Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Διαδήλωσαν δυναμικά ενάντια στην κατάργηση τμημάτων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Το δικαίωμα των μαθητών των ΕΠΑΛ να ακολουθήσουν απρόσκοπτα την ειδικότητα που έχουν επιλέξει, διεκδίκησαν χτες, με την κινητοποίησή τους στο υπουργείο Παιδείας, μαθητές από Λύκεια της Αττικής. Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρέθηκε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην εγκρίνει τη λειτουργία μίας σειράς τμημάτων ΕΠΑΛ που χαρακτηρίστηκαν ως ολιγομελή σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μια εξέλιξη που αναγκάζει τους μαθητές, προκειμένου να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους, είτε να αλλάξουν ειδικότητα απλά για να πάρουν το απολυτήριο, είτε να αναζητήσουν την ειδικότητα που επέλεξαν σε άλλο ΕΠΑΛ, σε πολλές περιπτώσεις χιλιόμετρα μακριά.

«Δεν παζαρεύουμε τα όνειρα και τις ανάγκες μας», ήταν το μήνυμα στο πανό της Συντονιστικής Επιτροπής ΕΠΑΛ Αττικής, που κάλεσε στη χτεσινή κινητοποίηση. Συμμετείχαν και διαδήλωσαν δυναμικά μαθητές από ΕΠΑΛ στα οποία καταργούνται τομείς και ειδικότητες, όπως π.χ. της Ηλιούπολης, όπου έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα εδώ και ένα μήνα περίπου, με αίτημα να μην κλείσουν τρία τμήματα ειδικοτήτων που χαρακτηρίζονται ολιγομελή. Μαζί με τους μαθητές ΕΠΑΛ από το Περιστέρι, το Κορωπί, τον Πειραιά, τον Ταύρο, την Γκράβα και αλλού, διαδήλωσαν και μαθητές από Γενικά Λύκεια, που εξέφρασαν τη συμπαράσταση στον αγώνα των συμμαθητών τους και την αντίθεσή τους με τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δήλωσαν πως το σημερινό σχολείο δεν απαντά στις ανάγκες τους και ότι με τα μέτρα που έρχονται, γίνεται και χειρότερο.

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών και της ΠΕΜΕΝ, που ανέδειξε το θέμα του περιορισμού των κατ' ιδίαν διδαχθέντων μαθητών των ΕΠΑΛ Ναυτικής Κατεύθυνσης, σημειώνοντας ότι είναι έκφραση της ίδιας πολιτικής που κλείνει τμήματα στα ΕΠΑΛ.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας με τον γενικό γραμματεία του υπουργείου, ο οποίος, σύμφωνα με μαθητές που συμμετείχαν σε αυτή, τους δήλωσε ότι θα επανεξεταστούν περιπτώσεις στις οποίες το πλησιέστερο ΕΠΑΛ με τις καταργημένες ειδικότητες βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση και χαρακτήρισε «αντιπαιδαγωγικό» να υπάρχουν τμήματα με λίγους μαθητές.

Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 7 Νοέμβρη, μέρα κατά την οποία προετοιμάζονται πανελλαδικά για αγωνιστικό ξεσηκωμό, με καταλήψεις και συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις. Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού που έχει δώσει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αττικής είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι σε ΕΠΑΛ - «μαμούθ» με ειδικότητες που θέλει το κεφάλαιο(2018-09-28 00:00:00.0)
Ματιές στα πεπραγμένα της κυβέρνησης για τα θέματα των ΕΠΑΛ(2018-01-24 00:00:00.0)
Οι κινητοποιήσεις οδήγησαν σε έγκριση μερικών ακόμα τμημάτων ΕΠΑΛ(2017-10-05 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για τις καταργήσεις τμημάτων(2016-10-20 00:00:00.0)
Ενάντια στο κλείσιμο των «ολιγομελών» τμημάτων(2016-10-01 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ(2015-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ