Κυριακή 12 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλχημείες για την αντιστροφή του κλίματος

Με αλχημείες, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα μέσα, ετοιμάζονται τα κυβερνητικά επιτελεία να επιχειρήσουν την «αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος» και στην κατεύθυνση αυτή επιχειρούν να αξιοποιήσουν και τις προσυνεδριακές διαδικασίες, ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβρη.

Ετσι λοιπόν, εν μέσω καλοκαιριού, ετοιμάζονται οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί που αναμένεται να εξαπολύσουν νέα ψευδεπίγραφα «κοινωνικά πακέτα» για την «ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων», εξαγγελίες που θα γίνουν από τον πρωθυπουργό από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτέμβρη. Μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, αναμένεται ο Κ. Σημίτης να δώσει και το στίγμα του για τη μελλοντική κυβερνητική πολιτική, ενώ, ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποσαφηνίσει παραπέρα και τη στάση του ενόψει του συνεδρίου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με εκτιμήσεις που αποδίδονται στον πρωθυπουργό, ο στόχος της αντιστροφής του πολιτικού κλίματος είναι «εφικτός», αρκεί να μην τύχει κάτι ανάλογο με την υπόθεση Πάσσαρη ή οποιοδήποτε άλλο θέμα που μπορεί να αμαυρώσει την εικόνα της κυβέρνησης. Οι ανησυχίες αυτές είναι ενδεικτικές της αγωνίας και της αβεβαιότητας που διακατέχει τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του, καθώς αισθάνονται ότι ακόμα και ένα τυχαίο γεγονός, που κάτω από άλλες συνθήκες θα το προσπερνούσαν, μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς τους.

Ταυτόχρονα, προχωράνε οι προσυνεδριακές διαδικασίες, ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα γίνει τον Οκτώβρη, μετά την απόφαση για επίσπευσή του. Ηδη, άρχισαν οι τροχιοδεικτικές βολές από πλευράς των στελεχών, που είτε διεκδικούν ρόλο είτε επιδιώκουν τη βελτίωση της θέσης τους εντός του εσωκομματικού γίγνεσθαι του ΠΑΣΟΚ και, κατ' επέκταση, στη νομή της εξουσίας.

Ενα πρώτο άνοιγμα έγινε με την ανακοίνωση από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη του σχεδίου για το νέο Καταστατικό του κόμματος, μετά και τις παρατηρήσεις επί του αρχικού κειμένου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος στο μεταξύ αναχώρησε την Παρασκευή για τις θερινές διακοπές του στη Σίφνο, μετά από τρεις αναβολές. Η αρμόδια επιτροπή για την επεξεργασία του νέου Καταστατικού θα συνεδριάσει την Τρίτη 21 Αυγούστου και την Πέμπτη 23 του ίδιου μήνα, ενόψει της τελικής απόφασης, που θα ληφθεί στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία συνέρχεται στις 31 Αυγούστου.

Η προσπάθεια που γίνεται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι η συζήτηση να εγκλωβιστεί και να αναλωθεί σε διαδικαστικά ζήτημα, ώστε να μη θιγεί η κυβερνητική πολική και να μη γίνει αντικείμενο των όποιων συνεδριακών αντιπαραθέσεων. Στα πλαίσια αυτά, οι προτεινόμενες αλλαγές του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ προϊδεάζουν και για το είδος του προσυνεδριακού διαλόγου που θα γίνει. Γίνεται σαφής προσπάθεια να εγκλωβιστεί η όποια συζήτηση στα διαδικαστικά - οργανωτικά. Ετσι, οι αλλαγές που προτείνονται περιβάλλονται με διακηρύξεις περί «επιστροφής» στη βάση του κινήματος, «αναβάθμισης» της περιφερειακής συγκρότησης του κόμματος, επίτευξης «νέας συλλογικότητας» στην πολιτική διεύθυνση του ΠΑΣΟΚ, πράγματα που δίνουν τροφή, ώστε η συζήτηση να αναλωθεί και να κλείσει σ' αυτά τα ζητήματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο Καταστατικού, δεν αλλάζει ο τρόπος εκλογής του προέδρου και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και η ανάδειξή τους θα γίνεται από το Συνέδριο, πράγμα που αποτελεί αντικείμενο κριτικής κορυφαίων στελεχών, ανάμεσά τους και του Γ. Παπανδρέου, που ζητούν άμεση και καθολική εκλογή από τη βάση. Ειδικότερα, δίνεται στις τοπικές οργανώσεις η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων και καθολικών ψηφοφοριών για όλα τα θέματα που αφορούν το χώρο ευθύνης τους. Η γνωστή κάρτα μέλους καταργείται και η κάθε οργάνωση καθίσταται μόνη αρμόδια να αποφασίζει ποιος είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Στο νέο Καταστατικό προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπών πρωτοβουλίας για διάλογο με την κοινωνία στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες κάθε πόλης, οι οποίοι μάλιστα θα έχουν και δικαίωμα ψήφου. Σε κάθε δήμο θα υπάρχει μία οργάνωση, η οποία θα μπορεί να δημιουργεί δημοτική παράταξη, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Η ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού από τους επιμέρους νομούς μεταβιβάζεται στις νεοσύστατες περιφερειακές επιτροπές. Στο νέο Καταστατικό κατοχυρώνεται η ύπαρξη πολιτικών τάσεων και ρευμάτων, τονίζεται, όμως, ότι η δημιουργία οργανωμένων ομάδων, με δική τους δομή, λειτουργία και πειθαρχία για την επιβολή των απόψεών τους, δεν είναι αποδεκτή.

Στο χορό των δηλώσεων - αναγνωριστικών βολών μπήκαν τη βδομάδα που πέρασε ο ένας μετά τον άλλο τα κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις του, περιέγραψε το «ιδεολογικό» πλαίσιο, την «πολιτική πλατφόρμα», που ο ίδιος θα κινηθεί στην προσυνεδριακή πορεία και προσπέρασε το θέμα της ηγεσίας και της επανεκλογής του Κ. Σημίτη. Από την πλευρά του, ο Θ. Πάγκαλος, σε δηλώσεις του, εμφανίστηκε να μην αμφισβητεί τον Κ. Σημίτη, αλλά αρνήθηκε ακόμα και να φανταστεί το σενάριο της διαδοχής του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. «Οχι, είπε, δεν το φαντάζομαι, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, εγώ θα είχα πρόβλημα να παραμείνω στο ΠΑΣΟΚ». Ο Θ. Πάγκαλος άφησε ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει - υπό προϋποθέσεις - το αξίωμα του γραμματέα του κόμματος. Ο Ε. Βενιζέλος, από την Κέρκυρα, απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τον «τρίτο» πόλο και ανήγγειλε κείμενο με τις θέσεις του, ενόψει του συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ