Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διπλασιασμός των ανθρώπων στο «hot spot» της Σάμου

Το αδιαχώρητο επικρατεί πλέον στο «hot spot» στην πόλη της Σάμου, όπου οι πρόσφυγες σχεδόν διπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα. Στο νησί βρίσκονται 2.527 μετανάστες και πρόσφυγες, με χωρητικότητα 850 ατόμων της δομής «φιλοξενίας», που αποτελεί αριθμό - ρεκόρ, τουλάχιστον από τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, στο νησί αποβιβάστηκαν άλλοι 82 αλλοδαποί. Συνολικά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται στους 11.673.

Στο μεταξύ, σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Αγγελόπουλος σημειώνει ότι στην πρόσφατη πεντάωρη σύσκεψη που έγινε υπό το συντονισμό του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη 11/10, «υπήρξε από μέρους σας, αλλά και από μέρους των υπολοίπων κυβερνητικών στελεχών, η δέσμευση ότι από τη Δευτέρα 17/10 θα ξεκινούσε η σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών του βορείου Αιγαίου». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο δήμος, οι πρόσφυγες στο «hot spot» του νησιού, από 1.597 στις 11/10, έφτασαν τους 2.024, δηλαδή σε 14 μέρες αυξήθηκαν κατά 758. Στο ίδιο διάστημα από τη Σάμο αναχώρησαν μόνο 139 άτομα.

Τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι στα νησιά του Αιγαίου, ζώντας αγανακτισμένοι κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, κλειστά κέντρα, των 100-200 ατόμων, για τους παραβατικούς ξεριζωμένους προανήγγειλε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού «Αlpha 9,89» ο αν. υπουργός Εσωτερικών για θέματα Μετανάστευσης, Γ. Μουζάλας, μετά και τα νέα επεισόδια σε Λέσβο και Σάμο. «Οι παραβατικοί να έχουν φόβο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι «τα hot spots είναι μια δύσκολη κατάσταση, καθώς κόπηκε η είσοδος των ανθρώπων στην Ευρώπη και θα έχουμε επεισόδια. Προσπαθούμε να τα περιορίσουμε. Θα είναι λάθος να θεωρεί κανείς πως η ζωή στα hot spots θα είναι αδιατάρακτη», είπε. «Οσο ισχύει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η κατάσταση στην ενδοχώρα είναι διαχειρίσιμη και πολύ γρήγορα και στα νησιά, ελπίζω», δήλωσε ο υπουργός, αναφέροντας ότι ήδη μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα όσοι έχει κριθεί ότι δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία, με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών. Τέλος, υποστήριξε ότι θα είναι καλύτερες οι συνθήκες διαμονής γι' αυτούς που μένουν στα νησιά και πως θα πρέπει να αυξηθεί η αστυνόμευση.

Στο μεταξύ, 7 μετανάστες από το Πακιστάν και Μπανγκλαντές, ηλικίας από 18 έως 34 χρόνων, κατηγορούνται κατά περίπτωση για τα αδικήματα της στάσης και της διατάραξης κοινής ειρήνης, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Οι 7 συλληφθέντες φέρονται ότι υποκίνησαν τα επεισόδια της Δευτέρας στο Κέντρο στη Μόρια της Λέσβου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ