Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη Κάρτερ στην Τουρκία

Σε μια περίοδο διαφόρων «τριβών» εντός της διεθνούς αντι-τρομοκρατικής συμμαχίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ολιγόωρη επίσκεψη στην Αγκυρα πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, που συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Φικρί Ισίκ. Αν και βασικό θέμα ήταν η πορεία των «αντι-τρομοκρατικών» επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ, είναι σαφές ότι οι «τριβές», που τους τελευταίους μήνες δυναμώνουν στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, φέρνουν στο «τραπέζι» τέτοιων συναντήσεων μια ευρύτερη γκάμα ζητημάτων, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Εξάλλου, ο Κάρτερ είχε συνάντηση μισής ώρας και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, «κεκλεισμένων των θυρών».

Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ που ανέβασε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Σαμπάχ» (ημι-επίσημο όργανο του κυβερνώντος ΑΚΡ), ο Κάρτερ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Τουρκία για την υπεράσπιση των συνόρων της με Ιράκ και Συρία (σ.σ. στο πλαίσιο των οποίων - σημειωτέον - η Αγκυρα χτυπά και θέσεις των Κούρδων της Συρίας που οι ΗΠΑ θεωρεί συμμάχους της), αλλά και ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή της Αγκυρας στις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Την ίδια στιγμή, ο Κάρτερ πρόσθεσε ότι αν και υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας, και οι δυο τους συμφωνούν σε ζητήματα αρχής, περιγράφοντας ως μία από αυτές «την πάλη ενάντια σε κάθε είδος τρομοκρατίας», όπου βεβαίως το περιεχόμενο που αποκτά ο όρος «τρομοκρατία» είναι συνάρτηση ιμπεριαλιστικών και αστικών σχεδιασμών και συμφερόντων που συχνά έρχονται και σε σύγκρουση, ακόμα και μεταξύ «εταίρων».

Από τη μεριά του, ο Ισίκ επανέλαβε ότι το «ΙΚ» (στου οποίου τη δημιουργία και ανάπτυξη ΗΠΑ και Τουρκία πρωτοστάτησαν) αποτελεί μεγάλη απειλή για την Τουρκία, ενώ δεν παρέλειψε να επικεντρωθεί στην - όπως υποστήριξε - «επιτυχία» των επιχειρήσεων που διεξάγει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (στη βόρεια Συρία) με τουρκική στήριξη, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να επιτύχει πολλά εφόσον έχει κατάλληλη στήριξη. Προσδοκούμε τα στοιχεία των PKK/PYD/YPG να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη, όπως έχουν υπάρξει υποσχέσεις, υπενθύμισε ο Ισίκ, «προειδοποιώντας» - σύμφωνα πάντα με τη «Σαμπάχ» - ότι τέτοιες «τρομοκρατικές οργανώσεις δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες» (ως σύμμαχοι).

Κατά τα άλλα, ο Κάρτερ επισκέφτηκε και το κτίριο του τουρκικού κοινοβουλίου που βομβαρδίστηκε στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη, αναφέροντας ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη δημοκρατία στην Τουρκία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έγινε γνωστό ότι η υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης διόρισε μόνιμο ιμάμη στο «περίπτερο του σουλτάνου», που βρίσκεται δίπλα στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για κτίριο όπου την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας οι σουλτάνοι ξεκουράζονταν πριν προχωρήσουν στο κύριο μέρος της Αγίας Σοφίας. Στο συγκεκριμένο κτίριο, από το 1991 καθιερώθηκε ξανά η τέλεση προσευχής μουσουλμάνων που πλέον γίνεται δύο φορές τη μέρα, ενώ η Αγία Σοφία συνέχιζε να παραμένει μουσείο. Θέση ιμάμη στο «περίπτερο» υπήρχε από το 1935, αλλά μέχρι σήμερα έμενε κενή. Αρκετοί έσπευσαν να ερμηνεύσουν το διορισμό ιμάμη ως μία ακόμα επιβεβαίωση της ενίσχυσης της ισλαμιστικής ταυτότητας της σύγχρονης Τουρκίας που επιδιώκει η κυβέρνηση ΑΚΡ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ