Σάββατο 8 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Βαρύ τίμημα για τα λαϊκά νοικοκυριά

Την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά σε τεράστιες εκπτώσεις στο «ενεργειακό κόστος» των μεγάλων βιομηχανιών και επιχειρήσεων, η απειλή αποκοπής της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, εξαιτίας των ανεξόφλητων οφειλών τους προς τη ΔΕΗ παραμένει και σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται καθημερινά πράξη.

Στις 30/10 λήγει το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών που «τρέχει» η ΔΕΗ και μέχρι τότε καλούνται τα χρεωμένα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά να περάσουν από τα ταμεία της επιχείρησης, αλλά και να παραμείνουν «συνεπείς» στην καταβολή των δόσεων, ειδάλλως θα δουν τα σπίτια τους να μένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα...

Τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ, βέβαια, οφείλονται στη ραγδαία πτώση του εισοδήματός τους τα τελευταία χρόνια - και ενώ το 2017 θα φορτωθούν με μέτρα διπλάσιου ύψους σε σχέση με το 2016! - καθώς και στην ταυτόχρονη αύξηση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και των υπόλοιπων χρεώσεων που είναι συνδεδεμένες με τους λογαριασμούς.

Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί σήμερα ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την απομύζηση του λαϊκού εισοδήματος, όχι μόνο μέσω αυτής καθαυτής της τιμής του, αλλά και μέσω μιας σειράς άλλων χρεώσεων που είναι συνδεδεμένες με τους λογαριασμούς του ρεύματος. Ολες οι κυβερνήσεις, και φυσικά και η σημερινή, γνωρίζοντας ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι βασικό αγαθό, συνδέουν εκβιαστικά με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μια σειρά χρεώσεις, γνωρίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών αναγκαστικά θα «κόψει το λαιμό» της να τις πληρώσει για να έχουν τα σπίτια τους ρεύμα.

Συνολικά, από το 2008 μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, μαζί με τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, τέλη ΑΠΕ, αυξήσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και μια σειρά άλλες χρεώσεις, φτάνουν το 70%. Είναι προφανές λοιπόν ότι η μείωση κατά 15% στην τιμή του ρεύματος - δηλαδή όχι στο σύνολο του λογαριασμού - που υπόσχεται η διοίκηση της ΔΕΗ στους «συνεπείς πελάτες» (αποκλείοντας όσους αδυνατούν να πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους) δεν μπορεί να αλλάξει τη συνολική εικόνα.

Πόσο μάλλον που «ψήνονται» και νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, μετά και την κυβερνητική τροπολογία που ψηφίστηκε προχτές Πέμπτη στη Βουλή, για την αύξηση του τέλους των προμηθευτών Ενέργειας για την κάλυψη του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, γεγονός που αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο - παρά τις σχετικές διαψεύσεις μέσω... διαρροών - να μετακυλιστεί και αυτή η επιβάρυνση στα λαϊκά νοικοκυριά. Η τροπολογία φέρνει για το 2017 ένα πρόσθετο κόστος 45 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ. Είναι τέλος του οποίου την αύξηση θα αποφασίσει η ΡΑΕ. Και επειδή η εξάλειψη αυτού του κόστους θα γίνει μέσα στο 2017, με δεδομένη τη μείωση στους βιομήχανους, μάλλον θα το πληρώσει ο λαός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ