Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ
Τριήμερες εκδηλώσεις στο Κερατσίνι για τους πεσόντες μαχητές

Τιμή και μνήμη στους ηρωικούς μαχητές του ΕΛΑΣ, που έδωσαν αυτή τη μάχη συμμετέχοντας στη μεγάλη λαϊκή εποποιία της απελευθέρωσης

Η μάχη για την προστασία του εργοστασίου της Ηλεκτρικής από τους ναζί, που δόθηκε από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ το 1944, δύο μέρες μετά την Απελευθέρωση της Αθήνας, τιμήθηκε με τις τριήμερες εκδηλώσεις στο Κερατσίνι στις 14-16 Οκτώβρη.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν ιστορικό περίπατο μαθητών από το Παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καταθέσεις στεφάνων στο άγαλμα ΕΛΑΣιτών ανταρτών και στο κοινοτάφιο των αγωνιστών, συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», ενώ κορυφώθηκαν με εκδήλωση των Οργανώσεων Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Μνημείο της μάχης.

Στην εκδήλωση, που συμμετείχαν και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Πειραιά, Κοκκινιάς και Κορυδαλλού, μίλησε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Λευτέρης Καλογιαννίδης. Από την εκδήλωση δεν έλειψαν και εκείνοι που έγραψαν με τη δράση τους τη μεγάλη λαϊκή εποποιία, επιζώντες μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Φεύγοντας, τα γερμανικά στρατεύματα από την Αττική είχαν σκοπό να μην αφήσουν τίποτα όρθιο, να ανατινάξουν το λιμάνι, κτίρια, εργοστάσια, δεξαμενές κ.λπ., και μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ του Πειραιά ανέλαβαν το καθήκον να προλάβουν τους ναζί και να αποτρέψουν τα καταστροφικά τους σχέδια. Την ώρα, λοιπόν, που η Αθήνα γιόρταζε την απελευθέρωσή της, στο Κερατσίνι οι μαχητές του ΕΛΑΣ, με το όπλο στο χέρι, αγρυπνούσαν για να περιφρουρήσουν τις εγκαταστάσεις της Ηλεκτρικής, που ήταν υπονομευμένη με τέσσερις τόνους εκρηκτικών υλών. Ταυτόχρονα, ο ΕΛΑΣ παραμένει σε επιφυλακή, για να περιφρουρήσει και τους Μύλους Αγίου Γεωργίου.

Η Δ. Μανωλάκου
Η Δ. Μανωλάκου
Τα ξημερώματα της 13ης Οκτώβρη, οι Γερμανοί ανατινάζουν τα καζάνια της «Shell» και κατευθύνονται προς την Ηλεκτρική και τους Μύλους, με σκοπό την ανατίναξή τους. Οταν είναι σε μικρή απόσταση, αναλαμβάνουν ρόλο οι μαχητές του ΕΛΑΣ, που με τα πυρά τους τους καθηλώνουν. Μετά από τρίωρη μάχη, ο ΕΛΑΣ επικρατεί αποτρέποντας τον κίνδυνο να βυθιστεί στο σκοτάδι ολόκληρη η Αττική. Τα 11 θύματά του προστίθενται στο πάνθεον των ηρώων του. Πρόκειται για μια νίκη που έσωσε όχι μόνο το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής ζώνης, που αφορούσε όλη την πρωτεύουσα.

Συνεχίζουμε μέχρι να νικήσουμε το σάπιο σύστημα

Η Διαμάντω Μανωλάκου, στην ομιλία της, αναφερόμενη στην ηρωική Μάχη της Ηλεκτρικής, υπογράμμισε ότι «νίκησε η οργάνωση και η αποφασιστικότητα του ΕΛΑΣ, παρά τη γερμανική υπεροπλία» και σημείωσε ότι «σχεδόν σε όλα τα εργοστάσια και χώρους δουλειάς υπήρχε Κομματική και ΕΑΜική Οργάνωση, ενώ σε πολλά από αυτά και ένοπλη εργατική φρουρά». Πρόσθεσε επίσης ότι «στρατιωτικές επιχειρήσεις όπως αυτή της Μάχης της Ηλεκτρικής δόθηκαν ύστερα από διαταγή του Α' Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ και σωστά, παρά τις εντολές των Αγγλων και του στρατιωτικού διοικητή Αττικής να μην γίνει καμιά επιθετική ενέργεια κατά των Γερμανών κατά την αποχώρηση των τελευταίων».


Η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι τα διδάγματα από την ηρωική αυτή ιστορία του εργατικού κινήματος, όπως συμπυκνώνονται στη σύγχρονη στρατηγική του ΚΚΕ, είναι πολύτιμα, ειδικά σήμερα που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και είναι ορατός ο κίνδυνος εμπλοκής και της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής.

Το στέλεχος του Κόμματος ολοκλήρωσε την ομιλία της με τη δέσμευση ότι οι σημερινοί κομμουνιστές συνεχίζουν την πάλη ενάντια στο σάπιο σύστημα μέχρι να το νικήσουν και θα το νικήσουν. «Το δίκιο είναι με το μέρος μας, παλεύουμε για ένα ποιοτικά ανώτερο ανθρώπινο σύστημα, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Προχωράμε μπροστά!».

Μετά την κεντρική ομιλία, στεφάνια κατέθεσαν στο Μνημείο οι Οργανώσεις Πειραιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος και φορείς της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ