Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου

Ο,τι απόφαση και αν βγει, ό,τι και αν γίνει στη συνέχεια, η ουσία του ζητήματος δεν αλλάζει, πρόκειται για ενδοκαπιταλιστική υπόθεση που απηχεί τους ανταγωνισμούς τμημάτων του κεφαλαίου

Εν αναμονή σήμερα, Τετάρτη, της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ως προς τη συνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, η σχετική συζήτηση συντηρείται στον «αφρό» της επικαιρότητας, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο την ουσία του ζητήματος, που έχει να κάνει με το ποιος κατέχει τα ΜΜΕ, με το περιεχόμενο της ενημέρωσης που αυτά παρέχουν στο λαό, με τα δικαιώματα των εργαζομένων κ.ά., δηλαδή ότι τα ΜΜΕ είναι ιδιοκτησία επιχειρηματικών ομίλων για τα γενικά και τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους και ότι η κόντρα σ' αυτό το ζήτημα εκφράζει ανταγωνισμούς ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου. Ο λαός και τα δικά του συμφέροντα δεν πρόκειται να βρουν έκφραση στα αστικά ΜΜΕ.

«Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν...», σχολίασε χτες ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις κατά περίπτωση. Εμείς προχωράμε κατά το σχεδιασμό μας, έχουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, έχει αποφέρει για το Δημόσιο ένα ποσό το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τις προσδοκίες τις αρχικές και ήδη διοχετεύεται σε δράσεις που θα ανακουφίσουμε πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη», πρόσθεσε. Και τα λέει αυτά όταν νομοθετική εξουσία (Βουλή), εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση) και Δικαιοσύνη είναι νύχι - κρέας με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος ή θα μπορούσαν να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο, δήλωσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλώντας στο ρ/σ «Real» πρόσθεσε ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι νομικά δεσμευτική για την κυβέρνηση και αναλόγως ποια είναι αυτή η κυβέρνηση θα αποφασίσει τις παραπέρα κινήσεις της ενταγμένες πάντα στην απόφασή της για «ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

Και το Ποτάμι

Την πρόταση του Ποταμιού για αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών παρουσίασε χτες στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο επικεφαλής του, Στ. Θεοδωράκης. Το Ποτάμι ζητά: Συγκρότηση ΕΣΡ. Ανοιχτή διαδικασία αδειοδότησης έως 10 τηλεοπτικών σταθμών. Αδειες με 10ετή ισχύ μετά από διαγωνισμό που διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με όρους και προϋποθέσεις του ΕΣΡ. Νομικά ή φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με το Δημόσιο (προμηθευτές του Δημοσίου και εργολάβοι δημοσίων έργων) να μη μετέχουν στη μετοχική σύνθεση εταιρειών που κατέχουν τηλεοπτικούς σταθμούς. Κάθε αδειοδοτούμενος να καταβάλλει εφάπαξ 10 εκατομμύρια ευρώ με θέσπιση ετήσιου τέλους χρήσης συχνότητας αντίστοιχο με το 2% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του σταθμού. Κάθε έτος να διενεργείται έλεγχος των βασικών οικονομικών και «ποιοτικών» όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ