Σάββατο 8 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τον πρόσφατο θάνατο ποδοσφαιριστή

Για παντελή έλλειψη ιατρικής κάλυψης, πρόληψης και ελέγχου, αλλά και απουσία ενός συγκεκριμένου πλαισίου για τις εξετάσεις των αθλητών, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, αναφερόμενη στο θάνατο από ανακοπή 32χρονου ποδοσφαιριστή της ομάδας «Μαρίνος Αντύπας», κατά τη διάρκεια της προπόνησης στο Αθλητικό Κέντρο «Γ. Μητσιμπόνας».

«Οι πολιτικές της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και συνεχίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προσθέτουν ένα ακόμα πρόβλημα που μεγιστοποιείται, καθώς τα αθλητικά σωματεία, εξαιτίας της απουσίας κρατικού σχεδιασμού, αδυνατούν να καλύψουν το κόστος ακόμα και για τις λεγόμενες τυπικές εξετάσεις (πόσο μάλλον για τις εξειδικευμένες). Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα σχολεία, καθώς και στους χώρους των γυμναστηρίων και των αθλητικών κέντρων. Σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα για την έκδοση αθλητικών δελτίων, σε αρκετές περιπτώσεις έχει αποδειχτεί ο ανύπαρκτος ή εικονικός έλεγχος ή ακόμα και το σφράγισμα απλά του πιστοποιητικού από έναν ...γνωστό γιατρό, ο οποίος ίσως και να μην έχει δει ποτέ τους ίδιους τους αθλούμενους. Τα παιδιά, η νεολαία και οι εργαζόμενοι που θέλουν να αθληθούν, όπως και οι σύλλογοι, είναι απόλυτα εκτεθειμένοι. Καθημερινά παίζουν ...ρώσικη ρουλέτα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Παράλληλα σε αυτή θίγεται και το γεγονός ότι ακόμα και αν καθοριστούν αυστηρές οδηγίες για όλα τα παραπάνω ζητήματα, στις σημερινές συνθήκες της εμπορευματοποίησης της Υγείας το οικονομικό βάρος για την πρόληψη και την προστασία τους θα το επωμίζονται οι σύλλογοι και οι οικογένειες των αθλητών.

«Η προστασία όμως της υγείας όλου του λαού, άρα και των αθλούμενων, πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και όχι ατομική ευθύνη. Δεν μπορεί να ανατίθεται σε ιδιώτες, ΜΚΟ, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, άλλους φορείς. Η πρόληψη στα θέματα υγείας και ασφάλειας όσων αθλούνται επιβάλλεται να καλυφθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, με τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, ενιαίου και καθολικού συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, με ανεπτυγμένη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Καταλήγοντας, η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους γονείς, τη νεολαία, τους μαθητές και τον αθλητικό κόσμο, που κατανοούν ότι δεν πάει άλλο, να διεκδικήσουν να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των αθλούμενων όπως:

  • Δωρεάν προαθλητικός έλεγχος και παρακολούθηση για όλους τους αθλούμενους από τις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ.
  • Καθιέρωση με κρατική ευθύνη της κάρτας υγείας του μαθητή και αθλητή, με δωρεάν εξετάσεις ανά 2 χρόνια.
  • Αμεση λειτουργία ιατρικού σταθμού πρώτων βοηθειών στους δυο πυρήνες (Αλκαζάρ - Νεάπολη) του ΕΑΚ της Λάρισας, όπου αθλούνται καθημερινά πάνω από τρεις χιλιάδες παιδιά.
  • Καμία αθλητική δραστηριότητα να μην διεξάγεται χωρίς την παρουσία αθλητιάτρου - γιατρού σε σχολεία και αθλητικά κέντρα με κρατική μέριμνα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δωρεάν ιατρική πρόληψη για να μη θρηνούμε αθλητές και αθλούμενους(2022-02-08 00:00:00.0)
Απαράδεκτη επίθεση στο δικαίωμα στην άθληση(2018-02-24 00:00:00.0)
Σοκ από το θάνατο 18χρονου την ώρα αγώνα(2017-04-26 00:00:00.0)
«Ευθύνη του κράτους η μέριμνα για την υγεία των αθλουμένων»(2017-04-14 00:00:00.0)
Ερώτηση του ΚΚΕ για το χαράτσι στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα(2010-12-03 00:00:00.0)
Αιφνίδιος θάνατος 12 αθλουμένων(2007-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ