Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΛΑΝΔΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Αναδιατάξεις στο αστικό σύστημα

PEΪKIΑBIK.--

Βουλευτικές εκλογές γίνονται το ερχόμενο Σάββατο στην Ισλανδία των 333.000 κατοίκων (με δικαίωμα ψήφου κάπου 230.000) μετά την παραίτηση την περασμένη άνοιξη του πρωθυπουργού και ηγέτη του δεξιού «Προοδευτικού Κόμματος» Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον, έπειτα από τις αποκαλύψεις στα λεγόμενα «Εγγραφα του Παναμά» σε σχέση με την υπεράκτια εταιρεία «Wintris», που είχε ιδρύσει η σύζυγός του στις Παρθένες Νήσους, κρύβοντας εκατομμύρια ευρώ από αγορές ομολόγων σε ισλανδικές τράπεζες, τα οποία «αξιοποίησε» και μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2009 στην Ισλανδία, και ενώ εμφανιζόταν ως κύριος πολέμιος της διαφθοράς.

Θυμίζουμε ότι η Ισλανδία είχε ιδιαίτερα προβληθεί την περίοδο του 2012 και έπειτα από τις δυνάμεις του οπορτουνισμού, τον ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις του «Σχεδίου Β» του Αλαβάνου, ως παράδειγμα χώρας που ...βγήκε από την κρίση χωρίς μνημόνια και ΔΝΤ, με τη μέθοδο των «καλών» και «κακών» τραπεζών και τη στάση πληρωμών στους πιστωτές. Στην πραγματικότητα αυτός που βγήκε από την κρίση ήταν το κεφάλαιο και οι εργαζόμενοι βυθίστηκαν βαθύτερα στη χρεοκοπία. Λαϊκά νοικοκυριά έχασαν τα σπίτια τους και είδαν να μεγαλώνουν τα χρέη τους στις τράπεζες. Οσα για τα απλήρωτα στους πιστωτές όπως τράπεζες της Γερμανίας, Ολλανδίας και Φιλανδίας τώρα τα ζητάνε στο πολλαπλάσιο.

Μέσα από αυτήν την καταστροφή του λαού και την απαξίωση των αστικών κομμάτων (φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά) έχει αναδειχτεί πρώτο δημοσκοπικά (22,6%) το λεγόμενο κόμμα των «Πειρατών», που μεταξύ άλλων προβάλλει ως κεντρικά ζητήματα την ελεύθερη διακίνηση ψηφιακών προϊόντων, τη μετατροπή της Ισλανδίας από χώρας της αλιείας και του τουρισμού σε «φηφιακό παράδεισο» όπως και η ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ, που χρόνια τώρα επιδιώκει ένα τμήμα της αστικής τάξης.

Το φιλελεύθερο Κόμμα Ανεξαρτησίας έχει 21,1%, το Αριστερό - Πράσινο Κίνημα 18,6%, το Προοδευτικό Κόμμα 9,1%, το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα 8,8%, και ακολουθούν άλλα μικρότερα κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ