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Διεθνούς στα Βαλκάνια.

1920 Το βρετανικό κοινοβούλιο ψηφίζει την «Πράξη για τις έκτακτες αρμοδιότητες» εναντίον του απεργιακού κινήματος.

1922 Εχοντας το «πράσινο φως» από την Ιταλική Συνομοσπονδία της Βιομηχανίας, το αστικό πολιτικό σύστημα και το Βατικανό, ο Μουσολίνι εκδίδει διαταγή για «πορεία εναντίον της Ρώμης». Την επόμενη μέρα εισέρχεται ανενόχλητος στην πρωτεύουσα, αναλαμβάνοντας την εξουσία για λογαριασμό της ιταλικής άρχουσας τάξης.

1941 Ο λαός της Αθήνας διαδηλώνει ενάντια στους κατακτητές στην πρώτη επέτειο από την επίθεση των Ιταλών φασιστών κατά της Ελλάδας.

1946 Εκλογές στη Βουλγαρία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται πρώτο λαμβάνοντας το 53,9%. Ο Γκεόργκι Δημητρόφ γίνεται Πρόεδρος της Βουλγαρίας.

1951 Ορκίζεται η κυβέρνηση του Ν. Πλαστήρα, στην οποία συμμετείχε η ΕΠΕΚ και το Κόμμα των Φιλελευθέρων.

1964 Μιλώντας σε φοιτητές της Θεσσαλονίκης, ο Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι η ένωση Ελλάδας και Κύπρου είναι εξασφαλισμένη, με δεδομένη την ευμενή στάση Αμερικανών και Βρετανών.

2005 Μεγάλης κλίμακας αναταραχές ξεσπούν στις φτωχογειτονιές της Γαλλίας, με αφορμή το θάνατο δύο παιδιών αφρικανικής καταγωγής, που κυνηγημένα από την αστυνομία ως ύποπτα ληστείας, κατέφυγαν σε υποσταθμό της εταιρείας ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ηλεκτροπληξία. Η κυβέρνηση Σαρκοζί κήρυξε πολλά μέρη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ 2.888 Γάλλοι συνελήφθησαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ