Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ
«Βήμα» εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής και επικύρωσης της πλήρους σοσιαλδημοκρατικοποίησης

Συνεχίστηκαν χτες, για δεύτερη μέρα, οι εργασίες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Συνεχίστηκαν χτες, για δεύτερη μέρα, οι εργασίες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ
Σε υποτονικό κλίμα συνεχίστηκαν χτες, για δεύτερη μέρα, οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώνονται αύριο με εκλογή των νέων οργάνων. Η προσπάθεια εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής και καλλιέργειας κάλπικων προσδοκιών στο λαό σφράγισε και τις χτεσινές παρεμβάσεις, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ένα συνέδριο επικύρωσης της πλήρους σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της επιλογής υπηρέτησης των στρατηγικών επιλογών της αστικής τάξης.

Η συμπόρευση με την «παραδοσιακή» σοσιαλδημοκρατία ήταν απ' τα θέματα που κυριάρχησαν τις δύο πρώτες μέρες, άλλωστε το συμπεριέλαβε στην παρέμβασή του και ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Η παρουσία στις πρώτες σειρές πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Στ. Τζουμάκας, και οι δηλώσεις με τις οποίες ουσιαστικά επισημοποίησαν τη σχέση τους με την κυβέρνηση, έδωσαν τον τόνο της προσπάθειας που, όπως λέγεται, θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, για άνοιγμα στις εγχώριες πέραν του ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις του χώρου αυτού.

Μάλιστα, ο Στ. Τζουμάκας, με συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, αναπαρήγαγε όλη την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι για να ανακτηθούν όσα χάθηκαν χρειάζεται χρόνος, αξιώνοντας ουσιαστικά απ' το λαό ανοχή και στάση αναμονής απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. «Αυτό τώρα είναι μεταβατικό, νομίζω θα το περάσει η κυβέρνηση, και έχει την κατανόηση του κόσμου γιατί δεν ήταν η κυβέρνηση αυτή που έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ, ούτε που έφερε αυτές τις πολιτικές», ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά...

Αποκάλυψε, ακόμα, ότι έχει από καιρό επαφές με τον Αλ. Τσίπρα και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνει αυτή η μεγάλη συνάντηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την εξέλιξη στην Ευρώπη και σε εθνικό επίπεδο. Και γι' αυτό χρειάζεται να συμπαραταχθούμε, να συνεννοηθούμε, να κάνουμε κοινές πολιτικές, να κάνουμε και αυτοκριτική για ορισμένα θέματα - γιατί η αυτοκριτική ωφελεί το προοδευτικό κίνημα - και να προχωρήσουμε».

Η «καρδιά της δημοκρατικής παράταξης»...

Για τη δημιουργία της «καρδιάς της δημοκρατικής παράταξης» έκανε λόγο, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Κόκκινο», ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς. «Εχουμε χρέος να οικοδομήσουμε και το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, την καρδιά της δημοκρατικής παράταξης που θα εγγυηθεί την μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, που θα κλείσει τις πληγές της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια και την ύφεση» ανέφερε χαρακτηριστικά, σκιαγραφώντας τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα.

Υπερασπιζόμενος την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στα παζάρια με τους «εταίρους» για λογαριασμό του κεφαλαίου, ανέφερε: «Τώρα η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη απέναντι στους υπόλοιπους, έχει αποκτήσει πολιτικό εκτόπισμα, ηθική εμβέλεια, δυνατότητα να επηρεάζει τη συζήτηση και να διαμορφώνει τις εξελίξεις (...) Εχει την μεγαλύτερη πολιτική ακτινοβολία από τα χρόνια της κρίσης και μετά (...) Η κυβέρνηση διαμορφώνει και πολλαπλασιάζει την αξιοπιστία της χώρας, σταθεροποιεί την οικονομία».

...και το αναμάσημα χρεοκοπημένων αυταπατών

Από την πλευρά της - και καθώς εξελίσσεται η μάχη του σταυρού για τα νέα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ - η κίνηση των «53+» συστηματοποιεί την προσπάθεια να εμφανιστεί διαφοροποιούμενη σε ορισμένες επιλογές, την ίδια ώρα που αναπαράγει πλήρως τις αυταπάτες για τη δυνατότητα τάχα «διορθώσεων» στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, την οποία ο άτυπος επικεφαλής της, Ευ. Τσακαλώτος, και άλλα στελέχη της προωθούν από κορυφαίες θέσεις...

Με νέο της κείμενο χτες, έκανε λόγο για «σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στις σχέσεις κόμματος - κυβέρνησης - κοινωνίας με την μετατόπιση του κέντρου παραγωγής πολιτικής στην κυβέρνηση και την υποβάθμιση του ρόλου του κόμματος», ζητώντας «επανασχεδιασμό της στρατηγικής στις νέες συνθήκες», εκφράζοντας φόβο μετεξέλιξης «του συμβιβασμού σε στρατηγική επιλογή».

Υποστηρίζουν, ακόμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πλήρωσε ακριβά προσχωρήσεις "παραγόντων" που ελάχιστη σχέση είχαν με την αριστερά, έπληξαν την αξιακή μας ταυτότητα, πρόσβαλαν τον κόσμο της αριστεράς με τις θεωρίες για την "αριστερά του τίποτα" (...) Δεν θα δεχτούμε ποτέ το κόμμα μας να διολισθήσει σε ΠΑΣΟΚικές λογικές».

Παράλληλα, την ώρα που το κόμμα τους έχει γίνει ο προνομιακός συνομιλητής της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, αναφέρουν ότι αυτή «παραμένει εγκλωβισμένη σε μεγάλο βαθμό στην συμμαχία της με το νεοφιλελευθερισμό» και έχει την πρώτη ευθύνη «για την πολιτική της λιτότητας, για την εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων», συνεπώς δεν υπάρχουν «προϋποθέσεις μίας ευρύτερης συνεργασίας μαζί της»...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org