Σάββατο 8 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Προβλέψεις» από τα λόμπι του Σίτι του Λονδίνου

Την περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μεταξύ Λονδίνου και ηπειρωτικής ΕΕ, το πανίσχυρο Σίτι του Λονδίνου, όπως και ένα μεγάλο μέρος των βρετανικών μονοπωλίων, αντιτίθεται στην πιθανότητα απώλειας της πρόσβασης στην ενιαία αγορά της ΕΕ, καθώς θεωρεί ότι χάνει ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και τη διαπραγματευτική του ισχύ και επιρροή όχι μόνον σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Στα μέσα της βδομάδας, η πανίσχυρη ομάδα πίεσης (λόμπι) «ΤheCityUK» δημοσιοποίησε μία έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις από ένα «ήπιο» και ένα «σκληρό Brexit», θυμίζοντας πως είναι ένα από τα ισχυρότερα χρηματο-οικονομικά και χρηματοπιστωτικά κέντρα παγκοσμίως με πάνω από 1.100.000 εργαζόμενους, ετήσια έσοδα πάνω από 205 δισεκατομμύρια στερλίνες το χρόνο και περίπου 65 δισεκατομμύρια στερλίνες ως ετήσιες εισφορές στα ταμεία του βρετανικού Δημοσίου.

Οι αναλυτές και συντάκτες της έκθεσης εκτίμησαν λοιπόν πως σε περίπτωση «σκληρού Brexit» η έξοδος της Βρετανίας από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά θα προκαλέσει τον πρώτο χρόνο 70.000 χαμένες θέσεις εργασίας και απώλειες κερδών περίπου 40 δισ. στερλίνες ετησίως!

Στην περίπτωση του «ήπιου Brexit», η έκθεση αναλυτών του λόμπι «TheCityUK» προβλέπουν από τη διατήρηση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά, απώλειες 4.000 θέσεων εργασίας, ετήσια απώλεια εσόδων περίπου 2 δισ. στερλίνες και μείωση εσόδων για το βρετανικό Δημόσιο περίπου 500.000.000 στερλίνες.

Στην έκθεση αυτή προτείνεται μία ενδιάμεση συμφωνία με την ΕΕ που θα επιτρέπει την πρόσβαση του Σίτι του Λονδίνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ και μετά το 2019, εφόσον έως τότε έχει επιτευχθεί συμφωνία για το «συναινετικό διαζύγιο» Λονδίνου - Βρυξελλών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ