Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμασίες για έναν «οδυνηρό συμβιβασμό»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο της επόμενης φάσης ακόμα πιο εντατικών συνομιλιών που ξεκίνησε.

Από τις δηλώσεις των δύο ανδρών, μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν προχτές, προέκυψε ότι έχει «κλείσει» το κεφάλαιο που αφορά «τις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συνθήκες», σε τομείς όπως οι επενδύσεις, αλλά και η «δημοσιονομική βοήθεια».

Στο μεταξύ, μιλώντας σε προχτεσινά αποκαλυπτήρια μνημείων για πεσόντες της ΕΛΔΥΚ, ο Ν. Αναστασιάδης περιέγραψε ξανά τις προσδοκίες που υπάρχουν ότι στις προσπάθειες που γίνονται για «λύση» του Κυπριακού «θα ανταποκριθεί, όπως οφείλει, η Τουρκία», ενώ μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Σίγουρα η λύση θα είναι ένας συμβιβασμός, οδυνηρός μπορεί να πει κανείς, συμβιβασμός. Αλλά η αδήριτη ανάγκη υπαγόρευσε στους μέχρι σήμερα ηγέτες της πατρίδας μας, να ακολουθήσουν αυτό που υπαγόρευαν οι δυνατότητές μας: Τον ειρηνικό διάλογο, και μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, βασισμένο σε αρχές και αξίες των Ηνωμένων Εθνών και σήμερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να μπορούμε επιτέλους να διεκδικούμε αυτό που χρωστούμε στο λαό μας».

Πάντως, οι διεργασίες μοιάζουν να εντατικοποιούνται διαρκώς. Χτες, ο «Φιλελεύθερος» επικαλούνταν «πηγές» των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις οποίες οι συνομιλίες έχουν φτάσει «σε σημείο μη επιστροφής» και είναι πολύ κοντά μια επίτευξη συμφωνίας, καταρχάς σε κεφάλαια όπως το σύνταγμα και οι νόμοι, οι διεθνείς συμφωνίες και πλευρές της εφαρμογής της συμφωνίας. Ωστόσο, σε χτεσινές του δηλώσεις μετά από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως «δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας και αυτό που ο πρόεδρος ξεκάθαρα ανέφερε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι ότι, είναι λάθος είτε να ερμηνεύονται είτε να παρουσιάζονται δηλώσεις που γίνονται από τουρκοκυπριακής πλευράς ως συμφωνηθέντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή ως κάτι που έχει αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά».

Κατά τα άλλα, στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αρκετά κόμματα όπως το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι και άλλα εξέφρασαν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο η συζήτηση για το εδαφικό να γίνει στο εξωτερικό (περίπτωση στην οποία η κυπριακή κυβέρνηση λέει ότι θα προσκαλέσει συνοδευτικά και το Εθνικό Συμβούλιο). Από τη μεριά του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι «αν υπάρχει επιμονή για το εξωτερικό εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να μεταβούμε» με την προϋπόθεση όμως «να μην επιχειρήσει κανένας, είτε να ασκήσει πιέσεις, είτε να επιβάλει απόψεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ