Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα κλειστή δομή «φιλοξενίας» στη Σάμο

Νέα κλειστή δομή «φιλοξενίας» θα γίνει στη Σάμο όπου θα κρατούνται πρόσφυγες και μετανάστες. Την αναγκαιότητα για την ίδρυσή της εκτός «hot spot», εξέφρασε ο αν. υπουργός για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γ. Μουζάλας, κατά τη διάρκεια χτεσινής σύσκεψης για την κατάσταση του προσφυγικού ζητήματος στη Σάμο. Ο δήμαρχος Σάμου και η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου πρότειναν τη δημιουργία της δομής μέσα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης («hot spot»), ενώ ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε την αντίθεσή του για λόγους ασφαλείας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκο Φλαμπουράρη, με τη συμμετοχή, ανάμεσα σε άλλους, των Γ. Μουζάλα, Γ. Βίτσα, αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου. Συμφωνήθηκαν, επίσης, η ανάγκη αποσυμφόρησης της Σάμου, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας, με ιδιαίτερη φροντίδα στις ευάλωτες ομάδες και τα ασυνόδευτα παιδιά, η αναγκαιότητα δημιουργίας κλειστής δομής φιλοξενίας, η επιτάχυνση των διαδικασιών των επιτροπών ασύλου - προσφυγών (και με ενίσχυση της υπηρεσίας ασύλου με προσωπικό, η οποία από τρία στελέχη τον Ιούνη θα έχει 28 το Νοέμβρη).

Σήμερα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι εγκλωβισμένοι στο πλαίσιο της αντιπροσφυγικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, 15.067 άνθρωποι, ενώ οι δομές έχουν χωρητικότητα για 7.903 άτομα. Παράλληλα, περίπου 1.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα παραμένουν σε «hot spots», δομές φιλοξενίας, ακόμα και αστυνομικά τμήματα περιμένοντας να βρεθεί μια θέση γι' αυτά σε κατάλληλους χώρους για τη διαμονή και την προστασία τους. Για τη φιλοξενία αυτών των ανήλικων άρχισε χτες τη λειτουργία του το νέο κέντρο προστασίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στην Παιανία.

Οπως δήλωσε ο Γ. Μουζάλας, το υπουργείο προσανατολίζεται όχι μόνο στη δημιουργία μικρών δομών για ασυνόδευτα παιδιά, αλλά και μεγαλύτερων δομών σε πρώην ορφανοτροφεία, παλιά σχολεία και σε ειδικούς χώρους μέσα στα κέντρα φιλοξενίας. «Αυτό θα μας πάρει περίπου ένα χρόνο», εκτίμησε ο ίδιος. Σχετικά με τους ειδικούς χώρους που θα δημιουργηθούν μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, ο Γ. Μουζάλας εξήγησε ότι «πρόκειται για περιφραγμένους χώρους με υπηρεσίες από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους» και συμπλήρωσε ότι «εάν περιμέναμε να τακτοποιήσουμε όλα τα παιδιά σε δομές των 20 - 30 ατόμων, δεν θα τελειώναμε. Είναι σαφώς το ζητούμενο να πάνε σε ειδικές δομές, μέχρι όμως να ετοιμαστούν, φτιάχνουμε κάτι ενδιάμεσο». Περίπου 25 παιδιά παραμένουν σήμερα σε αστυνομικά τμήματα.

Για τα νησιά, όπου «ο πληθυσμός είναι σε μετακίνηση γιατί θα πάνε στην ενδοχώρα ή θα γυρίσουν στην Τουρκία», παρατήρησε ότι ήδη στη Λέσβο τα παιδιά ξεκίνησαν να πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ στα άλλα νησιά θα φτιαχτούν τάξεις προσαρμογής μέσα στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ