Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΑ ΤΕΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης με το ΚΚΕ

Μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνολικά στα ΤΕΙ της χώρας, στις τελευταίες εξελίξεις (όπως η μετονομασία τους σε «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών»), που σηματοδοτούν καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, αλλά και στην εφ' όλης της ύλης κυβερνητική επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα του λαού, η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Αττικής του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, με κοινή ανακοίνωσή τους, απευθύνουν προς τους σπουδαστές και τους εργαζόμενους των ΤΕΙ κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης με το ΚΚΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σπουδαστές - σπουδάστριες, εργαζόμενοι - εργαζόμενες στα ΤΕΙ,

Το ΚΚΕ καλεί όλους εσάς που βλέπετε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, που έχετε διάθεση να συγκρουστείτε με τη μοιρολατρία και τις μειωμένες απαιτήσεις, να βαδίσουμε τώρα μαζί. Για να ζωντανέψει η ελπίδα, η αισιοδοξία.

Με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να αναπτυχθεί ένα κίνημα πολύ πιο μαζικό, οργανωμένο, που θα αμφισβητεί το σημερινό δρόμο ανάπτυξης που συμφέρει αποκλειστικά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Που θα έρχεται σε σύγκρουση με τις αυταπάτες του παρελθόντος, με τις λογικές του "μικρότερου κακού".

Μόνο έτσι θα μπορούμε να εμποδίζουμε νέα αντιλαϊκά μέτρα, να καταργήσουμε προηγούμενους αντιλαϊκούς νόμους.

Σας καλούμε να παλέψουμε μαζί για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τη μόνη πραγματική απάντηση στη βαρβαρότητα που ζούμε. Για να πάρει ο λαός στα χέρια του την εξουσία, τα κλειδιά της οικονομίας, την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Να αποδεσμευτεί η χώρα από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ισότιμες οικονομικές σχέσεις με άλλα κράτη. Για να μπορέσουν ο λαός και η νεολαία να ζήσουν σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους, με τις δυνατότητες που προσφέρουν η επιστήμη κι η τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας, οι μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της χώρας μας.

Να περάσουμε στην αντεπίθεση! Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε!

Αρκετά με την κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι "κάνει ό,τι μπορεί"! Η αλήθεια είναι ότι κάνει ό,τι μπορεί αποκλειστικά υπέρ του κεφαλαίου. Την ώρα που φορτώνει στο λαό και τη νεολαία δυσβάσταχτα βάρη, την ίδια ώρα ψηφίζει νόμους για νέες φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αλήθεια είναι ότι επιλέχτηκε για να κάνει τη βρώμικη δουλειά για το σύστημα.

Η "δίκαιη ανάπτυξη" που τάζει είναι παραμύθι. Η όποια ανάκαμψη έρθει θα αφορά αποκλειστικά τα κέρδη των λίγων και θα πατήσει πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων των πολλών, δεν θα οδηγήσει σε αναπλήρωση των απωλειών.

Ο κάλπικος καβγάς κυβέρνησης - ΝΔ δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά το ποιος είναι καλύτερος σε αυτή τη φάση για το κεφάλαιο, ποιανού η συνταγή είναι καλύτερη. Και οι δύο είναι με τους εκμεταλλευτές μας, με το κεφάλαιο και την ΕΕ, μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο.

Σπουδαστές - σπουδάστριες, εργαζόμενοι - εργαζόμενες στα ΤΕΙ,

Παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι φέτος οι χώροι της Παιδείας ξεκίνησαν κανονικά, ακόμη μια χρονιά τα μαθήματα στα ΤΕΙ ξεκίνησαν με τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, με καθυστερήσεις στην έναρξη μαθημάτων και εργαστηρίων, ουρές αναμονής, στοίβαγμα σπουδαστών σε εργαστήρια. Την ίδια στιγμή, σε πολλά τμήματα καλούνται οι σπουδαστές να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν εξοπλισμό απαραίτητο για τις σπουδές τους.

Την ίδια ώρα τα "βαφτίσια" στα ΤΕΙ συνεχίζονται...

Την ώρα που οι σπουδαστές και οι εργαζόμενοι στα ΤΕΙ έρχονται αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων, άλλο ένα επεισόδιο προστίθεται στο σίριαλ της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ. Αφού από ΤΕΙ μετονομάστηκαν πριν κάποια χρόνια σε ΑΤΕΙ (Ανώτατα ΤΕΙ), αφού τμήματα και σχολές καταργήθηκαν, συγχωνεύτηκαν ή μετονομάστηκαν με το σχέδιο "Αθηνά", τώρα με απόφαση των διοικήσεών τους τα ΤΕΙ μετονομάζονται σε "Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών".

Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν επικίνδυνο. Κυβέρνηση και διοικήσεις, πίσω από τη νέα μετονομασία, παίζουν ακόμη μια φορά επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος των σπουδαστών και των εργαζομένων. Τα ΤΕΙ θα πάρουν τη νέα ονομασία αφού κλείσουν ή συγχωνεύσουν τα τμήματα εκείνα που δεν περάσουν την αξιολόγηση, τα τμήματα εκείνα δηλαδή που δεν ανταποκρίνονται στην "πιάτσα" της αγοράς. Η νέα ονομασία συνδέεται δηλαδή με το νέο σχέδιο καταργήσεων - συγχωνεύσεων.

Ενας ακόμα βασικός λόγος για τον οποίο γίνεται η νέα μετονομασία, είναι για να μπορέσουν και τα ΤΕΙ μέσω της δυνατότητας οργάνωσης διδακτορικών να αποκτήσουν πρόσβαση στη μεγάλη "αγορά" των ερευνητικών προγραμμάτων.

Πρόκειται συνολικά για επικίνδυνα παζάρια, που όπως έχει αποδειχτεί και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, τα πληρώνουν οι σπουδαστές και οι εργαζόμενοι.

Απέναντι στα σχέδιά τους να προτάξουμε τις δικές μας πραγματικές ανάγκες!

Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με τις αλλαγές που ετοιμάζουν για τα ΤΕΙ, δεν απαντούν ουσιαστικά στις αγωνίες και τις πραγματικές ανάγκες σπουδαστών και εργαζομένων:

  • Θα σπουδάσω χωρίς εμπόδια και φραγμούς;
  • Θα πάρω σύγχρονες και ολοκληρωμένες σπουδές ώστε να μάθω καλά το αντικείμενό μου;
  • Θα βρω δουλειά με μισθολογικούς και εργασιακούς όρους με βάση τις ανάγκες πάνω στο αντικείμενο που σπούδασα;
  • Θα στελεχωθεί το ίδρυμα με τους αναγκαίους μόνιμους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους;

Δεν απαντούν, γιατί από κοινού διαιωνίζουν τις αιτίες των προβλημάτων:

Η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαρκή μείωση της χρηματοδότησης των σχολών, που έχει φτάσει στο 20% του 2012 (!), την αρπαγή των αποθεματικών των ιδρυμάτων για να εξοικονομούνται πόροι ώστε να στηρίζονται πολύμορφα οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ώστε να πληρώνεται ένα χρέος που δεν δημιούργησε ο λαός. Την ίδια ώρα, όμως, οι μεγάλες επιχειρήσεις επιδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ, παίρνουν νέες φοροαπαλλαγές. Σαν αποτέλεσμα το κόστος σπουδών πέφτει στις πλάτες των σπουδαστών και των οικογενειών τους, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, οι εργασιακές σχέσεις χειροτερεύουν. Με τον "αυτόματο κόφτη δαπανών" η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη.

Κυβέρνηση και διοικήσεις προωθούν περαιτέρω την υποβάθμιση και ευελιξία των σπουδών. Η αφαίρεση θεωριών ή εργαστηρίων από προγράμματα σπουδών, η έλλειψη συχνά σύγχρονων βιβλίων, ο προσανατολισμός των σπουδών στην απόκτηση εφήμερων δεξιοτήτων, η μεταφορά σημαντικής γνώσης στα μεταπτυχιακά ειδίκευσης (που κατά δεκάδες έχουν "φυτρώσει" στα ΤΕΙ) και στα κάθε είδους σεμινάρια πιστοποίησης, οδηγούν στην υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης δηλαδή για την ολοκληρωμένη άσκηση του επαγγέλματος. Προετοιμάζουν με αυτό τον τρόπο τον εργαζόμενο που έχει ανάγκη η καπιταλιστική οικονομία, που διαρκώς εναλλάσσει την ανεργία με την υποαπασχόληση, να μεταπηδά από το ένα επάγγελμα και κλάδο στον άλλο. Τα ίδια τα στοιχεία δείχνουν την πραγματικότητα: Σήμερα σχεδόν 1 στους 2 νέους είναι άνεργος, 1 στις 2 προσλήψεις είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, τα 5μηνα και τα 6μηνα, τα 10ωρα και 12ωρα με απλήρωτες υπερωρίες γενικεύονται.

Ενισχύουν την επιχειρηματική λειτουργία των ΤΕΙ, που μετατρέπει τη γνώση σε εμπόρευμα και τους σπουδαστές σε πελάτες πανάκριβων μεταπτυχιακών και σεμιναρίων πιστοποίησης.

Να γιατί λέμε ότι και οι νέες αλλαγές που ετοιμάζονται στα ΤΕΙ έχουν αποκλειστικό στόχο τη μεγαλύτερη προσαρμογή τους στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Σπουδαστές - σπουδάστριες, εργαζόμενοι - εργαζόμενες στα ΤΕΙ,

Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση, που απαντάει στις ανάγκες των σπουδαστών, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων.

Σας καλούμε να παλέψουμε μαζί!

Η πρόταση αυτή προϋποθέτει άλλη οικονομία και εξουσία, με πραγματικά φιλεργατικό - φιλολαϊκό χαρακτήρα, με γνώμονα τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, με κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό και έλεγχο, στη βάση του οποίου θα προσδιορίζονται οι ανάγκες του πλήθους των αποφοίτων ανά κλάδο, ανά γεωγραφική περιοχή.

Σε αυτή την οικονομία και αυτή την κοινωνία, η Παιδεία μπορεί να μην είναι εμπόρευμα. Θα παρέχεται με ευθύνη του κράτους, θα είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο και μόνο, αίρονται αντικειμενικά οι κατηγοριοποιήσεις των ιδρυμάτων, των πτυχίων και αποφοίτων, εξασφαλίζεται η πλήρης σύνδεση του πτυχίου με το επάγγελμα, άρα δεν έχουν καμία θέση η συντεχνιακή διαμάχη των επαγγελματικών δικαιωμάτων και οι κάθε είδους πιστοποιήσεις που απαξιώνουν τις σπουδές.

Η Επαγγελματική Εκπαίδευση θα δίνεται μετά το ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, είτε ως ανώτατη (χωρίς διαχωρισμούς σε ΑΕΙ και ΤΕΙ) αν πρόκειται για αντικείμενο που απαιτεί επιστημονική επάρκεια, είτε μέσα από δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές, που θα είναι ενταγμένες στο εκπαιδευτικό σύστημα (όχι σαν τα σημερινά αδιαβάθμητα ΙΕΚ - ΚΕΚ κ.λπ.) και θα δίνουν πτυχίο με επαγγελματική επάρκεια (δηλαδή ειδίκευση για ολοκληρωμένη άσκηση του επαγγέλματος).

Αντίστοιχα, οι μεταπτυχιακές σπουδές θα έχουν σκοπό την παραγωγή νέας γνώσης και θα ολοκληρώνονται με την απονομή του διδακτορικού διπλώματος.

Αυτή η πρόταση μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη και προοπτική στους καθημερινούς μας αγώνες ενάντια σε νέες αρνητικές εξελίξεις στα ΤΕΙ, για τη διεκδίκηση αποκλειστικά δωρεάν σπουδών, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για επιστροφή των αποθεματικών που κουρεύτηκαν, για κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας, εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας.

Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ