Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Περιπλέκονται αλλά και «φουντώνουν» οι αντιλαϊκές διαπραγματεύσεις

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βουτηγμένη στο επικίνδυνο αντιλαϊκό παζάρεμα που διευρύνεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ.--

Νέα συνάντηση είχε προγραμματιστεί χτες αργά το απόγευμα, μεταξύ του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, όπου ήταν πιθανό να καταληχθεί η οριστική ημερομηνία της συνάντησης που θα γίνει μέσα στο επόμενο 15ήμερο για το εδαφικό, προδιαγράφοντας ακόμα πιο γοργές εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

Το Σαββατοκύριακο, ο γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Αναστασιάδη και με τον Ακιντζί, εκφράζοντας ξανά και την προσωπική του «ετοιμότητα» να στηρίξει ακόμα πιο ενεργά τις διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, ενδεικτικά του πόσο «φουντώνουν» τα παζάρια είναι και τα σενάρια, οι διαρροές και οι εκτιμήσεις άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενων πλευρών σε κυπριακά και άλλα ΜΜΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτικό είναι και «έγγραφο» που σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» χρησιμοποιεί ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στις επαφές που και η Αθήνα έχει πολλαπλασιάσει τον τελευταίο καιρό για το Κυπριακό, ενταγμένες στην ευρύτερη προσπάθειά της να προβάλει την ικανότητά της να συμβάλει στην οικοδόμηση «σταθερότητας» και «ασφάλειας» στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου κονταροχτυπιούνται ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και εξετάζονται μια σειρά από ανακατατάξεις, σε γεωπολιτικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο.

Το συγκεκριμένο «έγγραφο» - που κατά πληροφορίες από το ελληνικό ΥΠΕΞ «έχει βάση» - επιβεβαιώνει πόσο λυσσαλέα εντείνονται οι διεργασίες και οι πιέσεις για την επιβολή διχοτομικής «λύσης» στο Κυπριακό, από την οποία θα βγει πολλαπλά ωφελημένη η πλουτοκρατία της Τουρκίας, διασφαλίζοντας συμφέροντα που εξυπηρέτησε άλλωστε και η εισβολή του στρατού της στην Κύπρο το 1974. Σύμφωνα με το «έγγραφο», που η εφημερίδα αποδίδει στον Ελληνα ΥΠΕΞ, στις διαπραγματεύσεις που «τρέχουν» η Τουρκία επιμένει με προτάσεις, όπως να διατηρήσει «ειδικά παρεμβατικά δικαιώματα στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο» και «να συγκεντρωθεί ένα τμήμα του σημερινού κατοχικού στρατού, αφού αποχωρήσουν τα υπόλοιπα τμήματά του, σε μια βάση, όπως διαθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο». Επιπλέον, «να αποκτήσει (η Τουρκία) μόνιμα κυριαρχικά δικαιώματα σε τμήμα της Κύπρου, στον εναέριο χώρο της, σε εδάφη και στην ΑΟΖ». Πρόκειται για προτάσεις που αναδεικνύουν ότι η επιθετικότητα και η προκλητικότητα της Τουρκίας όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά αντίθετα κλιμακώνονται, όσο κι αν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιμένει να προβάλει την τουρκική κυβέρνηση ως δυνητικά χρήσιμο «εταίρο» και να καλλιεργεί αυταπάτες στον ελληνικό λαό πως μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός ευνοϊκός για τα δικά του συμφέροντα.

Κατά τ' άλλα, και με το συγκεκριμένο «έγγραφο», η Αθήνα προσπαθεί να εμφανιστεί ότι θα αντιταχθεί στις προκλήσεις της Αγκυρας, γεμίζοντας στη συνέχεια δεκάδες αράδες με τη σημασία να τερματιστεί το «αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων», με διαπιστώσεις δηλαδή που κάνουν και ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στο φόντο νέων δεδομένων του συσχετισμού δύναμης στην περιοχή και γενικότερα, προσδοκώντας καθεμιά οφέλη από πιθανές ανακατατάξεις για τα μονοπωλιακά συμφέροντα που εκπροσωπεί. Γι' αυτό, άλλωστε, και η ελληνική συγκυβέρνηση - όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές από το ελληνικό ΥΠΕΞ - τάσσεται υπέρ της υπογραφής μελλοντικά μιας «συνθήκης ειρήνης και σεβασμού» μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας, κλείνοντας δηλαδή το μάτι σε όσους προσδοκούν ένα καλό μερίδιο από την πίτα που νέες συνεργασίες μπορεί να αυξήσουν για διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα πληρούνται βασικοί όροι για ένα συμβιβασμό ικανοποιητικό για όλες τις πλευρές - κάτι που παραμένει ζητούμενο.

Ωστόσο, τέτοια ζητούμενα δεν αφορούν σε καμία περίπτωση την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών σε Ελλάδα, Κύπρο ή άλλες χώρες της περιοχής. Αφορούν μόνο τις «εναλλακτικές» που μελετούν τα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία, όσο δυναμώνουν ευρύτερες διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, με αιχμή και το Κυπριακό.

Στο μεταξύ, η Αγκυρα στέλνει διαρκώς νέα «μηνύματα». Αυτή τη φορά το λόγο πήρε ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Εξωτερικών και νέος μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, που μιλώντας στη «Χουριέτ» ανέφερε: «Εάν στο τέλος αυτού του χρόνου δεν προκύψει μια λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων που έχουν καταγραφεί στην κοινή δήλωση του Φεβρουαρίου του 2014, πλέον θα δημιουργηθεί ένα νέο παιχνίδι».

Ερχεται και ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στην Κύπρο αναμένεται να φτάσει σήμερα αργά ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Μαρκ Ερό, στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή που ξεκίνησε χτες στην Τουρκία και σήμερα συνεχίζει στην Ελλάδα, πριν αφιχθεί στη Λευκωσία.

Σε συνάντηση που θα έχει με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, ο Ερό θα συζητήσει διμερή θέματα, θέματα ασφάλειας αλλά και θέματα Ενέργειας. Θυμίζουμε ότι ο γαλλικός κολοσσός «Τοτάλ» είναι ένας από τους ενδιαφερόμενους για το φυσικό αέριο της Κύπρου και γενικά της περιοχής. Ακόμα, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα υπογραφούν και «σειρά συμφωνιών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνονται οι κόντρες και τα παζάρια με την Τουρκία(2019-06-25 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις εκατέρωθεν για προσήλωση σε λύση(2017-06-23 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν πιέσεις και ψευτοδιλήμματα στο λαό(2017-03-01 00:00:00.0)
Στο φουλ οι εκβιασμοί για να συναινέσει ο κυπριακός λαός(2016-12-14 00:00:00.0)
Συνέχιση συναντήσεων προώθησης των αστικών συμφερόντων(2016-05-10 00:00:00.0)
Εντείνονται οι επαφές με άξονα και τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς(2016-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ