Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στα Γιάννενα

Στις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ιωαννίνων

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε στα Ιωάννινα, αυτή τη φορά χτες τα ξημερώματα. Η δόνηση είχε μέγεθος 4 βαθμών (εστιακό βάθος 5χλμ.) και προκάλεσε ανησυχία στην περιοχή μετά το σεισμό των 5,3 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και, όπως αναφέρουν, περιμένουν ανάλογους μετασεισμούς, θεωρώντας ότι η σεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική. Από τους ελέγχους των τεχνικών κλιμακίων σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, διαπιστώθηκε πως οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός του περασμένου Σαββάτου είναι ελάχιστες. Λειτουργούν κανονικά τα σχολεία στους Δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Ιωαννιτών.

Στο μεταξύ, στις μεγάλες ελλείψεις όσον αφορά την αντισεισμική προστασία, ελλείψεις που δεν δικαιολογούνται από το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνικής, αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων νομού Ιωαννίνων, με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Ανάμεσα στα άλλα, υπογραμμίζεται πως «η χώρα μας είναι η πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη και η 6η παγκόσμια. Παρ' όλα αυτά, είναι ανύπαρκτη η αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων. Δεν λαμβάνεται απολύτως κανένα μέτρο για την εφαρμογή αυστηρών κανονισμών σε εδαφολογικές μελέτες, αντισεισμικές προδιαγραφές κατασκευής, επανελέγχου, καθώς και την απαγόρευση επικίνδυνων μετατροπών σε κτίρια. Η σημερινή κατάσταση αναδεικνύει τις χρόνιες εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Από τα 4 περίπου εκατομμύρια των κτιρίων της χώρας, 80% χτίστηκαν πριν το 1985. Δηλαδή, είτε χωρίς αντισεισμικό κανονισμό (πριν το 1959), είτε με ανεπαρκή αντισεισμικό κανονισμό (1960 - 1985). Το 50% των σχολείων της χώρας έχει χτιστεί πριν το 1985. Μέχρι το καλοκαίρι του 2012, μόνο στο 15% των δημόσιων κτιρίων πανελλαδικά είχε γίνει ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος», αναφέρεται.

«Η πραγματική αιτία είναι η άναρχη, ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη με γνώμονα το ποσοστό κέρδους. Στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δεν επιλέγονται ως προτεραιότητες έργα αναγκαία για το λαό, όπως έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής προστασίας, σύγχρονα σχολεία, νοσοκομεία, ελεύθεροι χώροι, οδοί διαφυγής και μεταφοράς κ.λπ.», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Το Συνδικάτο απαιτεί την κατασκευή έργων αντισεισμικής θωράκισης με ευθύνη του κράτους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του λαού, ουσιαστικό και συνεχή έλεγχο, με ευθύνη του κράτους, της στατικής επάρκειας και ασφάλειας σε περίπτωση σεισμού όλων των κτιρίων, άμεση και ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση των σεισμόπληκτων, προσανατολισμό των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για την ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή των κανονισμών για την εργασιακή και δημόσια ασφάλεια και ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών με εκπαίδευση και ενημέρωση πληθυσμού.

Επίσης, τη χρηματοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, το οποίο «θα έδινε και δουλειά στον κλάδο μας, που μαστίζεται από ανεργία. Ετσι θα επιτυγχανόταν ως ένα βαθμό η αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, που η ίδια η ζωή φέρνει την αναγκαιότητά τους στο προσκήνιο. Σε αυτά τα πλαίσια, απαιτείται ένας ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών, που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα ασφαλή και ποιοτικά, καλύπτοντας το σύνολο των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών, διασφαλίζοντας έτσι και όρους πλήρους, σταθερής και ασφαλούς εργασίας των εργαζομένων στα έργα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ