Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΑΛΛΟΥ ΥΠΕΞ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟ
«Επιθεώρηση» που ενδιαφέρει τα γαλλικά μονοπώλια

Ανίχνευση εδάφους για «τροφή» σε γαλλικά μονοπώλια και προτροπή συμβολής της Ελλάδας στη γαλλική ιμπεριαλιστική δράση σε Μ. Ανατολή - Β. Αφρική, σε συνδυασμό με υποσχέσεις για γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο έφεραν τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ζ. Μ. Ερό, ο οποίος χτες είχε συναντήσεις στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά. Σε μια περιοχή όπου κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε αστικές τάξεις πολλών και διαφόρων καπιταλιστικών κρατών, που ορέγονται να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κομμάτι της λείας σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, δρόμους μεταφοράς Ενέργειας, ο Ζ. Μ. Ερό πήρε τις διαβεβαιώσεις του Ελληνα ομολόγου του ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τους σχεδιασμούς της για τη Συρία, το Παλαιστινιακό και τη Λιβύη, ενώ «επιθεώρησε» και το πεδίο στην Ελλάδα, για το οποίο, όπως είπε, οι γαλλικές επιχειρήσεις δείχνουν ενδιαφέρον να επενδύσουν.

«Με τη Γαλλία έχουμε κοινά οράματα για την Ευρώπη. Θέλουμε μια Ευρώπη που να εξασφαλίζει στους πολίτες της ευημερία, ανάπτυξη και ένα μεγάλο ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή», ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς στις κοινές δηλώσεις με τον Ζ. Μ. Ερό και πρόσθεσε: «Η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Γαλλία για το Παλαιστινιακό ζήτημα πρόκειται για την τελευταία φλόγα ελπίδας, θα έλεγα, σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Θέλω να εκφράσω, για άλλη μια φορά, την υποστήριξή μας στο γαλλικό σχέδιο (...) Εχουμε με τη Γαλλία κοινές ανησυχίες για τον πόλεμο στη Συρία (...) Με τον Γάλλο συνάδελφό μου συμφωνήσαμε ως προς τη σημασία της πρωτοβουλίας της Γαλλίας για τη Λιβύη. Στηρίζουμε την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη... Στα τέλη του άλλου μήνα θα πάμε στη Λιβύη. Εχουμε πρόθεση να οικοδομήσουμε εκ νέου τις διπλωματικές μας σχέσεις με τη χώρα και υποστηρίζουμε την ανάγκη να ενσωματωθούν σε αυτή την κυβέρνηση όλες οι δυνάμεις που είναι ενάντια στην τρομοκρατία στη Λιβύη. Είτε αυτές βρίσκονται στα ανατολικά, είτε στα δυτικά της».

Το ζήτημα της Συρίας ανοίγει άλλωστε και στη συνέντευξη του Ζ. Μ. Ερό στα «ΝΕΑ», όπου αναφέρεται στην ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία για παύση των βομβαρδισμών, επάνοδο στις διαπραγματεύσεις με στόχο μια πολιτική μετάβαση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντιπαραθετική με τη Ρωσία διάθεση της Γαλλίας για τα οφέλη καθενός κράτους και των μονοπωλίων του στη Συρία, με αφορμή το Χαλέπι.

«Πλάτη» στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Ο Ζ. Μ. Ερό δήλωσε πως «ατενίζουμε μαζί και το μέλλον, στο πλαίσιο της εταιρικής στρατηγικής σχέσης, η οποία συνήφθη πέρσι τον Οκτώβριο», προσπέρασε γρήγορα το Προσφυγικό, ζητώντας εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, εξήρε το αντιλαϊκό κυβερνητικό έργο, λέγοντας πως «πρόκειται για προσπάθειες που ήταν απαραίτητες» και «αποτελούν προαπαιτούμενα για την τήρηση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη βούληση να ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση λίαν συντόμως, τις επόμενες εβδομάδες. Εμείς θα στηρίξουμε την αποφασιστική στάση των ελληνικών αρχών για να δουλέψουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, δήλωσε ότι «μια γρήγορη ρύθμιση του θέματος του ελληνικού χρέους είναι σημαντική για την Ελλάδα, διότι αποτελεί προϋπόθεση ώστε να μπορέσει να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές», στηρίζοντας έτσι την κυβέρνηση στο αντιλαϊκό της έργο. Ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, συμπλήρωσε, αποτυπώνοντας και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ: «Αναφερθήκατε στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έχει άλλο χρονοδιάγραμμα υπόψη του. Αν όμως αυτό το χρονοδιάγραμμα συνδέεται με την εκεί εσωτερική εκλογική διαδικασία, αυτό είναι ένα επιχείρημα το οποίο δεν είναι επαρκώς πειστικό. Θα πρέπει να υπάρξει μια ορθολογική προσέγγιση του ζητήματος σε διάφορα στάδια. Εχω αναφερθεί στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, στις δεσμεύσεις της Ευρώπης και της Ελλάδας. Μιλάμε για τη διαπραγμάτευση, για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος... υπάρχει ένα θέμα με το ελληνικό χρέος και συγχρόνως υπάρχει μια κοινή συμφωνία». Εδώ, με αφορμή το «ελληνικό πρόβλημα» για τη διευθέτηση του χρέους και την ανάκαμψη του κεφαλαίου, εκφράζει ταυτόχρονα τους ανταγωνισμούς της Γαλλίας με τη Γερμανία.

Σχετικά με τις δηλώσεις του για τη διαπραγμάτευση, ο Ν. Κοτζιάς έσπευσε να ευχαριστήσει τη Γαλλία «για τη βοήθεια που μας δίνει - τόσο διμερώς, όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης - σε ζητήματα που άπτονται της θέσης της Ελλάδος στο οικονομικό πρόγραμμα και στο χρέος».

«Ελκυστική» η Ελλάδα για τις γαλλικές επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά τις μπίζνες του γαλλικού κεφαλαίου στην Ελλάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ασχοληθήκαμε, επίσης, και με θέματα οικονομικής συνεργασίας (...) η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία έχουμε την πιο υψηλή συγκέντρωση νεοφυών επιχειρήσεων. Η πρεσβεία μας σύντομα θα οργανώσει ένα Φόρουμ, όπου θα συναντηθούν γαλλικές και ελληνικές επιχειρήσεις και θα μπορούν να συνεργαστούν και να δουλέψουν από κοινού στον τομέα της Ενέργειας και της αειφόρου ανάπτυξης».

Για το ίδιο θέμα, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ο Ζ. Μ. Ερό δήλωσε ότι «οι γαλλο-ελληνικές ανταλλαγές ήταν ανέκαθεν σημαντικές και έχουν μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης (...) Η Ελλάδα έχει ισχυρά πλεονεκτήματα που πρέπει να υπενθυμιστούν: υψηλό επίπεδο μόρφωσης και εξειδίκευσης καθώς και εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης στον τουριστικό τομέα, στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Ξέρω ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει σημασία στην προώθηση της ελκυστικότητας της χώρας στους ξένους επενδυτές».

Παραπέρα, συμπλήρωσε ότι είναι πολλές οι γαλλικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, η γαλλική πρεσβεία και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνουν στις 24 Νοέμβρη ένα φόρουμ επιχειρηματικών συναντήσεων για την Ενέργεια και το περιβάλλον, στο οποίο θα πάρουν μέρος πολλές γαλλικές επιχειρήσεις, ενώ την επομένη θα πραγματοποιηθεί επίσης στην Αθήνα ένα φόρουμ καινοτομίας «που θα φέρει σε επαφή το γαλλικό και το ελληνικό "οικοσύστημα" καινοτομίας».

Με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συζητήθηκε η πορεία ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και ειδικότερα των οικονομικών σχέσεων και της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας. Παράλληλα, συζητήθηκαν η πορεία και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και το μέλλον της Ευρώπης.

Η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται στη βοήθεια της Γαλλίας και για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και για το Προσφυγικό, ανέφερε ο Γάλλος ΥΠΕΞ κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επικροτώντας τη μέχρι σήμερα αντιλαϊκή πορεία της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, δήλωσε πως «σύντομα ως Ευρωπαϊκή Ενωση, όλοι μαζί, θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι μαζί μπορέσαμε να λύσουμε το Κυπριακό, ώστε η Κύπρος να καταστεί γρήγορα πλήρες μέλος, στο σύνολό της, της Ευρωπαϊκής Ενωσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ