Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επαφές και παρεμβάσεις για το χρέος, με «ατού» τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Διαφημίζουν τα κυβερνητικά στελέχη τις «θαρραλέες αλλαγές», τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προώθησαν, «τις οποίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ποτέ δεν τόλμησαν»...

Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ
Η αξίωση της αστικής τάξης για διευθέτηση του κρατικού χρέους, η οποία σε κάθε περίπτωση θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα, βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε χτες στις Βρυξέλλες με το Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Κυβερνητικές πηγές απέδιδαν στον Γάλλο Πρόεδρο «υποστηρικτική στάση», προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα και να δοθεί σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της. Φρ. Ολάντ και Αλ. Τσίπρας φέρεται να συμφώνησαν ακόμα ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, όπως και ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται απ' όλα τα μέρη.

Αργότερα, εξάλλου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Φρ. Ολάντ επεσήμανε την ανάγκη να υλοποιηθούν «το ταχύτερο δυνατό» οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις προς την Ελλάδα για το ζήτημα του κρατικού χρέους. Οπως είπε, η Γαλλία ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις. Σημείωσε, ταυτόχρονα, πως και η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Την ίδια θέση για το χρέος έθεσε ο Αλ. Τσίπρας και στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ωστόσο τα όσα διαρρέονται για τη συνάντηση αναφέρουν ότι αυτό που πρυτάνευσε ήταν οι εξελίξεις στο Προσφυγικό, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που έχει εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Επίσης, και οι δύο φέρονται να εκφράστηκαν υπέρ της ενίσχυσης της Ελλάδας σε εμπειρογνώμονες και της επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης.

Τέλος, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση και με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο διμερών επαφών της με τα κράτη - μέλη, ενόψει Βrexit. Η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα των Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στη Βρετανία, ενώ συζητήθηκε και το Κυπριακό.

Δηλώσεις Τσίπρα μετά το πέρας της Συνόδου

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατ' επιλογήν και ότι η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος, προτρέποντας όλους να τηρούν τις συμφωνίες. Αναφέρθηκε στο μικρό αριθμό ειδικών για εξέταση αιτήσεων ασύλου που βρίσκονται στα νησιά (μόνο 32, έναντι απόφασης για εκατοντάδες σε προηγούμενη Σύνοδο), στις μόλις 5.200 μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα (από τις 66.000 που είχαν αποφασιστεί). Υπερασπίστηκε, ακόμα, τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου για την Τουρκία, απ' τη στιγμή που κι αυτή τηρεί τις υποχρεώσεις της.

Για τη Συρία και τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να εμφανιστεί ότι κρατά ίσες αποστάσεις, λέγοντας ότι δεν θα βοηθήσει να «ζήσουμε σε μια Ευρώπη των επαναλαμβανόμενων κυρώσεων και μιας ψυχροπολεμικής ρητορικής», παρότι λίγο νωρίτερα είχε συνυπογράψει τις αποφάσεις της Συνόδου, οι οποίες συνιστούν βήμα παραπέρα έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Για την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά εξέφρασε ευαρέσκεια, γιατί υιοθετήθηκε μια νομικά δεσμευτική ερμηνευτική εγκύκλιος για ζητήματα που αφορούν τον τρόπο έγκρισής της (απ' τα εθνικά κοινοβούλια), τον τρόπο επίλυσης διαφορών ανάμεσα σε επενδυτές και κυβερνήσεις, την κατοχύρωση του δικαιώματος π.χ. επανεθνικοποίησης δημοσίων αγαθών και την προστασία εργασιακών και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων.

Τέλος, για το κρατικό χρέος, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα «πρέπει να ενταχθεί το συντομότερο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και έτσι να γίνει πόλος επενδύσεων που θα δημιουργήσουν πολύ ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι συνομιλητές του κατανόησαν την ανάγκη αυτή, αφού κανείς «δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη, τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως πόλο σταθερότητας» στην περιοχή.

Περιφέρουν τα αντιλαϊκά «κατορθώματά» τους

Ο Αλ. Τσίπρας παραχώρησε, επίσης, συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 24», εστιάζοντας και πάλι στο ζήτημα του κρατικού χρέους.

Επιχείρησε να αποδώσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στον υποτιθέμενο συμβιβασμό, προκειμένου να αποφευχθεί το «ακραίο σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα οδηγώντας την έξω από τη ζώνη του ευρώ», ενώ αποπειράθηκε να την εξωραΐσει, υποστηρίζοντας ότι «η συμφωνία αφορούσε το να έχουμε λιγότερη λιτότητα σε σχέση με παλιότερα, αλλά και πάλι λιτότητα».

«Εμείς εφαρμόζουμε χωρίς να έχουμε άλλη εναλλακτική και καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε πρακτικά όλους τους όρους. Απαιτούμε την ίδια στιγμή να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και οι εταίροι μας (...) Πρέπει να λάβουμε μέτρα σημαντικά για το χρέος, που θα δώσουν το σήμα στις αγορές και στους επενδυτές ότι η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση. Και νομίζω ότι το δικαιούμαστε» δήλωσε, διεκδικώντας για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου το αντάλλαγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που με προσήλωση εφαρμόζει.

Επιπλέον, ανέσυρε το επικίνδυνο χαρτί της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, λέγοντας ότι «είμαστε το τελευταίο οχυρό σταθερότητας και ασφάλειας σε μια διευρυμένη ασταθή περιοχή. Κοιτάξτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στην Τουρκία, στη Συρία. Πρέπει, λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να έχει νέες εστίες κρίσης. Πρέπει (η Ευρώπη) να πραγματοποιήσει όλα όσα συμφωνήθηκαν και να δώσει μια προοπτική απογείωσης στην ελληνική οικονομία».

Σε ερώτηση για το αν υπήρχε σκέψη πέρσι να τυπωθούν δραχμές στη Ρωσία, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι «το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (...) Θα ήθελα να πω με ένα απόλυτο τρόπο, ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό, ίσως έχουν μια μυθιστορηματική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικότητα».

Στο μεταξύ, το θέμα του κρατικού χρέους θέτει και ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, σε συνέντευξή του στο CNBC. «Οπως εμείς έχουμε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις μας, τώρα είναι η ώρα και οι εταίροι μας να υλοποιήσουν το δικό τους κομμάτι της Συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε, εξηγώντας ότι «η κυβέρνησή μας έχει ολοκληρώσει όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. Προχωρούμε σε όλα όσα έχουν συμφωνηθεί».

Απαριθμώντας τα αντιλαϊκά κατορθώματα της κυβέρνησης υπέρ του κεφαλαίου και καμαρώνοντας ότι ξεπερνά και τους προκατόχους της σε αυτά, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υλοποιήσαμε δομικές μεταρρυθμίσεις, ψηφίσαμε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο, πετύχαμε πολύ αποτελεσματικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων (...) Ψηφίσαμε δομικές μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού συστήματος, καθώς και της δημόσιας διοίκησης. Θαρραλέες αλλαγές, τις οποίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ποτέ δεν τόλμησαν, ποτέ δεν επιχείρησαν καν»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ