Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Στρώνει το έδαφος για νέες προκλήσεις

«Δεν θα μείνουμε θεατές στις εξελίξεις» διαμήνυσε ο Ερντογάν, ενώ συνεχίζονται οι προκλήσεις και στα Ελληνοτουρκικά

ΑΓΚΥΡΑ.--

Διαρκή μηνύματα ότι δεν θα επιτρέψει τον αποκλεισμό της από ένα «ξαναμοίρασμα της τράπουλας» που επιταχύνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή, στέλνει η τουρκική αστική τάξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την κλιμάκωση της επιθετικότητάς της σε Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό κ.τ.λ. Ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πόλη της Προύσας, επέκρινε όσους τον κατηγορούν επειδή επαναφέρει το ζήτημα του Εθνικού Συμβολαίου (απόφαση της οθωμανικής Βουλής το 1920, λίγο πριν από τη διάλυσή της, η οποία προέβλεπε τη διαμόρφωση των συνόρων του εθνικού κράτους που θα συγκροτούνταν, στα σύνορα που βρισκόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά τη συνθηκολόγησή της στο τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου), ενώ μεταξύ άλλων έκρινε σκόπιμο και να υπογραμμίσει τα εξής: «Η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι το πρώτο κράτος που ιδρύσαμε εμείς οι Τούρκοι. Είναι το τελευταίο. Δεν αποδεχτήκαμε αυτά τα σύνορα με τη θέλησή μας». Ενώ δεν παρέλειψε και να τονίσει ότι «οι ιδρυτές» της σύγχρονης Τουρκίας «είχαν γεννηθεί έξω από τα σημερινά σύνορα» (θυμίζουμε πως ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη).

Μιλώντας για τις συνολικότερες ανακατατάξεις που προχωρούν ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, επέκρινε συνολικά όσους αξιοποιούν κάθε μέθοδο για να αποκλείσουν την Τουρκία από τις εξελίξεις στην περιοχή και ξεκαθάρισε: «Δε θα μείνουμε θεατές στις εξελίξεις που αφορούν την ασφάλειά μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο σύμφωνα με το δίκαιο, έτσι ώστε να βρίσκεται ταυτόχρονα και στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) και στο πεδίο (των μαχών)». Ενώ, υπερασπιζόμενος τις επιχειρήσεις που οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν και στη Βόρεια Συρία, τόνισε: «Εχουμε τη δύναμη και την προσήλωση να εμποδίσουμε αυτούς που έχουν σχέδια για το Ντιγιάρμπακίρ, τη Σανλιούρφα, τη Μαρντίν, το Γκαζιαντέπ και όλη αυτή την περιοχή (σ.σ. τουρκικές επαρχίες όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο και η Αγκυρα ανησυχεί προφανώς για σχέδια αυτονόμησης που πιθανόν εκδηλωθούν, σε συμφωνία και με εξελίξεις σε άλλες κουρδικές περιοχές στην περιφέρεια). Δεν θεωρούμε ότι η ασφάλεια των αδελφών μας σε Ιντλίμπ, Χαλέπι, Μαντζίμπ, Χασάκα, Μοσούλη, Κιρκούκ (σ.σ. περιοχές της Συρίας και του Ιράκ) είναι κάτι διαφορετικό από τη δική μας ασφάλεια... Σε αντίθεση με το παρελθόν, είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη με τα χέρια μας αν χρειαστεί...».

Τα παραπάνω μόνο μεμονωμένα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Είναι ενδεικτικά προτεραιοτήτων που θέτει το τουρκικό κεφάλαιο, σε μια περίοδο που η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις σταθερά και στο Αιγαίο και στο Κυπριακό, αλλά και σε Συρία - Ιράκ επιμένει να προβάλει και «αυτοτελείς» σχεδιασμούς, ανήσυχη για αρκετές από τις προτεραιότητες των συμμάχων της (βλ. ΗΠΑ).

Στην κατεύθυνση αυτή, η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει και την «αντιτρομοκρατική» της συνεργασία με δυνάμεις όπως η Ρωσία. Χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του σε ρωσικό δίκτυο, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε απαραίτητο βήμα για τη συνεργασία με τη Ρωσία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Επίσκεψη Γάλλου ΥΠΕΞ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες βρέθηκε στην Αγκυρα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε τη σημασία που έχει η «αντιτρομοκρατική» συνεργασία της Τουρκίας με τη Γαλλία και όλη την ΕΕ. Πάντως, να σημειωθεί ότι στις κοινές δηλώσεις που έκαναν Ερό και Τσαβούσογλου, διαφώνησαν ως προς το αν υπάρχουν διαφορές στο «καθεστώς έκτακτης ανάγκης», συμφωνώντας βέβαια στο «δικαίωμα» να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα στο όνομα της «ασφάλειας».

Τέλος, στην Αγκυρα βρίσκεται και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούτ Αμπάς, που σήμερα αναμένεται να έχει επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

  • Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, 35 Τούρκοι διπλωμάτες έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ