Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αντιλαϊκές στρατηγικές συμπλεύσεις στο έδαφος των μνημονίων

Βιομήχανοι και κυβέρνηση, ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει για τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» πάνω στις πλάτες του λαού

Eurokinissi

Βιομήχανοι και κυβέρνηση, ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει για τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» πάνω στις πλάτες του λαού
Προσηλωμένη στην υπηρέτηση της στρατηγικής του κεφαλαίου είναι η κυβερνητική πολιτική, ενώ ενδεικτικές είναι και οι σχετικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκη.

Απευθυνόμενους στους βιομήχανους, ο Γ. Σταθάκης έθεσε τους παρακάτω άξονες:

-- «Η κυβέρνηση προχωρά βήμα βήμα το σχέδιο που προέβλεπε η συμφωνία του καλοκαιριού με πρώτο στόχο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση», δηλαδή προχωρά προσηλωμένα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και περιλαμβάνει το μνημόνιο.

-- «Ο δεύτερος στόχος του προγράμματος αφορά τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Ο υπουργός εστίασε στα μέτρα κρατικής στήριξης των τραπεζών, όπως στην ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και στη μελλοντική ένταξη ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

-- Ειδικό βάρος δίνεται στην «επερχόμενη νομοθετική παρέμβαση του μηχανισμού εξωδικαστικού συμβιβασμού», δηλαδή στη διεργασία που αφορά στο ξεσκαρτάρισμα των επιχειρήσεων, με γνώμονα τη «βιωσιμότητα» και την ανταγωνιστικότητα, στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών. Ο υπουργός συνέδεσε άμεσα τη διαδικασία αυτή με τους στόχους για την απομείωση των «κόκκινων» δανείων.

-- «Ο τρίτος στόχος της κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος αφορά τις θεσμικές αλλαγές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Πρόκειται για σειρά από νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας, με πληθώρα μέτρων «διευκόλυνσης» των επιχειρηματικών ομίλων και για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Στο τραπέζι οι αξιώσεις του ΣΕΒ

Οι «υπεραποσβέσεις και η φορολογική σταθερότητα» είναι οι «καταλύτες» για τις επενδύσεις, υπογραμμίζει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του, αξιώνοντας κι άλλα φορολογικά προνόμια προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα, οι βιομήχανοι επανέρχονται στο ζήτημα της «στενότητας» των κρατικών και διακρατικών κεφαλαίων (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ κ.ά.) επισημαίνοντας: «Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι διαθέσιμοι πόροι που μπορούν να κινητοποιηθούν τα επόμενα χρόνια δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος των επενδυτικών αναγκών της χώρας που, δεδομένης και της αρνητικής εθνικής αποταμίευσης, αναγκαστικά θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από ξένα κεφάλαια ώστε να υπάρξει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Προς αναπλήρωση του «κενού», ο ΣΕΒ καλεί την κυβέρνηση «να δεσμευτεί για ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και να προχωρήσει σε οριζόντιες επενδυτικές φοροαπαλλαγές, στη μορφή υπεραποσβέσεων, σε όλες τις ιδιωτικές επενδύσεις, και όχι μόνο σε εκείνες που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο, που από μόνες τους δεν είναι σε θέση να κάνουν τη διαφορά».

Οπως επισημαίνουν, μέτρα όπως αυτά που προτείνουν «μπορούν να αντισταθμίσουν μερικώς τις αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις του μνημονίου στην οικονομική δραστηριότητα και να οδηγήσουν, με μεγαλύτερη ασφάλεια, την εθνική οικονομία σε σταθερότερο περιβάλλον».

Εντείνεται η ενδοκαπιταλιστική διαπάλη στην ΕΕ

«O μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η απειλή της αποσύνθεσης της Ευρώπης σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο», επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ. Ο ίδιος, μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC), εστίασε στους κινδύνους και τις αβεβαιότητες από τα συνεχιζόμενα παζάρια και τους ανταγωνισμούς σχετικά με το Brexit. Οπως είπε, «η μόνη εναλλακτική στο σκληρό Brexit είναι το μη Brexit, ακόμα κι αν πλέον δεν υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν σε κάτι τέτοιο», ενώ ταυτόχρονα διατύπωσε την «ελπίδα» ότι ένα «θετικό σενάριο» θα μπορούσε να επικρατήσει μεσοπρόθεσμα.

Ο δε πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, έκανε λόγο για μια «στιγμή αναστάτωσης» που περνάει η ΕΕ, ενώ επισήμανε ότι όταν ξέσπασε τόσο η οικονομική όσο και η προσφυγική κρίση, «η ΕΕ ήταν ατελής», αλλά ακόμα και εκεί που υπήρχαν κανόνες ή θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια των κρίσεων, η βούληση για εφαρμογή ήταν περιορισμένη.

Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, μιλώντας στην εφημερίδα «Le Soir», βάζει «αστερίσκους» στην πολιτική της κυβέρνησης του Βελγίου, με επίκεντρο το ύψος του κρατικού χρέους, τα δημοσιονομικά ελλείμματα που αναμένονται για φέτος, καθώς και τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που κρίνονται «μάλλον ανεπαρκείς», σύμφωνα με τον ίδιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ