Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Αξιολόγηση» με άξονα τις προτεραιότητες του κεφαλαίου

Στην αρχή της επόμενης βδομάδας αναμένονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, με την ατζέντα των συνεννοήσεων με τη συγκυβέρνηση να περιλαμβάνει το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», με την επιβολή των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων. Στην πρώτη γραμμή, βρίσκονται οι αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Χαρακτηριστικές είναι οι παρεμβάσεις, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκη.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, εστίασε στην ολοκλήρωση του «προγράμματος» με «συνέπεια», σε συνδυασμό με τη «δημιουργία κλίματος κυβερνητικής και επιχειρηματικής ασφάλειας, προβλεψιμότητας», με την «πολιτική αντιστήριξη του εγχειρήματος». Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν πρέπει κανένας να βλέπει το ελληνικό πρόγραμμα, ως ένα πρόγραμμα που αφορά απλά την οικονομία».

«Μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση», εκτιμά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Κρ. Αλέν, χαρακτηρίζοντας «μέτρα ορόσημα» το «άνοιγμα» των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, λέγοντας ότι με τη νέα «αξιολόγηση», που θα αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία.

Τη ίδια ώρα, δημόσια αναφορά στο ενδεχόμενο και τέταρτου στη σειρά μνημονίου έγινε από το στέλεχος γερμανικού ινστιτούτου, Bruegel, Ζ. Ντάρβας, σύμφωνα με τον οποίο «το 2018 η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές και γι' αυτό θα υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας». Πρόσθεσε ότι το ελληνικό κράτος δε θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μεγάλο δανεισμό. Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους, χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι περίπου το 80% περίπου βρίσκεται στα χέρια «επίσημων πιστωτών» (Ευρωζώνη, ΔΝΤ), γεγονός που, όπως επισήμανε, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Τέλος, σημείωσε ότι το ενδεχόμενο διευθέτησης του ελληνικού κρατικού χρέους, έχει άμεση σχέση με τις γερμανικές εκλογές.

Το εγχώριο ΑΕΠ

Στο 0,2% διαμορφώθηκε το 2015 η υποχώρηση του ΑΕΠ σε όρους όγκου, σύμφωνα και με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη χρονολογική σειρά που δημοσιοποιήθηκε χτες, οι μεταβολές του ΑΕΠ σε ετήσια βάση διαμορφώνονται ως εξής:

2011: -9,1%, 2012: -7,3%, 2013: -3,2%, 2014: +0,4%, 2015: -0,2%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ