Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πρώτη» για τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος

«Επιτυχημένη» κρίνεται από «παράγοντες της αγοράς» η πρώτη δημοπρασία λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) που διενεργήθηκε χτες. Η «ικανοποίηση» εκφράζεται για τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στα οποία κινήθηκαν οι τιμές πώλησης, μεταξύ 37,37 έως 37,45 ευρώ/Mwh.

Την ίδια ώρα, βέβαια, σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, ανέφερε κατά την ομιλία στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ότι η χτεσινή εξέλιξη «επαλήθευσε τους φόβους» που είχαν εκφραστεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ για την κατάληξη των ΝΟΜΕ, εννοώντας την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες προμηθευτές κάτω του κόστους παραγωγής. Επίσης, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα μπορεί στο εξής η ΔΕΗ να στηρίζει τη βιομηχανική παραγωγή...

Σε ανακοίνωση της ΔΕΗ ΑΕ που δημοσιοποιήθηκε αργότερα, αναφέρεται ότι με τα χτεσινά αποτελέσματα «καθίσταται φανερή η ζημία της ΔΕΗ από την εφαρμογή των αποκαλούμενων ΝΟΜΕ». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας ενέργειας είναι σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της και κοντά στην τιμή εκκίνησης».

Μάλιστα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμφωνίες και ύποπτα παιχνίδια των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών, τονίζεται ότι «προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού το γεγονός ότι με τιμή εκκίνησης 37,37 ευρώ/MWh η υψηλότερη ήταν 37,50 ευρώ/MWh». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται ότι η ΔΕΗ «επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org