Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τις συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό. Η Ερώτηση που υπογράφει η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέρει:

«Στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Στρατόπεδο "Στεφανάκη" στο Σχιστό, υπάρχουν σήμερα περίπου 760 πρόσφυγες, από τους οποίους περίπου 270 είναι παιδιά, όλοι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, αλλά και της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, την οποία υπέγραψε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι συνθήκες διαβίωσης προκαλούν σοβαρά προβλήματα και απαιτούνται άμεσα μέτρα.

Ειδικότερα, η διαμονή των προσφύγων είναι σε σκηνές, με αποτέλεσμα να γίνονται έρμαια των ανάλογων καιρικών συνθηκών. "Εβγαλαν" το καλοκαίρι με ανυπόφορη ζέστη μέσα στις σκηνές, με προβλήματα από τσιμπήματα κουνουπιών και άλλους κινδύνους (φίδια, σκορπιοί κ.ά.).

Αυτή την περίοδο, που χειμωνιάζει, τα πράγματα δυσκολεύουν, αφού δεν προφυλάσσονται όπως θα έπρεπε από τις βροχές (με τις βροχές του προηγούμενου διαστήματος πλημμύρισαν σκηνές), τους δυνατούς αέρηδες, τη θερμοκρασία που πέφτει το βράδυ, την υγρασία και το κρύο να γίνεται τσουχτερό με επιπτώσεις στην υγεία τους. Αρκετοί, όταν βρουν θέσεις φιλοξενίας σε Σκαραμαγκά και Ελαιώνα, φεύγουν και γι' αυτό ο αρχικός αριθμός των 1.800 έχει πέσει στους 760. Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες για την ποσότητα και ποιότητα του φαγητού, ενώ οι αιτήσεις ασύλου δεν προχωράνε. Αλλά και για την εκπαίδευση των παιδιών δεν υπάρχει πρόνοια.

Ταυτόχρονα, το σπουδαιότερο πρόβλημα είναι ο εγκλωβισμός των προσφύγων στην Ελλάδα, η απαγόρευση μετάβασής τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, παρόλο που στις χώρες αυτές έχουν συγγενείς και μέλη της οικογένειάς τους με τους οποίους δεν μπορούν να ενωθούν, κατά παράβαση ακόμη και των σχετικών προστατευτικών προβλέψεων του διεθνούς δικαίου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν, ώστε:

Να ανατραπούν όλες οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα σε όλες τις εθνικότητες που προέρχονται από χώρες που έχουν δεχτεί ιμπεριαλιστική επίθεση (π.χ. Αφγανούς).

Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής σε όλους τους χώρους που σήμερα στεγάζονται πρόσφυγες και μετανάστες. Να δρομολογηθεί άμεσα η μεταφορά τους σε αξιοπρεπείς στεγασμένους χώρους, ειδικά για οικογένειες με παιδιά.

Να δοθούν άμεσα χειμωνιάτικα ρούχα και ειδικά κλινοσκεπάσματα, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Να αγοραστούν επιπλέον πλυντήρια, αφού τα 6 υπάρχοντα είναι ελάχιστα, για να καλύψουν τις ανάγκες τόσων ανθρώπων.

Να αναλάβει την ευθύνη των υπηρεσιών Υγείας το κράτος, τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής και όχι οι ΜΚΟ. Να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές με προσωπικό και χρηματοδότηση. Να εφαρμοστούν προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης ασθενειών, εμβολιασμού κ.λπ.

Να εξασφαλιστεί επάρκεια τουαλετών και ντους που θα λειτουργούν, καθώς και διευκολύνσεις για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες.

Να εξασφαλιστεί επαρκής, ποιοτική σίτιση, που θα καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες μακροπρόθεσμα και θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ