Τρίτη 11 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» του Μπρεχτ

Από τις 20 Οκτώβρη και μέχρι τις 29 Γενάρη 2017 το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας ανεβάζει το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (EMΣ).

Η Αννα Φίρλινγκ, γνωστή και ως «Μάνα Κουράγιο», αποτελεί το μπρεχτικό πρόσωπο, που είναι φορτωμένο, ίσως με τις πιο πολλές αντιφάσεις. Είναι μάνα, έχει τρία παιδιά από διαφορετικούς πατέρες και μια δαιμόνια μικρεμπόρισσα που, κατά τη διάρκεια των δώδεκα χρόνων, κατά τα οποία διαδραματίζεται το έργο, η Μάνα Κουράγιο ακολουθεί σταθερά το στρατό με το κάρο της και ζει από τον πόλεμο.

Η μικροαστική της αντίληψη τη θέλει να παίζει διπλό παιχνίδι. Θέλει να είναι συγχρόνως και μάνα και εμπόρισσα, να τα κρατήσει όλα και την επιχείρηση και τα παιδιά της. Ενας ισχυρός ίσως να τα κατάφερνε, όχι όμως και η μάνα Κουράγιο που βλέπει τον πόλεμο σαν μια κερδοφόρα επιχείρηση των μεγάλων που μπορεί κι αυτή να συμμετέχει και να κερδίζει, ακόμη κι όταν αυτό της στερεί τα παιδιά της. Σ' όλο το έργο η κυριότερη αρετή της Μάνας Κουράγιο είναι η προσαρμογή και η υποταγή - κάτι που δίνει στο όνομα Κουράγιο μια ειρωνική διάσταση, και που τελικά μόνο αυτός ο τίτλος της απομένει.

Συντελεστές: Μουσική: Πάουλ Ντεσσάου, Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, Σκηνογραφική επιμέλεια - Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν, Διεύθυνση ορχηστρικού συνόλου: Νίκος Καπετάνιος, Hχητικός σχεδιασμός - Μουσική διδασκαλία: Νίκος Γαλενιανός, Χορογραφίες: Αμάλια Μπένετ, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος.

Διανομή: Λυδία Φωτοπούλου, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Ορέστης Χαλκιάς, Εμμανουήλ Κοντός, Ελευθερία Αγγελίτσα , Στελλίνα Βογιατζή, Σοφία Καλεμκερίδου, Γιώργος Κολοβός, Δημήτρης Μορφακίδης, Αγγελική Νοέα, Χρήστος Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Αλέξανδρος Σιάτρας, Μιχάλης Σιώνας.

Μουσικοί επί σκηνής: Αρτεμις Βαβάτσικα, Ιωάννα Γανίτη, Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Ηρώ Μενέγου, Θεόφιλος Μπίκος), Ανδρέας Παπακώστας - Σμύρης, Βαλεντίνη Παπανικολάου, Πασχαλίνα Τσέρνου.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 18.00, Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο 21.00 και Κυριακή 19.00.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ