Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Εντείνουν τις επιδρομές οι ΗΠΑ...

TΡΙΠΟΛΗ.--

«Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις τελευταίες μέρες τις αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη, υποστηρίζοντας πως πλήττουν θέσεις τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους" κυρίως στην πόλη της Σύρτης.

Σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM), από τις αρχές Αυγούστου (οπότε οι ΗΠΑ ξανάρχισαν πιο συστηματικές αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη) έως τα μέσα Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκαν 324 αεροπορικές επιχειρήσεις. Από αυτές, 30 με 40 επιδρομές πραγματοποιήθηκαν μόνον το τελευταίο τετραήμερο...

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε χτες ότι πέρα από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, υπάρχει και «δράση» αμερικανικών στρατευμάτων «εντός και εκτός Λιβύης», ενώ έξω από τις λιβυκές ακτές έχει αράξει εδώ και βδομάδες το αμερικανικό σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων «USS WASP»... Αλλοι Αμερικανοί στρατιωτικοί εκτίμησαν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο FOX NEWS, ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Λιβύη «είναι πιθανό να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες» σε συνεργασία με τη λιβυκή «κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας» του Φαγιέτζ Σάρατζ, η οποία ωστόσο είναι ανίκανη να ασκήσει εξουσία. Ιδιαίτερα, μετά την κατάληψη της αίθουσας συνεδρίασης του κοινοβουλίου στο ξενοδοχείο Ρίξος της Τρίπολης που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή ισλαμιστές του λεγόμενου «Γενικού Εθνικού Κογκρέσου» με επικεφαλής τον Χαλίφα Γκούελ. Χτες, ο Γκούελ πρότεινε στον πρώην πρωθυπουργό (κοσμικής κυβέρνησης) Αμπντάλα αλ Θάνι να συγκροτήσουν από κοινού κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», αλλά ο τελευταίος απέρριψε αμέσως την πρόταση.

Αυτά ενώ ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γερμανός διπλωμάτης Μάρτιν Κόμπλερ, που έχει κατηγορηθεί από διάφορες φατρίες στη Λιβύη πως στην ουσία έχει διορίσει την κυβέρνηση Σάρατζ, έδωσε συνέντευξη στη σαουδαραβική εφημερίδα «Al Watan» ζητώντας από τους Λίβυους «να ενωθούν και να συγκροτήσουν ενιαίο στρατό» υπό τις εντολές του ε.α. στρατηγού Χαλίφ Χάφταρ, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος θα πρέπει να έχει «ρόλο στην ηγεσία και τον έλεγχο της Λιβύης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ