Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διήμερη διάσκεψη στις Βρυξέλλες

Χτες αναμενόταν να ολοκληρωθεί στη βελγική πρωτεύουσα η διήμερη «Διάσκεψη των Βρυξελλών για το Αφγανιστάν», στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι από 75 χώρες και 25 διεθνείς οργανισμούς.

Αντίστοιχες συναντήσεις έχουν γίνει σε όλη την τελευταία 15ετία, μετά δηλαδή από την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2001 και την «αποφασιστικότητα» με την οποία ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα ανέλαβαν δράση με στόχο τη «σταθερότητα» της χώρας, στην πραγματικότητα με στόχο για να διασφαλίσουν πρόσβαση στα μονοπώλια που εκπροσωπούν σε μια κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή. Βεβαίως, το πόσο προχωρούν οι εκάστοτε σχεδιασμοί είναι συνάρτηση και των επιχειρηματικών προτεραιοτήτων που σε συνθήκες οικονομικής στασιμότητας είναι λογικό να αλλάζουν συχνά.

Παρεμβαίνοντας χτες στις εργασίες της διάσκεψης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως μέχρι το 2017, «η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της θα είναι ο μεγαλύτερος χορηγός αναπτυξιακής βοήθειας στο Αφγανιστάν» με 1,3 δισ. ευρώ που είναι στόχος να «παρέχονται» ετησίως, προσπάθεια που θα συνεχίζεται μέχρι το 2020. Συνολικά, στόχος της διάσκεψης είναι να διασφαλίσει «δωρεές» (σ.σ. επενδύσεις ουσιαστικά) πάνω από 4 δισ. το χρόνο, τουλάχιστον για την επόμενη 4ετία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πάνω από 4.100 Ευρωπαίοι «βοηθούν» τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, κύρια μέσω της συμμετοχής στη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Resolute Support» που συνεχίζεται, αλλά και μέσω του προγράμματος εκπαίδευσης της αφγανικής αστυνομίας που εκτελεί η ίδια η ΕΕ στην Καμπούλ.

Ο Τουσκ εξήγησε ότι στόχος της Διάσκεψης είναι ο καθορισμός ενός νέου Πλαισίου για την «Εθνική Ειρήνη και Ανάπτυξη στο Αφγανιστάν», αλλά και «νέων προγραμμάτων εθνικής προτεραιότητας» (βλ. επενδύσεων).

Οι επισημάνσεις Τουσκ ήταν ενδεικτικές της αύξησης του ενδιαφέροντος των Βρυξελλών και για την Κεντρική Ασία, αλλά και του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για το προβάδισμα στη «στήριξη» του Αφγανιστάν, στο οποίο - σημειωτέον - τα τελευταία χρόνια κινητοποιούνται πέρα από ΕΕ και ΗΠΑ, και δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία κ.τ.λ.

Την αφγανική κυβέρνηση εκπροσωπούσε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της χώρας Ασράφ Γάνι. Ο υπουργός Εξωτερικών Σαλαχουντίν Ραμπανί υποστήριξε ότι η διάσκεψη αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί νέα ώθηση στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και υπογράμμισε πως η χώρα του «προχωρά σε θετική τροχιά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ