Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Απαντάει με αυταρχισμό στους δίκαιους αγώνες των μαθητών!

Νέα επιχείρηση καταστολής, αυτήν τη φορά απέναντι σε αγωνιζόμενους μαθητές στη Λαμία

Με την καταστολή επιλέγει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τους μαθητές που αγωνίζονται για όλα όσα δικαιούνται στη μόρφωση και τη ζωή, καθώς μετά τις δίκες μαθητών που στήνονται το τελευταίο διάστημα σε διάφορες πόλεις, χτες τα ξημερώματα επιστρατεύτηκαν αστυνομία και εισαγγελέας ενάντια σε καταλήψεις μαθητών σε σχολεία της Λαμίας.

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί, παρουσία εισαγγελέα, κύκλωσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης το σχολικό συγκρότημα στο οποίο στεγάζονται το 5ο και το 6ο Λύκειο Λαμίας, προσήγαγαν 10 μαθητές και έναν από τους γονείς, που υπερασπίζονταν το αυτονόητο, το δικαίωμα των νέων να αγωνίζονται για τη μόρφωση και το μέλλον τους, και με κλούβες τους οδήγησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας. Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 2ο ΕΠΑΛ Λαμίας, το Νυχτερινό Γυμνάσιο και Λύκειο, όπου προσήγαγαν τέσσερις μαθητές.

Εξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας συγκεντρώθηκαν μαθητές, γονείς των μαθητών και στελέχη του λαϊκού κινήματος της πόλης, που απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων. Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού έγινε ταυτοποίηση των προσαχθέντων, ενώ άρχισαν τη διαδικασία να συνταχθούν δικογραφίες.

Την επιχείρηση καταστολής απέναντι στους μαθητές καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους οι Οργανώσεις Λαμίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ο Ενωτικός Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανθήλης - Λαμίας κ.ά.

ΚΝΕ: «Η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης»

Τη νέα επιχείρηση καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι χτες, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, αστυνομικές δυνάμεις κατόπιν εντολής εισαγγελέα πραγματοποίησαν έφοδο (χρησιμοποιώντας ακόμα και κλούβες, λες και είχαν απέναντί τους τον Πάμπλο Εσκομπάρ!) στο 5ο και 6ο Λύκειο Λαμίας, στο 2ο ΕΠΑΛ και στο Νυχτερινό Γυμνάσιο - Λύκειο Λαμίας, συλλαμβάνοντας μαθητές που βρίσκονταν στα σχολεία τους, περιφρουρώντας τον αγώνα τους, ενώ πέρασαν χειροπέδες και σε έναν από τους γονείς που συμπαραστέκονταν στο δίκαιο αγώνα των παιδιών τους. Δεν μπορεί η κυβέρνηση, κάθε φορά που στρέφεται κατά των λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων, να κρύβεται πίσω από τις απαράδεκτες και αυταρχικές ενέργειες και συμπεριφορές αστυνομικών και εισαγγελέων, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση του εισαγγελέα Νικήτα Θεολογίτη.

Μαζεύονται πολλά για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο αγώνας των μαθητών της Λαμίας που αντιμετωπίστηκε με αυταρχισμό δεν είναι ο μόνος. Εχουν προηγηθεί η Κεφαλονιά, τα Γρεβενά και το Ηράκλειο Κρήτης. Είναι κενό γράμμα για τους μαθητές τα πανηγύρια του υπουργού για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αφού στην πράξη (και με τις χειρότερες μεθόδους) η συγκυβέρνηση στήνει νέα "μαθητοδικεία".

Οι μαθητές της Λαμίας (στους οποίους άνοιξαν δικογραφία και στέρησαν την επικοινωνία με δικηγόρο), σύμφωνα με την κυβέρνηση, διέπραξαν μεγάλα "αδικήματα"! Διεκδικούσαν ουσιαστική, ολόπλευρη μόρφωση για όλους, ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Οι μαθητές των ΕΠΑΛ απαιτούσαν να σταματήσει η υποβάθμιση των σχολείων τους, βιβλία και σύγχρονες υποδομές. Αυτά τα αιτήματα προσπαθεί να "γελοιοποιήσει" η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της.

Η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση, αλλά και όσοι θέλουν να βάλουν στον "πάγο" τους αγώνες των μαθητών, θα πρέπει να έχουν στο νου τους - όπως αναφέρουν και οι μαθητές σε ψήφισμα καταδίκης των όσων έγιναν χτες στη Λαμία - ότι "δε μας φοβίζουν οι διώξεις και ο αυταρχισμός, μας φοβίζει να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι σε όλα αυτά που ζούμε".

Καλούμε τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς να καταδικάσουν την ποινικοποίηση του οργανωμένου αγώνα! Καλύτερη απάντηση στον αυταρχισμό αποτελεί ο κοινός αγώνας μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, που τσακίζει το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Να μην ασκηθεί καμία δίωξη στους μαθητές και τον γονιό για το δίκαιο αγώνα τους»!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org