Στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, όπου θα παραδοθεί στα κόμματα το σχέδιο νόμου των συνδικάτων για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Το πλαίσιο πάλης με το οποίο θα διαδηλώσουν αύριο χιλιάδες εργαζόμενοι, περιλαμβάνει τα εξής κεντρικά αιτήματα: Επαναφορά και υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, αναπλήρωση των απωλειών. Κανένας εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ. Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Τα αιτήματα αυτά κωδικοποιούνται και στο σχέδιο νόμου που συντάχθηκε με πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων και συνυπογράφεται από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Το σχέδιο νόμου θα παραδοθεί αύριο, στη διάρκεια του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, στις 6.30 μ.μ., σε όλα τα κόμματα πλην της φασιστικής Χρυσής Αυγής, με την απαίτηση να στηριχτεί, να συζητηθεί και να ψηφιστεί. Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο θα γίνει επίσης στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κάλεσμα των συνδικάτων, «στις 17 Οκτώβρη καταθέτουμε το δικό μας πόρισμα! Το πόρισμα των εργαζομένων! (...) Καλούμε τους συναδέλφους μας σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε εργαζόμενο που βασανίζεται από τα συνεχόμενα βάρβαρα μέτρα, να αξιοποιήσουμε τη δύναμή μας! Κανένας κλάδος μόνος του, κανένα σωματείο μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενιαία κι οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας».
Το ζήτημα που αναδεικνύεται από τώρα, είναι πώς θα δοθεί συνέχεια αμέσως μετά τα συλλαλητήρια, ώστε να πάει ένα βήμα πιο πέρα αυτό που γράφουν τα συνδικάτα στην ανακοίνωσή τους: «Οργανώνουμε με τόλμη το μεγάλο μέτωπο αγώνα για τη διεκδίκηση των απωλειών που είχαμε σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και κυρίως την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν ή καταργούν τις ΣΣΕ! Απαιτούμε δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή με βάση την εποχή μας, τον 21ο αιώνα, τις σύγχρονες ανάγκες μας».
Θυμίζουμε ότι η ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη πρόταση για πανεργατική απεργία στις 10 Νοέμβρη, η οποία απορρίφθηκε με διάφορες προφάσεις από τις άλλες παρατάξεις, που χρονοτριβούν σκόπιμα, καθώς έχουν δεσμεύσεις σε κεφάλαιο και κυβέρνηση για συμμετοχή στον «κοινωνικό διάλογο» για τα Εργασιακά. Τα συλλαλητήρια με τη μαζικότητά τους και η ακόμα μεγαλύτερη στήριξη της πρωτοβουλίας των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για απεργιακή κλιμάκωση και μ' αυτό το στόχο δουλεύτηκε η προετοιμασία τους από τα συνδικάτα.
Στα αυριανά πανεργατικά συλλαλητήρια και στα άλλα που θα γίνουν την Τρίτη, καλεί με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, χαιρετίζοντας «τις αποφάσεις από τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία» που μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τις 465. Καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις, σε συνεδριάσεις ΔΣ, να συζητήσουν στους χώρους δουλειάς, για την ανάγκη να δυναμώσει σε όλους τους κλάδους το κλίμα σύγκρουσης, μαχητικής δράσης, αγωνιστικής κλιμάκωσης. Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή. Οργάνωση και αγώνας για την ανατροπή».
Σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια καλούν, επίσης, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και άλλοι φορείς.