Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αθλιες οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στο Κυψελοχώρι Λάρισας

Σε απάνθρωπες συνθήκες ζουν οι 150 Σύροι πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι σε αγροτική περιοχή, στο πρώην στρατόπεδο Ζιώγα, στο Κυψελοχώρι της Λάρισας. Μικρά παιδιά, γέροντες, άνθρωποι όλων των ηλικιών ζουν μέσα στη λάσπη, χωρίς ζεστό νερό για μπάνιο, ξυπόλητοι και χωρίς επαρκή ρουχισμό (κι αυτός που έχουν προέρχεται από τις προσφορές των κατοίκων της περιοχής), ενώ οι σκηνές που διαμένουν δεν μπορούν να τους προστατέψουν από τη βροχή και το κρύο, που σιγά - σιγά, όσο πάμε προς το χειμώνα, θα γίνεται όλο και πιο έντονο.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αντιπροσωπεία του οποίου επισκέφτηκε τον καταυλισμό μεταφέροντας ρουχισμό που συγκεντρώθηκε από τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης, καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, επισημαίνοντας ότι τα κονδύλια που στέλνει ο ΟΗΕ δεν φτάνουν στους πρόσφυγες γιατί τα διαχειρίζονται ΜΚΟ.

Το ΕΚΛ απαιτεί:

-- Αμεση μεταφορά των προσφύγων σε χώρους στεγασμένους, σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, καθώς ο χώρος που ετοιμάζεται στο Κουτσόχερο είναι ακατάλληλος (είναι δίπλα σε ενεργό λατομείο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από φίδια, σκορπιούς κ.λπ.).

-- Επίσπευση των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου στην κατεύθυνση απεγκλωβισμού τους και μετάβασης στη χώρα που επιθυμούν.

-- Εξασφάλιση ειδών που να ικανοποιούν προσωπικές ανάγκες, (ρούχα, παπούτσια, είδη μπάνιου, για τις γυναίκες, προσωπικά είδη κ.λπ.), με ευθύνη του κράτους, καθώς από μόνη της η αλληλεγγύη των εργαζομένων και του λαού που συμβάλλει με προσφορά βοήθειας, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

-- Καμιά συμμετοχή των ΜΚΟ, την ευθύνη να έχει το κράτος και οι υπηρεσίες του.

-- Ενταξη των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία και εκπαίδευση αποκλειστικά με κρατική ευθύνη, χωρίς καμιά ανάθεση σε ΜΚΟ και άλλες «εθελοντικές» οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ