Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Σε τροχιά σύσφιξης της διμερούς συνεργασίας

...και επανέναρξης του διαλόγου για τις διαφορές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Αν και στο Πεκίνο πλησιάζουμε στο χειμώνα, όσον αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών έρχεται η άνοιξη», σχολίασε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στην κινεζική πρωτεύουσα, μετά την οποία - σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - υπογράφτηκαν συνολικά 13 συμφωνίες διμερούς συνεργασίας.

Συνολικά, η επίσημη τετραήμερη επίσκεψη που ο Ντουτέρτε ολοκληρώνει στην Κίνα, έχει προβληθεί και από τις δυο μεριές ως αφετηρία δραστικής βελτίωσης των διμερών σχέσεων, που τα τελευταία χρόνια είχαν επιδεινωθεί, εξαιτίας των εδαφικών διαφορών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Σήμερα, η Μανίλα εμφανίζεται πρόθυμη για μια πιο «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική και για να μην περιοριστεί στους δεσμούς της με ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ, σηματοδοτώντας έτσι την όξυνση των ανταγωνισμών και διεργασιών στη Νοτιοανατολική Ασία. Ενδεικτικά, ο Ντουτέρτε ανακοίνωσε χτες ότι «παίρνω διαζύγιο από τις ΗΠΑ, σε στρατιωτικό και οικονομικό πεδίο». Νωρίτερα, είχε σημειώσει πως «η Κίνα έχει υπάρξει φίλος των Φιλιππίνων και οι ρίζες των δεσμών μας είναι πολύ βαθιές που δεν κλονίζονται εύκολα», ενώ ο Σι τόνισε πως «αν και ζήσαμε θύελλες, η βάση της φιλίας μας και η επιθυμία για συνεργασία δεν έχουν αλλάξει».

Σύμφωνα με τον Κινέζο υφυπουργό Εξωτερικών, Λιου Ζενμίν, οι δυο πλευρές αποκατέστησαν τις διπλωματικές συζητήσεις και τις συζητήσεις που αφορούν ζητήματα «αμυντικής ασφάλειας», χωρίς όμως να εξηγήσει περαιτέρω. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η διαμάχη στη Νότια Κινεζική Θάλασσα δεν αποτελεί το όλον της διμερούς συνεργασίας και υποστήριξε ότι το ζήτημα απασχόλησε λίγο τη συνάντηση Ντουτέρτε - Σι. Πάντως, δυτικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι συμφωνήθηκε να ξεκινήσει πάλι ο διάλογος για τις εδαφικές διαφορές στην περιοχή, όπως γινόταν μέχρι μια πενταετία πριν, όταν η Μανίλα αποφάσισε να προσφύγει στο Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο.

Σχετικά με τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν, αυτές εμφανίζονται να αφορούν από τους τομείς του πολιτισμού και της «αντιμετώπισης των ναρκωτικών», μέχρι το εμπόριο και τις θαλάσσιες μεταφορές. Στις δηλώσεις του, ο Κινέζος ηγέτης διευκρίνισε το ενδιαφέρον του Πεκίνου για την ένταξη της Μανίλας στην «Πρωτοβουλία μια Ζώνη ένας Δρόμος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ