Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Παρουσιάζει στις ΗΠΑ τον «οδικό χάρτη» ανάκαμψης του κεφαλαίου στην Ελλάδα

«Μεταρρυθμίσεις», περικοπές, φιλεπενδυτικό περιβάλλον, ρευστότητα, ξεσκαρτάρισμα στα «κόκκινα» δάνεια, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, η «συνταγή» του

Την επίσκεψή του στις ΗΠΑ συνεχίζει ο πρόεδρος της ΝΔ

Eurokinissi

Την επίσκεψή του στις ΗΠΑ συνεχίζει ο πρόεδρος της ΝΔ
Τη δοσολογία στο μείγμα διαχείρισης που ο ίδιος επαγγέλλεται ως αποδοτικότερη απ' αυτή της κυβέρνησης για την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας παρουσιάζει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, με ομιλίες σε κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, χτες ήταν κεντρικός ομιλητής στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η Στροφή της Ελλάδας: Λυδία λίθος για την Ευρώπη», που συνδιοργανώθηκε στο πανεπιστήμιο Ταφτς από τη Σχολή Νομικών Σπουδών και Διπλωματίας Φλέτσερ και το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».

Σύμφωνα με σημεία της διαμορφούμενης ομιλίας του που διέρρευσαν στον ιστότοπο «RizopoulosPost», η εισήγηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τίτλο «Η Ελλάδα σε κρίση, ο πολιτικός λαϊκισμός σε έξαρση», η οποία αναμενόταν να γίνει τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, επρόκειτο να κινηθεί στους εξής άξονες:

«Επειτα από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα στην Ευρώπη. (...) Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Κύπρος επίσης υπέγραψαν και εφάρμοσαν μνημόνια. Ολες οι παραπάνω χώρες ολοκλήρωσαν τα προγράμματα διάσωσης (...) Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο και παραμένει μια χώρα σε κρίση (...) Γιατί είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση; Ενα σημαντικό κομμάτι της απάντησης σχετίζεται (...) με την επικράτηση του λαϊκισμού στο δημόσιο λόγο».

«Συναίνεση για στοχευμένες και δομικές μεταρρυθμίσεις»

Σε σχέση με το τι προκρίνει ο ίδιος, αναφερόταν ότι θα προβάλλει το κόμμα του ως καταλληλότερο για την υλοποίηση «στοχευμένων και δομικών μεταρρυθμίσεων», καθώς και ότι προτείνει μια ΕΕ με «αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες», αλλά και «δυνατότητα να ανακυκλώνει ελλείμματα και πλεονάσματα, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ και εντός της ομοσπονδιακής Γερμανίας».

Για το πώς θα εφαρμοστούν οι παραπάνω «μεταρρυθμίσεις», αναγνωρίζει τη «συναίνεση ως συστατικό αποτελεσματικότητας». Διαφημίζοντας και πάλι την «υπεύθυνη» στάση του κόμματός του απέναντι στις προτεραιότητες του κεφαλαίου, αναμενόταν να αναφέρει ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραδοσιακά καταψηφίζουν τις προτάσεις των κυβερνητικών κομμάτων. Η ΝΔ αποφάσισε να αλλάξει τακτική και να συναινεί όπου υπήρχε πολιτική συμφωνία», όπως και ότι η ΝΔ κυβέρνησε 3 χρόνια με τον «παραδοσιακό της αντίπαλο», το ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι θα επαναλάμβανε την κριτική ότι οδήγησε σε απώλεια δύο χρόνων «από τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας», ότι είναι «αντιμεταρρυθμιστική» δύναμη, αλλά και ότι έχει υιοθετήσει μια «φοροεισπρακτική πολιτική που έχει καθηλώσει την οικονομία», ενώ «η ιδέα περικοπής δημοσίων δαπανών δεν τίθεται καν προς συζήτηση».

«Σκληρές διαπιστώσεις, περικοπές, προϋποθέσεις»

Σε ό,τι αφορά την περιβόητη «Συμφωνία Αλήθειας» της ΝΔ, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα την παρουσίαζε ως «ένα μείγμα σκληρών διαπιστώσεων σε συνδυασμό με έναν οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση», προφανώς απαλλαγμένος και από τα λεκτικά προσχήματα που είναι αναγκασμένος να τηρεί εντός συνόρων... Μέσα στις εν λόγω «σκληρές διαπιστώσεις», μάλιστα, αναφέρεται ότι θα ενέτασσε τις νέες «στοχευμένες περικοπές δημοσίων δαπανών».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επισημαίνεται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα απαριθμούσε «τρεις προϋποθέσεις για να έρθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα»:

-- Την υιοθέτηση «δομικών μεταρρυθμίσεων», μεταξύ άλλων με ώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, σειρά πρωτοβουλιών για «βελτίωση της επιχειρηματικότητας», «κράτος φιλικό στην επιχειρηματικότητα», μείωση φορολογίας και εισφορών του κεφαλαίου, σταθερό φορολογικό σύστημα κ.ά.

-- Την «αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος», δίνοντας έμφαση σε μια «ολοκληρωμένη πολιτική για τα "κόκκινα" δάνεια».

-- Μια «διαφορετική δημοσιονομική πολιτική», σε συμφωνία με τους πιστωτές, με «χαλάρωση» των δημοσιονομικών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους.

Αναφέρεται, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναλάμβανε την πρότασή του για «υιοθέτηση των δομικών μεταρρυθμίσεων από πλευράς μας», έναντι «νομιμοποίησης για να ζητήσουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα». Απ' όλες τις μπάντες, δηλαδή, χαμένος στα παζάρια του κεφαλαίου βγαίνει ο λαός...

«Πόσο επώδυνα θα είναι τα επόμενα χρόνια για τον ελληνικό λαό;»

Αξίζει να σημειωθεί ότι του συνεδρίου προέδρευσε ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, πρύτανης σήμερα στο Φλέτσερ και συνεργάτης της υποψήφιας των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο, Χίλαρι Κλίντον.

Χαρακτηριστικός είναι ο βασικός άξονας της τοποθέτησης του Σταυρίδη, όπως αυτός προκύπτει κι από τα υλικά του Συνεδρίου: «Η παγκόσμια οικονομία και η Ευρωζώνη δεν έχουν τελειώσει με την Ελλάδα - οι προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας. Αλλά η αντοχή και το σθένος του ελληνικού λαού θα κερδίσει σε μακροπρόθεσμη βάση. Το ερώτημα είναι, πόσο επώδυνα θα είναι τα επόμενα χρόνια για τον πολύπαθο ελληνικό λαό;»...

Στο συνέδριο προγραμματιζόταν, εξάλλου, να τοποθετηθούν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Γ. Χουλιαράκης, ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Γ. Αλογοσκούφης, η πρώην υπουργός Τουρισμού και σημερινή συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ, Ολγα Κεφαλογιάννη και ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

«Απαιτείται πολιτική αλλαγή»

Νωρίτερα, χτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης εκφώνησε ομιλία και στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο πλαίσιο διάλεξης με θέμα «Το Μέλλον της Δημοκρατίας».

Εκεί είπε, μεταξύ άλλων, ζητώντας πάλι πρόωρες εκλογές:

«Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτά πρέπει να αναδείξουμε. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται πολιτική αλλαγή (...) Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κερδίσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να προσελκύσει επενδύσεις, ενώ δεν πιστεύει ούτε στην ουσία των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα».

Πρόσθεσε: «Δίνουμε έμφαση στην αλλαγή του μείγματος πολιτικής. Πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας, ώστε να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί. Είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει η οικονομία με πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για την επόμενη δεκαετία. Τόσο υψηλά πλεονάσματα μπορεί να υπονομεύουν τις μεταρρυθμίσεις. Τα πρωτογενή πλεονάσματα συνδέονται άμεσα και με το θέμα του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους».

Σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκοί Ορίζοντες» στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη. Η επίσκεψή του στις ΗΠΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί με επαφές με «επενδυτές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ