Τρίτη 11 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επικίνδυνη κλιμάκωση της προκλητικότητας της Αγκυρας εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου

Κινήσεις τουρκικών υποβρυχίων στο σύνολο σχεδόν του Αιγαίου, την ίδια περίοδο που η τουρκική κυβέρνηση επαναφέρει ανοιχτά την επιχείρηση «γκριζαρίσματος»...

Με παράπονα στο ΝΑΤΟ «απάντησε» η συγκυβέρνηση στις «βόλτες» των τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο, όταν η λυκοσυμμαχία ενισχύει την τουρκική προκλητικότητα
Με παράπονα στο ΝΑΤΟ «απάντησε» η συγκυβέρνηση στις «βόλτες» των τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο, όταν η λυκοσυμμαχία ενισχύει την τουρκική προκλητικότητα
Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύοντας την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου. Επικίνδυνοι για το λαό ανταγωνισμοί, όπου επιδιώκει ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή η κυβέρνηση, ψάχνοντας γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η Αθήνα κατέθεσε πρόσφατα υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, για την έμπρακτη αμφισβήτηση του υφιστάμενου status quo στο Αιγαίο από την Τουρκία. Οι αρμόδιοι Ελληνες διπλωματικοί και στρατιωτικοί αντιπρόσωποι στο ΝΑΤΟ κατήγγειλαν την ανεξέλεγκτη δράση τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο καθ' όλη τη διάρκεια του Σεπτέμβρη. Αναφέρεται, επίσης, ότι από το ΓΕΕΘΑ υπήρξαν εισηγήσεις να επιδοθεί διάβημα έως το επίπεδο του γγ της λυκοσυμμαχίας.

Στο υπόμνημα διαμαρτυρίας τονίζεται ότι τα υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κινούνται και πραγματοποιούν ασκήσεις σε περιοχές οι οποίες έχουν δεσμευθεί από ελληνικής πλευράς και περιλαμβάνουν ελληνικά νησιά και νησίδες και την περιβάλλουσα αυτών ελληνική χωρική θάλασσα για το Σεπτέμβρη και μέρος του Οκτώβρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, καθ' όλο το Σεπτέμβρη, 3 υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού είχαν δεσμεύσει και κινήθηκαν σε εκτεταμένες περιοχές σχεδόν στο σύνολο του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, δεσμεύθηκαν περιοχές γύρω από Σαμοθράκη, Λήμνο, Χίο, Λέσβο, Ρόδο, Κάρπαθο, Καστελόριζο και τα βόρεια της Κρήτης. Πρακτικά, οι Τούρκοι άφησαν εκτός του σχεδιασμού τους μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του ανατολικού Αιγαίου.

Οπως εκτιμήθηκε, η κίνηση των τουρκικών υποβρυχίων στοχεύει στην έργω αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Σαν αντίδραση, 6 ελληνικά υποβρύχια κινούνταν προκειμένου να επισημάνουν την κυριαρχία της Ελλάδας στο χώρο.

Με μια τέτοια συγκέντρωση δυνάμεων, τα συγκεντρωθέντα στοιχεία δείχνουν ότι στο σύνολο της μεσογειακής λεκάνης, η συγκέντρωση υποβρυχίων το Σεπτέμβρη ήταν μεγαλύτερη στο Αιγαίο απ' ό,τι στα βόρεια της Λιβύης ή στα ανοιχτά της Συρίας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πολεμικές επιχειρήσεις...

Οι «επιβεβλημένες ίσες αποστάσεις»...

Σε κάθε περίπτωση, η υποβρύχια δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο συμπίπτει με τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τις οποίες έβαλε θέμα για τη Συνθήκη της Λοζάνης, αλλά και με την ανοιχτή επαναφορά της επιχείρησης «γκριζαρίσματος» του Αιγαίου από την Αγκυρα, με την πρόσφατη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε υπομνήματα στις ΝΑΤΟικές επιτροπές, όλα τα παραπάνω ήταν καταγεγραμμένα ως γεγονότα ήδη από το Σεπτέμβρη και ήταν εν γνώσει των Αμερικανών και λοιπών ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, όταν πριν μερικές μέρες οι ΗΠΑ έλεγαν, διά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι «Τουρκία και Ελλάδα έχουν επί μακρόν εδραιωμένους διπλωματικούς διαύλους για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου», στη γνωστή τακτική των «ίσων αποστάσεων», που ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα...

Αλλωστε, αυτό που λέγεται προς την ελληνική αντιπροσωπεία από τους ΝΑΤΟικούς στις Βρυξέλλες, είναι ότι προέχουν η «αποτελεσματικότητα και η συνοχή του ΝΑΤΟ», εξ ου και όπως αποφαίνεται και η «Καθημερινή»: «Στην Αθήνα γνωρίζουν ότι η θεσμικά επιβεβλημένη στάση "ίσων αποστάσεων" που τηρεί το ΝΑΤΟ, δεν λειτουργεί σε καμία περίπτωση αποτρεπτικά για τα διαβήματα ή τις (πολύ συχνότερες) άτυπες διαμαρτυρίες που κατά καιρούς κατατίθενται από τους Ελληνες αξιωματούχους».

Υποβάθμιση, εφησυχασμός και προκλητικές υποδείξεις

Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς εντός της χώρας, η συγκυβέρνηση επιλέγει την υποβάθμιση του θέματος και την καλλιέργεια εφησυχασμού, προκειμένου να «κουκουλώσει» τις ευθύνες της, αλλά και το ρόλο της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας, η συμμετοχή στην οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου.

Ενδεικτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ για το θέμα των τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο, καλούσε «να λέμε στον κόσμο συγκεκριμένα στοιχεία και να μην βγάζουμε άναρθρες πολεμικές κραυγές. Αυτό που έχει πραγματικά συμβεί, και είναι απαράδεκτο, για αυτό έχουμε κινηθεί σχετικώς, είναι ότι η Τουρκία στα πλαίσια ασκήσεων έχει δεσμεύσει περιοχές κίνησης, αυτές οι περιοχές είναι πέραν των δικαιωμάτων της».

Παρουσιάζοντας το λύκο (ΝΑΤΟ) ως... ειρηνοποιό που θα δώσει τάχα λύση, πρόσθεσε: «Το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με τον διπλωματικό τρόπο έχει θέσει το ζήτημα σε όλα τα διεθνή όργανα που συμμετέχουμε και έχουν γίνει οι αναγκαίες παραστάσεις και διαμαρτυρίες (...) τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών και φάνηκαν και θα φανούν το επόμενο διάστημα» (...) Αυτό (σ.σ. η παρουσία των υποβρυχίων) είναι το αντίστοιχο, με διαφορετικό τρόπο, των εναέριων παραβιάσεων. Με αυτό τον τρόπο και με αποφασιστικότητα, εμείς το αντιμετωπίζουμε. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αυτή τη στιγμή που πρέπει να μας προκαλεί ανησυχία. Εγρήγορση χρειάζεται και όχι ανησυχία».

Φτάνοντας, μάλιστα, να υποδείξει ότι πρέπει να σταματήσουν «και διάφορες ανακοινώσεις» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και επιχειρώντας να τσουβαλιάσει το ΚΚΕ με τα αστικά κόμματα με τα οποία η κυβέρνηση συμπλέει στρατηγικά και στο θέμα του ΝΑΤΟ, ο Δ. Βίτσας ανέφερε: «Κάθε πολιτική δύναμη έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει και κρίνεται για αυτό. (...) Λέγοντας να σταματήσουν οι πολεμικές κραυγές, δεν εννοώ μόνο τους γείτονές μας αλλά και διάφορες ανακοινώσεις(...) Το ΚΚΕ από την πλευρά του λέει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας προστατεύσει. Ομως, ζήτησε κανείς την προστασία κανενός;».

Το ΚΚΕ, βέβαια, καταγγέλλει ξεκάθαρα τους επικίνδυνους για τους λαούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, για την ευόδωση των οποίων υποστηρίζεται και ενισχύεται η προκλητικότητα της Αγκυρας, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκδικεί για λογαριασμό του κεφαλαίου πιο ενεργό ρόλο σε αυτούς, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό και τη χώρα στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Λυκοφιλίες για μπίζνες

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», προχωρούσε σε «επίθεση φιλίας» προς την Αγκυρα, σε μια παράλληλη προσπάθεια να στηριχθούν οι μπίζνες των δύο αστικών τάξεων.

«Πολύ πριν την απόπειρα του πραξικοπήματος, είχα χαρακτηρίσει την Τουρκία ως "μια νευρική δύναμη" που οφείλει να αντιληφθεί ότι ο καλύτερος γείτονάς της είναι η Ελλάδα. Οτι, κατά συνέπεια, δεν ωφελεί καθόλου η διατύπωση αναθεωρητικών διεκδικήσεων σε βάρος του ελλαδικού χώρου και πολύ λιγότερο η άρνηση του διεθνούς δικαίου, ακόμα και διεθνών συμφωνιών και συνθηκών, όπως είναι αυτή για το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης και εκείνη της Λοζάνης».

«Η Τουρκία, αν συμπεριφερθεί ως δύναμη ειρήνης και συνεννόησης, έχει να κερδίσει πολλά περισσότερα από ό,τι αν συμπεριφερθεί ως δύναμη πολέμου και βίας. Επιπλέον, η νέα γεωπολιτική και η ενεργειακή διπλωματία παρέχουν εν δυνάμει αιτιολογήσεις προκειμένου να ακολουθήσει η Αγκυρα μια πολιτική χαμηλότερων τόνων και λύσης του Κυπριακού».

Και το «τσάμικο»...

Να καταγραφεί ως εξέλιξη και η επιστολή Κοτζιά προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ, Γ. Χαν, όπου ο Ελληνας ΥΠΕΞ δίνει συνέχεια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι δεν υφίσταται «τσάμικο ζήτημα» στις ελληνοαλβανικές διμερείς συνομιλίες, εγκαλώντας τον Επίτροπο για υπονόμευση της διαδικασίας προσέγγισης Αθήνας - Τιράνων.

«Για την Ελλάδα, δεν υπάρχει "τσάμικο ζήτημα". Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει ποτέ ένα τέτοιο θέμα για την ελληνο-αλβανική ατζέντα», αναφέρει στην επιστολή του ο Ν. Κοτζιάς, αποσιωπώντας ωστόσο το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα στην «πρόταση διαπραγμάτευσης» που κατέθεσε στην ελληνική κυβέρνηση, και μάλιστα ο Αλβανός ΥΠΕΞ, Ντ. Μπουσάτι, εμφανίζεται βέβαιος ότι το «τσάμικο» δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από την ατζέντα των Βρυξελλών, ως άλλη μια απόδειξη ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ σε τίποτε δεν προστατεύουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Από την επιστολή Κοτζιά φαίνεται ότι αυτό που ενόχλησε την Αθήνα είναι ο τρόπος που η Κομισιόν γνωστοποίησε το θέμα, καθώς, όπως ο ίδιος σημειώνει, η Επιτροπή τοποθετήθηκε επί του ζητήματος με έναν «ανεύθυνο και επιπόλαιο τρόπο, δηλαδή χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή ενδελεχή έρευνα και εξέταση του θέματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ