Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Μάχες και παζάρια σε όλα τα μέτωπα...

Δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά στη μάχη της Μοσούλης, εξοπλισμένες με την ...τελευταία λέξη της αμερικανικής τεχνολογίας

Copyright 2016 The Associated

Δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά στη μάχη της Μοσούλης, εξοπλισμένες με την ...τελευταία λέξη της αμερικανικής τεχνολογίας
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ισχυρές δυνάμεις του ιρακινού στρατού, σε συνεργασία με Κούρδους Πεσμεργκά, με τη συνδρομή και ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Γαλλίας συνέχισαν χτες, για δεύτερο 24ωρο, την επιχείρηση με στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», αυτούς που οι ιμπεριαλιστές δημιούργησαν και ενίσχυσαν. Η επιχείρηση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη διαπάλη στην κρίσιμη ενεργειακά περιοχή και σκοπεύει να καθορίσει τα δεδομένα της επόμενης μέρας.

Διοικητής των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού επιβεβαίωσε την καθυστέρηση σε νέες επιχειρήσεις ανάκτησης εδάφους λέγοντας ότι επέλεξε να ικανοποιήσει αίτημα Κούρδων διοικητών για «περισσότερο χρόνο», με στόχο να σιγουρευτεί η ανακατάληψη των νότιων περιχώρων της Μοσούλης και των 20 περίπου χωριών.

Η έναρξη της επιχείρησης, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη κόντρα και τα παζάρια Βαγδάτης - Αγκυρας σε σχέση με το ρόλο των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ, προκαλεί διάφορα ζητήματα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για παράδειγμα, παρατήρησε χτες ότι οι χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες έχουν περικυκλώσει το μεγαλύτερο μέρος της Μοσούλης και όχι όλη την πόλη, εκτιμώντας πως πιθανώς οι ΗΠΑ να έχουν κατευθύνει τις ιρακινές δυνάμεις να «σπρώξουν» σε επόμενο στάδιο όσους τζιχαντιστές διώξουν από τη Μοσούλη στο συριακό έδαφος. Υπογράμμισε ότι η Ρωσία και οι σύμμαχοί της «παρακολουθούν την κατάσταση και παίρνουν πολιτικές και στρατιωτικές αποφάσεις», προσθέτοντας πως η Μόσχα θα εμποδίσει την άφιξη τζιχαντιστών στο συριακό έδαφος.

Νέες τουρκικές αντιδράσεις

Ενδιαφέρον προκαλούν οι νέες αντιδράσεις της Αγκυρας σε σχέση με την επιχείρηση στη Μοσούλη, στην οποία επιθυμεί διακαώς να συμμετάσχει αλλά προσκρούει (προς το παρόν...) στις αντιρρήσεις της ιρακινής κυβέρνησης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναγκάστηκε αργότερα χτες να προβεί σε διορθωτικές δηλώσεις και να υπαναχωρήσει από όσα είχε πει αρχικώς, πως δηλαδή, τάχα, τουρκικά μαχητικά συμμετείχαν σε «εναέριες επιχειρήσεις που διεξήγαγαν ο ιρακινός στρατός και ο διεθνής συνασπισμός των ΗΠΑ στη Μοσούλη». Οπως «διευκρίνισε», εννοούσε ότι υπάρχει «καταρχήν συμφωνία» ανάμεσα στο συνασπισμό των ΗΠΑ και την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανήλθε στα απροκάλυπτα σχέδια της Αγκυρας να εκδιώξει από το Μανμπίτζ της Βόρειας Συρίας Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG, τους οποίους θεωρεί «τρομοκράτες που συνεργάζονται με το ΡΚΚ», αφού απομακρυνθούν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» από τη γειτονική πόλη Αλ Μπαμπ. Επανέλαβε ότι στόχος της Αγκυρας παραμένει η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» 5.000 χλμ. στη Βόρεια Συρία.

Παρά τους λεονταρισμούς της Αγκυρας, συνεχίζονται τα τουρκικά παζάρια ώστε να καμφθούν οι ιρακινές αντιδράσεις. Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Ουμίτ Γιαλσίν, παραμένει στη Βαγδάτη από τη Δευτέρα, συζητώντας για το τουρκικό στρατόπεδο Μπασίκα στο Β. Ιράκ και τη συμμετοχή της Αγκυρας στην επιχείρηση της Μοσούλης. Παράλληλα, έως αύριο Πέμπτη αναμένεται στην Αγκυρα αντιπροσωπεία Ιρακινών αξιωματούχων. Επιπλέον, χτες, χιλιάδες υποστηρικτές του Ιρακινού σιίτη ιερωμένου Σαντρ πραγματοποίησαν εντυπωσιακή διαδήλωση έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη, απαιτώντας την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το Βόρειο Ιράκ και καταγγέλλοντας την Αγκυρα για «ανάμειξη στις υποθέσεις του Ιράκ».

Από χτες ρωσο-συριακή εκεχειρία στο Χαλέπι

Ρωσικά και συριακά πολεμικά αεροσκάφη προχώρησαν αιφνιδιαστικά χτες στις 10 π.μ. σε παύση των βομβαρδισμών στο Α. Χαλέπι σε ένδειξη «καλής θέλησης από τη μεριά της Μόσχας». Ρώσοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι η παύση των βομβαρδισμών εφαρμόστηκε χτες και όχι την Πέμπτη, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, για να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους αμάχους και σε αντικαθεστωτικούς που το επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη. Πρόσθεσαν πως η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή και αύριο Πέμπτη.

Η στρατιωτική κινητικότητα στο Ιράκ αλλά και στη Συρία προκαλεί νέες διπλωματικές διεργασίες. Ετσι, ενώ αρχικά οι Γάλλοι είχαν ανακοινώσει, τη Δευτέρα, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών μερικών δεκάδων χωρών που συμμετέχουν στο «συνασπισμό των ΗΠΑ κατά του "Ισλαμικού Κράτους"» την επόμενη βδομάδα, χτες το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νέα ημερομηνία «έκτακτης συνόδου» για τη Μοσούλη στο Παρίσι αύριο, Πέμπτη.

Τέλος, ο Βρετανός επίτροπος της ΕΕ για θέματα ασφαλείας, Τζούλιαν Κινγκ, προειδοποίησε πως η ΕΕ θα πρέπει να ετοιμαστεί για την πιθανή επιστροφή τζιχαντιστών από τη Μοσούλη στο ευρωπαϊκό έδαφος, σημειώνοντας ότι ακόμη και ένας μικρός αριθμός από αυτούς «συνιστά σοβαρή απειλή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ